VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Nagyon csábító a dolog, hogy mindjárt Kósa képviselőtársamnak válaszoljak, mert egy csomó ellentmondás van abban, amit elmondott, de csak egyet ragadnék ki, és én számolom, számolom, de ez a 2 százalék sehogy sem jön ki 2024-re. 2023-ra igaz, de 2024-re nincs meg a 2 százalékos arány, de ezt a számítást majd önök elvégzik, és akkor majd újra bizonyíthatja, hogy valóban mennyire fontos ez önöknek.

Már csak azért is, mert ha azokat a problémákat összeszedjük, amik ebből a költségvetésből fakadnak, akkor valóban azt kell mondanunk, hogy ez az orbáni infláció költségvetése. Mondhatnám, államtitkár úr éppen az előbb ismerte el, és volt ez a beismerő vallomása, hogy mennyire használniuk kell ebben az egyébként valóban bizonytalan helyzetben azokat a módszereket, amikor költségvetési trükkökkel próbálják elkerülni a költségvetési módosítást; ugye, akkor, amikor itt képviselőtársaimmal említjük és emlegetjük, hogy a korai költségvetés elfogadása együtt jár azzal, hogy önök akár szándékoltan, akár pedig kényszerből, de élnek azzal a lehetőséggel, hogy bármikor bármit átcsoportosíthatnak, és bármilyen maradványt felhasználhatnak.

Magyarul: a kormány azt tesz a költségvetéssel, amit akar, ez megegyezik azzal, amit Gyurcsány képviselőtársam mondott, hogy márpedig ez a költségvetés elvesztette azt a jellegét, hogy érdemben lehessen erről vitatkozni. Hiszen amit holnapután elfogadunk, azt önök egyébként a kormányülést követő éjszakai Magyar Közlönyben pedig kihirdetik, hogy nem úgy van. Innentől kezdve az önök időtöltése annyit ér, amennyit és ahányszor ezt majd módosítani fogják. Éppen ezért valóban  ugye, ez egy nagyon fáradt költségvetés egy hosszú és terhes időszak után  messze nem tükrözi azt az értékválasztást, amelyet magam is és képviselőtársaim is képviselünk; így valóban a parlament elvesztette törvényhozási jellegét.

És még számtalan érvet tudnánk felhozni, de nem általánosan, hanem néhány konkrétumot szeretnék önöknek elmondani ebből a szempontból. Az egyik és az első alapprobléma, amit önök elkövettek, hogy az inflációs szörnyet életre hívták, életre keltették. Ezért sok millió embernek, tízmillió embernek kell hatalmas árat fizetni érte; mindannyiunk számára óriási következménye lesz.

De önök azt szívesen figyelmen kívül hagyják, hogy ez egészen mást jelent az átlagnyugdíjasnak 138 ezer forintnál, és egészen mást jelent a forintmilliárdokat vagy tízmilliárdos osztalékot kivevő tulajdonosoknál, akik túl sokan nincsenek, de akár név szerint is fel tudjuk sorolni őket. És a rájuk ható 25 százalékos infláció egészen más hatású, még akkor is, hogyha nekik is egyébként kárt okoz ebben az értelemben.

Ez a vagyonelértéktelenedés, ami forintban megjelenik, kamatokban megjelenik, dollár- és euróhitelekben megjelenik, árfolyamban megjelenik, ez az, amit önök életre keltettek, és sajnos úgy látom, hogy érdemi lépést az inflációval szemben nem képesek tenni. Már csak azért sem, mert az inflációcsökkentéssel szemben van egy másik elképzelésük, amit ma is államtitkár úr is, miniszter úr is az expozéjában hangsúlyozott, és ez pedig az, hogy a növekedéstáplálást hogyan lehet erősíteni. És eközben, miközben szurkolok annak, hogy önök ezt a dilemmát meg tudják oldani, ennek jelei pillanatnyilag hiányoznak.

(18.30)

Hiszen önmagában…  és akkor megint hivatkozom arra, amit az államtitkár úr mondott az előbb és hivatkozott rá, hogy a beruházások, illetve a növekedés számai milyen előkelő eredményeket mutathatnak az európai viszonyok között, tegyük gyorsan hozzá, ennek következménye az a túlfűtöttség, amelyre egyébként a nemzetközi hatással is bíró inflációs környezet rákapaszkodott, és a magyar inflációt egyedivé tette, azaz hiperinflációt okozott az élelmiszerrészben, és 25 százalékos inflációt okozott. Általánosan ebben az évben is egyébként közelíti vagy meghaladja majd a 20 százalékot, bármennyire is szurkolok annak, hogy ez ne így legyen. Nem önökért szurkolok, hanem azokért a családokért, akiknek eközben pedig olyan lehetetlen árakkal kell szembenézni, amit, ha bemennek bármelyik boltba, akkor önök tapasztalnak.

Mi ezért mondjuk azt, hogy igenis ez az orbáni infláció, amit önök okoztak. Ez a növekedéshajszolás, ez a túlfűtöttség teremtette meg ehhez az alapvető feltételt, ezt államtitkár úr elfelejtette említeni, miközben konferenciák sora, az Állami Számvevőszék, a Költségvetési Tanács, az Európai Bizottság, az Országgyűlés ellenzéki padsoraiból mindenki, szakértők pont erre hívták fel a figyelmet az elmúlt időszakban is. De önök úgy döntöttek, hogy mindenki őrült, aki szembejön az autópályán. Ezt hívták úgy, nem autópálya-hasonlatot használtak, hanem azt mondták, hogy kanyarban kell előzni. És ennek az előzésnek meglett az eredménye. Ezt az előzést alkalmazta Matolcsy György, ezt a kanyarban való előzést alkalmazta Varga Mihály, megerősítette, hogy ő egyébként ezt a technikát szívesen alkalmazza, de akinek van jogosítványa  mondhatnám, van kormányzási tapasztalata , azzal előbb-utóbb szembejön az a probléma, hogy ennek vannak következményei. Na, ezt élik meg most az emberek. Csak önmagában túlságosan nagy ár, több millió ember, több millió család ott meglévő következménye ahhoz képest, hogy az önök hatalomban való maradásának minden eszközével bírjanak és ezt használják. (Sic!)

De ilyen szempontból, azt gondolom, hogy önök alapvetően feloldani tehát ezt a dilemmát nem tudják, sőt ahogy a jegybankelnökük fogalmazott, egyszerre nyomják a féket, és egyszerre nyomják a gázt. Az egyik tulajdonos, az egyik lába a Magyar Nemzeti Bank, a másik pedig a Pénzügyminisztérium. Az egyik megemeli a kamatokat 18 százalékra a bankok felé, a másik pedig osztja a kedvezményes hitelt a vállalkozásoknak meg akinek kénye-kedve tartja. Hozzáteszem, egyébként mindennek a feltételeit a Magyar Nemzeti Bank teremtette meg az elmúlt években, 11 000 milliárd forintos többletpénz-bevonással, pénzteremtéssel.

Na, ezért volt az, itt az előbb az államtitkár úr azt állította, hogy nincs szükség arra, hogy önök költségvetést módosítsanak, csak átcsoportosítanak, de azt 95 alkalommal tették meg, és így ez azt jelenti, hogy a múlt évben négynaponta módosították a költségvetést. Ennyit arról a tervezői képességről, amit az elmúlt időszakban önök itt produkálni tudtak.

Mi a következmény? Zuhanó kiskereskedelem, zuhanó ipari termelés, zuhanóspirálban az egész gazdaság, amit nem könnyű megállítani, én ezt készséggel belátom, de az, hogy önöknek ebben új gondolatokat kellene kitalálni, egészen biztos, és ez a költségvetés ezt nem támasztja alá; olyannyira nem, hogy látszik már most. Tehát az, amikor önök a 2022. évi adatok hiányában  mert nem számoltak el vele, nincs zárszámadás , a 2023. évi adatok nélkül 2024-et tervezik és próbálják meg elfogadni, miközben, tisztelt államtitkár úr, ön nálam sokkal jobban tudja, hogy az első háromhavi adatok már azon kell hogy gondolkodtassák önöket, hogy az idei költségvetést hivatalosan is mikor fogják módosítani, mert a bevételek jelentősen elmaradnak, a kiadások meg már az egekben. A meglévő lehetőségeik 80 százalékát már felélték, és még ott tartunk, hogy június elején-közepén vagyunk. Tehát önöknek már 2023 újratervezésével kell foglalkozni, ezt nem fogják tudni megoldani.

Összességében tehát, amikor azt mondom, hogy ennek olyan következményei vannak, és most itt az első hozzászólásom befejező gondolataként még azt szeretném megemlíteni, hogy amikor már 2024-re vonatkozóan 3144 milliárd forintos kamatteherrel kénytelenek számolni, ami a GDP 4 százalékánál is több, amikor ilyen megjelenik, akkor az olyan brutális teher, ami adósságcsapdához vezethet. Éppen ezért önmagában a 4 százalékos gazdasági növekedés elképzelése csak akkor működik, ha az európai uniós forrásoknak a 3000 milliárd forintját is tudnák használni.

De, tisztelt államtitkár úr, az elmúlt két év alatt nem tudták elérni azt, hogy az Európai Unióval egy tisztességes megállapodást összehozzanak. A magyar gazdaság részére, Magyarország számára azóta rendelkezésre állnak ezek a források, de nem tudták megoldani, mindegy, hogy ezért mit kellett volna önöknek tenni. Így ennek nagyon súlyos következményei lesznek, és ennek részleteiről szeretnék következő hozzászólásomban majd beszélni. Köszönöm szépen a figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage