BANAI PÉTER BENŐ pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Én igyekszem tényszerű információkat közölni önökkel. Így tettem akkor is, amikor a Pénzügyminisztériumba beléptem 1998-ban, és így teszek azóta is. Ha valamilyen olyan állítást fogalmazok meg, ami nem fedi a valóságot, akkor köszönettel veszem és elfogadom a kritikát.

Ugyanakkor azt a kritikát nem tudom elfogadni, hogy én a válaszomban valamilyen tényszerű dolgot nem mondhatok el. Nekem az volt visszás, hogy Gyurcsány Ferenc képviselő úr az egészségben eltöltött évek számának a csökkenését említette. Tudjuk, hogy ez a Coviddal volt összefüggésben, és én tényszerűen elmondtam, hogy a Demokratikus Koalíció 2021-ben aláírásgyűjtést szervezett annak érdekében, hogy keleti vakcinákkal ne lehessen oltani. Ez volt a tényközlés.

Azt elfogadom a képviselő asszony részéről, hogy az egészségügyben számtalan feladatunk van. Mindig, az összes hozzászólásomban elmondtam, én is azt gondolom, hogy számtalan feladatunk van. Azt a megjegyzést viszont nem tudom elfogadni a mindenkori költségvetési vitában, hogy az egészségügyi ágazatból vagy az oktatásból a kormány pénzt von ki. Folyamatosan hallom ezt az állítást, de tényszerűen nem igaz ez az állítás.

Az oktatást említettem. Ander Balázs képviselő úr hozzászólása kapcsán ajánlom mindenkinek a figyelmébe azt a kimutatást, amely a költségvetés különböző fejezeteinél lévő, de azonos célt szolgáló előirányzatok összegyűjtését mutatja be. Ha megnézzük ebben az oktatási jellegű kiadásokat, akkor tényszerűen látszódik, hogy az államháztartás konszolidált funkcionális kiadásai  ez a szakkifejezés , oktatási tevékenység összege több mint 600 milliárd forinttal növekszik. Hogy a béremelés fedezetét nem a Klebelsberg Központnál látjuk? Igen, mert nem ott szerepel, hanem a céltartalékok soron a Pénzügyminisztérium fejezetben. Elnézést kérek, ha ilyen szakmai mélységekbe megyek bele, de kénytelen vagyok ezt megtenni, ha van egy állítás, amit szerintem célszerű helyre tenni annak érdekében, hogy arról a költségvetésről beszéljünk, arról a javaslatról beszéljünk, amely ténylegesen az Országgyűlés előtt van. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage