HERCZEG ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Urak! A 2024. évi költségvetés kapcsán az önkormányzatokról, azok helyzetéről szeretnék néhány gondolatot elmondani. Mielőtt azonban a költségvetés kapcsán mondanám el gondolataimat, nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy a mai napon is és a legutóbbi politikai vita alkalmából is a DK képviselői részéről olyan kijelentések hangoztak el az önkormányzatokkal kapcsolatosan, amelyek egész egyszerűen nem igazak.

Időrendi sorrendben elsőként Varga Zoltán képviselőtársam nyilatkozta azt, hogy az önkormányzatok felelőtlenül gazdálkodtak, ezt jelentette ki a képviselő úr a 2010 előtti időszakról. Én 2010-ben lettem Mezőtúr polgármestere, és pontosan láttam, milyen örökséggel vettem át az önkormányzatot; korábban pedig önkormányzaticég-vezetőként azt is láttam, hogy az önkormányzat mindent igyekezett megtenni azért, hogy talpon maradjon, de olyan feladatellátási rendszert kellett finanszíroznia, amelyet egész egyszerűen nem tudott megoldani másképpen, csak működési hitel felvételével. Tehát az önkormányzatok alapvetően hitelből működtek vagy nagyon sokan közülük.

Ilyenkor joggal vetődik fel az emberben az a kérdés, hogy felelőtlenül gazdálkodtak  a közel 3200 önkormányzat több mint kétharmada gazdálkodott ezek szerint felelőtlenül? Nem, tisztelt képviselőtársaim, tisztelt jelenlévők, ez nem igaz; nagyon sokan felelősen gazdálkodtak, de egész egyszerűen nem lehetett megoldani a feladatot, és 2010 után, ha az állami adósságátvállalás, amelyről államtitkár úr beszélt néhány perccel ezelőtt, nem következik be, akkor a mi estünkben is és még nagyon sok önkormányzat esetében is eljött volna az, amit az önkormányzati szférában adósságrendezési eljárásnak hívnak. Tehát egész egyszerűen nem tudtuk volna elkerülni ezt a helyzetet.

(21.30)

A mai napon Varju László is azt mondta, hogy az önkormányzatokat kizsigereli a polgári kormány. Hát, nem ezt láthatjuk. Én, Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. számú választókerületének képviselője, azt látom, hogy még ebben a nehéz időszakban is, ebben a háborús időszakban is, a megemelkedett energiaárak mellett is az önkormányzatok felelősen gazdálkodnak, és számíthattak a Covid idején is, és számíthatnak most is a magyar kormány támogatására.

Ami a 2024-es költségvetést illeti, az önkormányzatok finanszírozásában is megjelennek azok az alapelvek, amelyek a családok támogatásáról, a foglalkoztatottság további növeléséről, a szülők munkába állásának segítéséről szólnak. A minimálbér és a kötelező bérminimum növekedésének hatása 2023-ban jelentős változást okozott az önkormányzatok világában is, és ehhez a bérnövekedéshez a szükséges fedezetet a 2024. évi törvényjavaslat tartalmazza.

Nagyon örömteli az, hogy a gyermekek étkeztetése és a kisgyermekellátó rendszer hatékony megszervezése ezután is prioritást fog élvezni. Például az intézményi gyermekétkeztetés, valamint a szünidei étkeztetés kapcsán míg 2010-ben 31,1 milliárd forint állt rendelkezésre, addig a 2024-es költségvetésben több mint 105 milliárd forint szerepel.

A szolidaritási hozzájárulás kérdése is sokszor elhangzott a mai napon. A mi választókerületünkben 18 olyan település van, amely 5 ezer lélekszám alatti, és ezek döntő többsége önhibáján kívül forráshiányos, tehát nagyon alacsony a helyi adóerő-képessége, és ezzel kapcsolatosan is ezek a települések számíthatnak a kormány támogatására. Most már 2023-hoz képest emelkedik majd az az adóerőképesség-mérték, amely alatt ezek az önkormányzatok részesülhetnek a szolidaritási hozzájárulás által befizetett összegekből. Az önkormányzatok a tervezet kapcsán 4186 milliárd forinttal gazdálkodhatnak, melyhez a központi költségvetés 1049,7 milliárd forintot biztosít, ez a 2023-as összeg 108,4 százaléka.

A Rezsivédelmi Alapból az eddigiekben is és ezután is részesülhetnek kompenzációban az önkormányzatok. A 10 ezer lélekszám alatti települések eddig a bölcsődei, a gyermekétkeztetési, valamint a bentlakásos szociális intézmények működtetése kapcsán részesülhettek támogatásban. Most már két új területen is kaphatnak a rezsivédelem kapcsán kompenzációt, ez a közvilágítás és az óvodaműködtetési terület. A 10 ezer lélekszám feletti települések vonatkozásában a felsorolt feladatoknál is lesz lehetőség kompenzációt nyújtani.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ami a fejlesztési területet illeti az önkormányzatok vonatkozásában, azért itt is várnak ránk szép dolgok, hiszen a TOP Plusz rendszerében már nagyon sok elnyert pályázattal rendelkeznek a magyar önkormányzatok. Ezek megvalósítása már folyamatban van.

A „Magyar falu” program is él, amely állami forrásból, hazai forrásból valósul meg, természetesen most, ebben a nehéz időszakban alacsonyabb összeggel, de 2024-ben már némi emelkedés tapasztalható a korábbi évhez képest. És természetesen minden önkormányzat, főleg a szegényebb önkormányzatok arra számítanak, ha a helyzet normalizálódik, a háború reményeink szerint minél hamarabb véget ér, előbb-utóbb lehet az országunknak olyan költségvetése, amelyben a „Magyar falu” program újra visszatérhet az eredeti mértékéhez, tehát újra hasonló mértékű támogatásokat kaphatnak a települések. Ez a program egy nagyszerű kezdeményezés volt, nagyszerű dolgok születtek ezeken a kistelepüléseken, amelyeknek pályázati forrás nélkül nem lett volna esélye a fejlődésre.

A gondolataimat azzal szeretném zárni, hogy szeretnék köszönetet mondani minden önkormányzatnak a választókerületemben, az önkormányzatok vezetőinek, minden polgármester-kollégámnak, különösen a gyengébb adóerő-képességgel rendelkező települések vonatkozásában azért a felelősségteljes gazdálkodásért, amelyet már az elmúlt évben is és az idei évben is végeztek; most itt kimondottan a jelenlegi helyzetre gondolok. Természetesen szeretnék köszönetet mondani a Pénzügyminisztériumnak, miniszter úrnak, államtitkár úrnak és minden kollégájának a költségvetés összeállításáért.

Arra kérem minden képviselőtársamat, hogy támogassák a tervezetet. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage