F. KOVÁCS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! A 2024-es költségvetés vitája, amiben benne vagyunk, és ilyenkor az ember mindig elgondolkodik és megfontolja azt, hogy egy igazi költségvetésnek milyennek kell lennie. Elsősorban ezt az országot kell szolgálnia a költségvetésnek, hitelesnek kell lennie, igaznak és olyannak, amire a következő év végén is azt tudjuk mondani, hogy a számok megállták a helyüket.

Egy költségvetésnek egyensúlyban is kell lennie, hiszen a bevételek és a kiadások egyensúlyát meg kell tartani. El tudjuk mondani, hogy ez a költségvetés ilyen költségvetés, hiszen növeli a bevételeket, de úgy, hogy a gazdaság teljesítményére számít; arra a gazdasági teljesítményre, ami szándékunk szerint és a költségvetés szerint is a jövő évben 4 százalék körüli, de akár 4 százalék fölötti költségvetés-bővülés is lehet. A gazdaság felpörgetésével, a gazdaság megerősítésével lehet a bevételeket növelni.

(21.00)

A szocialista kormányzás idején a bevételek növelése hitelfelvétellel, akár állami vagyon eladásával és felélésével történt. A mostani költségvetés nem ezzel számol. Nem az állami vagyon felélésével, hanem az állami vagyon gyarapításával számol, nem a hitelfelvételek növekedésével, hanem azzal számol, hogy az államadósság GDP-arányosan csökkenni fog a jövő évre. Tehát ez a költségvetés, a 2024. évi költségvetés az egyensúlyra figyel, a gazdaság növelésére, és a bevételeket úgy növeli, hogy a gazdaság erejét növeli, és nem a jövőt éli fel.

A 2024. évi költségvetést nem tárgyalhatjuk úgy, ha nem tekintünk vissza az elmúlt évek gazdasági helyzetére. A tavalyi év elején zártuk le a koronavírus-járvány körülbelül hároméves időszakát, amely olyan hatással volt az országra, a gazdaságra és az egész világra, amire négy-öt évvel ezelőtt nem is tudtunk volna számítani, nem is gondoltunk volna, hiszen a 2019-ben kezdődő koronavírus-járvány nemcsak az egészségügyet, nemcsak az embereket, hanem a gazdaságot is megviselte. Olyan gazdasági helyzetbe kerültünk, amikor az ország lezárása, a karantén, az egészségügyi szükségintézkedések felülírták minden számításunkat. A tavalyi év elején azt gondoltuk, hogy vége ennek a járványnak.

Egy olyan sikeres gazdasági időszakot tudunk magunk előtt, ami minden bizodalmunkat és minden elvárásunkat teljesíti. Európában egyedülálló módon növekedett a gazdaság, az infláció alacsony volt, és azt gondoltuk, hogy sikerült, hiszen a koronavírus-járvány alatt is  ahogy a Nemzeti Bank elnöke mondta  kanyarban sikerült előzni. S minden okunk megvolt arra, hogy ezt a sikeres gazdaságpolitikát ebben az évben is tudjuk folytatni.

De a siker mindig egyéb összetevőkből is áll, hiszen a tavalyi év elején nem számítottunk arra, hogy a szomszédunkban kitör a háború; kitör a háború a közvetlen szomszédunkban, és felülír minden gazdasági számítást és minden gazdasági elképzelést. Extrém módon megnövekedtek az energiaárak, ami a magyar gazdaságra súlyos terhet jelentett, hiszen nem rendelkezünk önálló erőforrásokkal, önálló olaj- és gázipari kapacitásokkal. Mind importra szorulunk, és ezt az importot mind dollárban és euróban kell kifizetnünk. Tehát ez az időszak nagyon megviselte a költségvetést, aminek hatása van ebben az évben is.

Az elmúlt egy év figyelmeztetett bennünket arra, hogy bármikor jöhet olyan extrém helyzet, amely felülírhatja a költségvetést. Ezért ez a költségvetés, a 2024. évi költségvetés optimista, de óvatos költségvetés. Bízunk abban, hogy normalizálódnak az energiaárak, bízunk abban, hogy csökken az infláció, bízunk abban, hogy azok a munkák, azok az elképzelések beérnek, és azoknak a gyümölcse beérik, amit a kormány eddig megtett. Ez a költségvetés az óvatos tervezés ellenére is már egy kicsit nyitottabb, egy kicsit optimistább költségvetés, mint amilyen az idei volt.

(Az elnöki széket dr. Oláh Lajos, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Ez a költségvetés is úgy tervez, hogy a védelem költségvetése, hiszen háborús időket élünk, a szomszédunkban háború dúl, és ez rányomja a bélyegét nemcsak a magyar, hanem az európai gazdaságra is. Védelmi költségvetésről beszélhetünk ebben a költségvetésben. A védelmi költségvetésben meg kell védeni a nyugdíjak reálértékét. A nyugdíjak reálértékét ez a költségvetés biztosítani fogja, és akár nyugdíjprémium fizetésére is sor fog kerülni, és a 13. havi nyugdíj is be van építve a költségvetésbe. Ez nagyon fontos az idősek számára, akik elvárásokat támasztanak a kormányzattal szemben.

Meg fogjuk védeni a családokat is. Ez a költségvetés figyel arra, hogy a családoknak járó juttatások is megmaradjanak, hiszen a demográfiai hullámvölgyből egész Európának ki kellene keveredni. Magyarország ebben jó példát mutat. Ez a védelmi költségvetés a családokat is megvédi. De meg fogja védeni a munkahelyeket is, hiszen elértük azt, hogy 4,7 millió ember dolgozik Magyarországon  ami Európában is kitűnő számnak számít , 1 millióval több, mint a szocialista Gyurcsány-időszak alatt.

Azt is látjuk, hogy a honvédelemre is, amit a szocialista időszakban elhanyagoltak, többet kell fordítani. Modernizálni kell a honvédséget, a mostani kor kihívásainak kell a honvédségnek megfelelnie.

Ebben a költségvetésben is benne van a rezsivédelem, hiszen a családokat hiába próbáljuk megvédeni, ha az összes erőforrásokat, anyagi forrásokat a megemelkedett rezsiköltségekre kell fizetni. Ebben a költségvetésben ez is benne van. Azt gondolom, hogy a 2024. évi költségvetés optimista, de óvatos költségvetés.

Rátérve a szűkebb pátriámra, az látszik, hogy ez a költségvetés arra is biztosít forrásokat, elképzeléseket, hogy a vidék is fejlődjön. Az elmúlt napokban adtunk át egy olyan beruházást, amelyet az állam támogatott; egy 15 milliárd forint végelszámolású beruházást, amely állami támogatással, állami segítséggel is épült. Egy olyan beruházást, amely nem külföldi multinacionális cég beruházása volt, hanem magyar tőkéből magyar családi vállalkozás beruházása, és a legnagyobb élelmiszeripari beruházás az elmúlt néhány évben. Folytatódni fog ebben a költségvetésben a beruházások támogatása is, hiszen gazdaságnövelés, munkahelyteremtés csak így lehetséges.

Örömömre szolgál, hogy folytatódnak azok az infrastrukturális beruházások, amelyek a vidék népességét és gazdaságát meg tudják tartani. Így folytatódni fog az M4-es továbbépítése is. Talán egy kicsi tévedésből az jelent meg, hogy a tervezésre nincs költség. De nem a tervezésre, hanem Törökszentmiklós-Nyugattól épül tovább Kisújszállás keleti részéig az autópálya. Aki arra közlekedik, az láthatja is.

Én köszönöm államtitkár úrnak, köszönöm a kormánynak, hogy egy óvatos, de optimista költségvetést tett elénk, amely biztosítja azt, hogy a magyar gazdaság, a magyar állam és a családok biztonságos, kiszámítható módon nézhessenek a jövőbe. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage