DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Nehéz és szomorú feladat képviselőként végigülni egy ilyen költségvetési vitát. Szomorú azért, mert nem érdemi vita folyik sok esetben, hanem a gátlástalan nemigaz-mondás, hogy finoman fejezzem ki magam; és nem a parlamenthez illő stílus az, hogy habár lehet finoman elmondani, de Varju úr szereti vehemensen elmondani a mondandóját, ahogy a főnöke ráparancsolt, Gy. Németh Erzsébet asszony pedig finoman, de azért olyan kifejezést használ egy államtitkárra, hogy: a gazdája ahogy kéri. Én úgy gondolom, hogy ezt vissza kell utasítanunk, így nem beszélünk senkiről egyébként a parlamentben! Gazdája a kutyáknak és az állatoknak van, nekünk vagy államtitkár úrnak maximum főnöke, kollegája, vezetője van.

És szomorú azért, mert tényleg a számunkra legfontosabb, a rezsivédelem és a honvédelem költségvetéséről van szó. És akkor az ellenzéki pártok… hát, rendben van, biztos, hogy sok hibát találhatunk a költségvetésben, de az sehol nem működik, hogy minden rossz, ami ebben a költségvetésben van.

Szabó Timea sorolta, egyszerűen követhetetlen módon, hogy mi mindent rontottunk el. Tanári stílusban oktatott ki bennünket Somogyország déli részéről Ander képviselő úr, aki Anna Freud védekező mechanizmusát is szóba hozta, de azt elfelejtette egyébként mondani, hogy éppen az ő pártjuknak az elnöke, Gyöngyösi úr megszavazta azt a jogszabályt, ami alapján a Belügyminiszterek Tanácsa a kötelező migránskvótát elfogadta, ami annyit jelent, hogy ha Magyarország azt mondja, hogy nem, akkor 250 milliárd forintot kell fizetni egy 30 ezres migránsszámmal kalkulálva is. Innentől kezdve az, hogy ő esetlegesen aggódik a pedagógusbér-emelésért, az hiteltelen, hiszen bár hozzáragaszthatunk egy szót, hogy Jobbik-Konzervatívok, de mégiscsak egy platformon álltak Gyurcsány Ferenccel, ahogy Márki-Zay Somogyban valamelyik fórumon mondta, hogy ha kell, akkor mi a nácikkal is összefogunk a választások előtt. Steinmetz olimpiai bajnok úr ott állt mögötte, mint a nácik képviselője, ahogy annak idején Márki-Zay Péter fogalmazott.

Én nagyon fontos dolognak tartom  és Gy. Németh Erzsébet erről is elfeledkezik, hiszen ő benne volt abban a kormányban , hogy mi pedig 2010-ben a baloldali önkormányzatokat is meglehetősen sok adóssággal vettük át, és az adósságkonszolidáció volt számunkra az egyik legfontosabb, első lépések egyike. De nagyon fontos számunkra a szolidaritási hozzájárulás is, mert vannak települések  Budapest főváros vagy budapesti kerületek , amelyek magas adóerő-képességgel rendelkeznek, és igenis jó dolog egy vidéki kistelepülésekből álló körzet képviselőjeként azt mondani, hogy a szolidaritási hozzájárulásból esetlegesen kisebb települések is részesedhetnek, akár a „Magyar falu” programon keresztül bizonyos támogatásokból, hiszen a „Magyar falu” program nem európai uniós támogatás, hanem kizárólag nemzeti forrásból megvalósuló fejlesztés.

És hát, mi is elmondjuk, talán kritikusan, hogy most kevesebb van, kevesebb jut a „Magyar falu” programra is azért, mert igenis az elhibázott brüsszeli szankciók következtében fellépő európai gazdasági válság okoz problémát Európa költségvetéseiben, és így a magyar költségvetésben is okozott és okoz nehézséget is.

Én még egy dologról szeretnék beszélni, a Bethlen Gábor Alapról; én nagyon örülök annak, hogy 67 milliárd forint jut a Bethlen Gábor Alapra. Ez azért fontos (A teremből távozó Varju László felé:), tisztelt Varju képviselő úr, míg itt van, mert a Bethlen Gábor Alap segítségével testvértelepülési kapcsolatok jöhetnek létre a Kárpát-medencében lévő magyar települések között. Tudja, én ott élek a háború szomszédságában, Ukrajna keletről határos az én választókerületemmel, és nagyon sok 18-55 éves magyar származású kárpátaljai férfi köszönheti az életét annak, hogy mi 2010-ben állampolgárságot adtunk nekik, és így Magyarországra tudtak jönni. Én tudom, hogy a DK sosem szavazta meg; én tudom, hogy önök csak a választást befolyásoló idegen tényezőként tekintenek akár a kárpátaljai magyarokra és a Kárpát-medencében élőkre, de igenis a Bethlen Gábor Alap programjai alkalmasak arra, hogy magyar és magyar között barátságok, kapcsolatok és akár gazdasági kapcsolatok is alakuljanak ki.

Az önök miniszterelnöke nagyvonalúan csak a családi pótlékról beszélt, de azt elfelejtette mondani, hogy az önök idejében milyen családpolitikai kedvezmények nem voltak; csak gyorsan felsorolom, ezeket mi vezettük be, és most is megvannak: emelkedő forrással a négygyermekes anyák szja-mentessége, a 25 év alattiak szja-mentessége, a 30 év alatti anyák kedvezménye és a babaváró támogatás.

Igenis, ez a költségvetés a családvédelem, a rezsivédelem és a honvédelem költségvetése, tehát mi arra hívjuk fel önöket, hogy nyugodt lelkiismerettel támogassák ezt a megalapozottan elkészített, kulturáltan elkészített költségvetést. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage