NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Számomra különösen megtisztelő  de azt hiszem, hogy a témának, a rezsicsökkentésnek és a rezsivédelemnek szól , hogy ma első képviselőként szólalhatok föl itt, a tisztelt Házban a jövő évi költségvetésünk kapcsán.

Egyre mélyülő, a kiterjedés veszélyét is magában hordozó háború, a lakosságot sem kímélő kegyetlen harctéri öldöklés folyik a szomszédunkban, Európában pedig a kontinens érdekeivel szöges ellentétben, nagyon komoly amerikai befolyással kiszámíthatatlan háborús pszichózis és szankciós, embargós ostobaság söpör végig. Röviden, veszélyes korban háborús időket élünk. Meg kell védenünk hazánk és a magyar emberek biztonságát.

A jövő évi költségvetést ehhez terveztük. Kimondhatjuk, hogy az ország 2024. évi költségvetése védelmi költségvetés. Fókuszában a honvédelem és a rezsivédelem megerősítése áll, ezért két nagyon fontos és hangsúlyos költségvetési forrást, a Honvédelmi és a Rezsivédelmi Alapot a szükséges és elégséges mértékig fel kell töltenünk. Én az utóbbiról szeretnék támogatóan szólni.

A kormány az Országgyűlés, a Fidesz-KDNP frakciójának támogatásával, viszont a baloldal teljes elutasításával már az idei költségvetésben is létrehozta a Rezsivédelmi Alapot. A friss Eurostat-adatok továbbra is azt támasztják alá, hogy a rezsicsökkentés politikájának köszönhetően mi, magyarok vásárolhatjuk meg az egész Európai Unióban legolcsóbban a háztartási energiát. Ennek folyamatos fenntartását a Rezsivédelmi Alap teszi lehetővé. A Rezsivédelmi Alap célja és funkciója, hogy a háború és a brüsszeli szankciók következtében elszabadult energiaáraktól megvédjük a magyar családokat, a vállalkozásokat, az állami, önkormányzati és egyházi intézményeket.

Tisztelt Országgyűlés! Azért vizsgáljuk meg azt is, hogy mi volt a rezsicsökkentés politikájának bevezetése előtt. Ez azért fontos, mert nem mindegy, hogy honnan indult ez a folyamat és hol tartunk most. A 2013. január 1-jével bevezetett rezsicsökkentés az azóta eltelt évek alatt folyamatosan bővült és átalakult, de az eredeti célja is az volt, hogy védje a magyar családokat, a magyar embereket, és felszámolja azt az áldatlan állapotot, amelybe 2002 és 2010 között a baloldali kormányok taszították őket.

Arra is érdemes emlékezni, hogy 1994 és 1998 között a Horn-kormány gyakorlatilag minden energiaszolgáltatással kapcsolatos céget olcsón eladott nyugati cégeknek. Gyurcsányék pedig folytatták a kiárusítást, és hagyták, hogy a külföldi multik a magyar családokon nyerészkedjenek. 2002 és 2010 között a háztartásoknak juttatott gáz ára 206 százalékkal a háromszorosára, a villanyé pedig 97 százalékkal nőtt az addigi ár kétszeresére. A baloldali kormányok nyolc éve alatt sorozatos volt a megszorítás. Tizenötször emelték meg a két legfontosabb energiahordozó árát, ami odavezetett, hogy a magyar háztartások jelentős része egy hosszú éveken át tartó sárgacsekk-adósságba kényszerült. Ennek az összege a rezsicsökkentés elindításakor, tehát tíz évvel ezelőtt 52 milliárd forintot tett ki. Emellett pedig olyan aljas magatartást vett fel a baloldali kormány, hogy azt terjesztették a magyar emberekről, hogy nem akarnak fizetni, a magyar nép ugyan elhasználja az energiát, de nem akar fizetni érte. Voltak olyan településrészek persze, ahol valóban nem tudtak fizetni az emberek a nehéz körülményeik miatt, ennek ellenére tovább terhelték őket, majd az általuk be nem fizetett összegek okozta hiányt azzal pótolták a nyugati szolgáltatók érdekében, hogy azt ráterhelték a többi magyar fogyasztóra.

(8.30)

A Gyurcsány-Bajnai-korszakban az akkori Magyar Energia Hivatal  ez a mai magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elődje  az igazságtalan és aránytalan áremelés ellen nem tett semmit, sőt megengedte, hogy ezeket az összegeket beépítsék az árakba, tehát még egyszer hangsúlyozom: 8 év alatt 15-ször volt áremelés.

Gyurcsányék mindent, ezt a mérték nélküli rezsiemelést is a magyar családok nyakába varrták. Sőt, Bajnai az IMF-hitelért cserébe még a szociális gázártámogatást is elvette a legszegényebbektől, a leginkább rászorultaktól.

Azt is fontos megemlíteni, hogy ebben az időszakban a kumulált infláció 58 százalék volt, tehát a baloldal az infláció felett és az inflációt erősen gerjesztő módon emelte a magyar családok rezsiterheit, a háztartási villamos energia és a gáz árát a sokszorosára. Tudtunk sok-sok olyan családról, ahol a havi megélhetési költségek 35-40 százalékát költötték el energiaszámlákra a szocialista kormányok idején.

A legfrissebb Eurostat-adatok szerint jelenleg egy kétkeresős magyar család, magyar háztartás a jövedelmének mindössze 2,5 százalékát fordítja áram- és gázfogyasztásra. Ez a második legkedvezőbb adat az Európai Unióban, csak a kőgazdag Luxemburg van előttünk egy kicsivel.

Szóval, innen kellett a Fidesz-kormánynak megszüntetni ezt a kilátástalan helyzetet, és mi éltünk az emberektől megkapott kétharmados felhatalmazással. A magyar családok azóta is biztonságban és megfizethetően kapják meg a nekik szükséges háztartási energiát, a legolcsóbban az Európai Unióban. Tehát úgy csináltuk meg a rezsicsökkentést, hogy véletlenül se legyen fennakadás a gáz-, a villamosenergia- vagy a távhőszolgáltatásban, pedig az üzleti, ideológiai és politikai befolyás alatt álló brüsszeli bürokrácia és az idegen érdekeket szolgáló hazai baloldal folyamatosan ezzel riogatott, ezzel akarta hitelteleníteni és teljes egészében kinyírni a rezsicsökkentést.

Mi viszont két év alatt eljutottunk odáig, hogy a többi közszolgáltatásban is bevezettük a rezsicsökkentést, a víz, a csatorna, a kéményseprés és a palackos, a tartályos, illetve a falu-, PB-gáz esetében is, ráadásul Tarlós István főpolgármestersége idején Budapesten a BKV-bérletek árát is 10 százalékkal csökkentettük. Az újabb és újabb kétharmados felhatalmazások pedig azt üzenik mindenkinek, Brüsszelnek és az őket gátlástalanul kiszolgáló hazai baloldalnak egyaránt, hogy a rezsicsökkentés eredményeit meg kell védenünk, fenn kell tartanunk a magyar családok biztonsága érdekében. A 2024. évi költségvetésünk Rezsivédelmi Alapja pontosan ezt a célt szolgálja.

Tisztelt Országgyűlés! Most nézzük meg a jövőre vonatkozó Rezsivédelmi Alap egyes számait. Ehhez kell egy szemüveg, hogy lássak is. (Varju László: Ez az! Mert hazugságok…  Szászfalvi László: Nem kell hülyeségeket beszélni!) A Rezsivédelmi Alap teljes feltöltöttsége 1361 milliárd forint; ennek az elköltését a következőképpen terveztük meg. Nagyon fontos az idei évben a tervezés, ahogy államtitkár úr és tegnap miniszter úr is említette, hiszen a háború, az elhúzódó, kiszámíthatatlan háborús inflációs környezet ezt követeli meg tőlünk.

A lakossági rezsivédelemre 917 milliárd forintot állított be a kormányzat. Szeretném mindenkinek elmondani, hogy ez mire fordítódik: az átlagfogyasztás mértékéig a gáznál ez 1729 köbméter évente, a villanynál pedig 2523 kilowattóra évente. Minden magyar család rezsivédetten kapja meg az energiát, és ez azt jelenti, hogy minden magyar családnál havonta 181 ezer forint marad a rezsicsökkentés következtében, tehát az elszabadult piaci áraktól minden magyar családot véd a kormány.

Ezenfelül egyéb kedvezmények is vannak ebben a 917 milliárdban. Hadd emlékeztessek mindenkit arra, hogy a távfűtés, a távhő költségei sem tavaly, sem az idén és jövőre sem fognak változni, tehát ebben benne van az úgynevezett távhőszolgáltatók támogatása, hogy a lakótelepeken élő emberek továbbra is alacsony áron kapják meg a távhőt. Ennek gyakorlatilag az a magyarázata, hogy ezek nemhogy lakásonként, strangonként sincsenek néha leválasztva, külön órával ellátva, egyetlenegy óra mutatja a fogyasztást. Egyénileg gyakorlatilag nem lehet befolyásolni a spórolást.

A lakossági kalapba tartozik még a nagycsaládosok támogatása; ez régi, de idén a gázárak elszabadulásával egy teljesen felgyorsult folyamat lett. Most már ott tartunk, hogy a nagycsaládosok  a három, illetve annál több gyermeket nevelőkről van szó  már több mint 60 ezren vesznek részt ebben, 60 ezer nagycsalád vesz részt ebben a programban, ami azt jelenti, hogy az átlagfogyasztást a harmadik gyerektől 600 köbméterrel, és minden egyes gyermektől  negyedik, ötödik, hatodik, hetedik és a többi  pedig további 300 köbméterrel bővítjük ki. Óriási jelentősége van ennek, évente 550-600 ezer forintot is meg tud spórolni egy háromgyermekes család ezzel a gázárkedvezménnyel.

Továbbá azt is érzékeltük, hogy amikor a családi házakat megtervezték az emberek, akkor úgy tervezték, hogy fogyasztói közösségeket hoznak létre. Ez persze a szakmai neve, de a családok, a nagypapa, a nagymama, a testvérek együtt élnek, több generáció él együtt, és ezért a két-három-négy, együtt élő család számára is kedvezményt, kétszer-háromszor-négyszer nagyobb kedvezményt biztosítottunk; ez 75 ezer családot jelent.

Ezenkívül az összes társasházi és szövetkezeti lakásnál, és ebbe beletartoznak már az önkormányzati tulajdonú lakások is, tehát ahol többen élnek együtt  10-en, 20-an, 60-an, 120-an, 240-en, ilyen számok vannak , ott 10-szer, 20-szor, 60-szor, 240-szer több a fogyasztási lehetőség, mert csak egyetlenegy óra van, és az alapján az egy óra alapján számítjuk ezt ki. És azokon is segítünk, akik mondjuk, elektromos gyógyászati segédeszközt kénytelenek használni az életük folyamán: ők az elektromos áramra kapnak hihetetlen nagy kedvezményt. Többszörös a fogyasztási lehetőségük, mint az átlagfogyasztás; ez több mint 7 ezer honfitársunkat érinti.

Van egy másik nagy része, a központi költségvetési szervek kompenzációja: ez a kormányzati szervek mellett természetesen egészségügyi, oktatási és szociális szerveket is jelent. Én itt szeretnék köszönetet mondani nekik, mert magukon kezdték a spórolást akkor, amikor beszakadt az energiaár Európában. Ezt a telet úgy élték végig, hogy gyakorlatilag 18 fokos irodákban dolgoztak az emberek; 20 fokos volt az osztálytermek fűtése. Ők ezt megértették, annak ellenére, hogy végighergelték, végigcukkolták őket, de ők ezt megértették, és rendkívüli módon tudták nemcsak a költségeket csökkenteni, hanem gyakorlatilag az energiafelhasználást is, tehát még egyszer a köszönetemet szeretném itt kifejezni nekik. Erre egyébként most 208 milliárd van a jövő évi költségvetésben félretéve.

Vagy itt van az önkormányzatok támogatása. Emlékszünk, hogy tavaly év végén hatalmas pénzt, közel 50 milliárd forintot osztott szét önkormányzati támogatásra, energiatámogatásra a kormányzat. Én csak arról tudok beszámolni például, hogy a választókörzetemben, Csepelen ez majdnem 800 millió forintos támogatást jelentett az önkormányzatnak. Ebből a pénzből tudja aztán az önkormányzat finanszírozni azokat a feladatait is, amik nem kötelező feladatok, de nagyon fontosak, például az Eötvös iskola felújítása; köszönet érte a kormánynak. Most ez a program folytatódik a Rezsivédelmi Alapban.

De ugyanígy el szeretném mondani, hogy az egyházak és a civil intézményfenntartók is megkapták ezt a támogatást; az egyházaknál még a parókiák, a paplakok is bekerültek az egyetemes szolgáltatás körébe, tehát rezsicsökkentetten kapják az energiát.

(8.40)

Illetve az állami tulajdonú gazdasági társaságok elsősorban munkahelymegőrzéshez és energetikai fejlesztéshez jutnak 50 milliárd forintért, az előző kettő 83 és 66 milliárdot jelentett ebből a kasszából, és a versenyszektor támogatására, a magyar mikro- és kisvállalkozások, magánvállalkozók támogatására is 37,5 milliárd forint jut a Rezsivédelmi Alapból. Itt két dolgot emelnék ki, az egyik, hogy a gázszolgáltatásban májustól az MVM-csoport körébe tartozók, az MVM-csoport piaci szereplőként bevállalta azt, hogy felére csökkenti a váltó fix árát ezeknek a vállalkozásoknak a szolgáltatásakor, és ez mintegy olyan 14 ezer vállalkozást jelent. Egy másik, 17 ezer vállalkozásban pedig az áramfogyasztásnál nyújtott nagyon nagy segítséget a kormány, mert a 165 forintos árat levitte 70 forintra, gyakorlatilag a háztartási kedvezményes piaci ár szintjére. Szóval így tevődik össze ez az 1361 milliárd forint, és 2024-ben azt a programot, amit tavaly elindítottunk a Rezsivédelmi Alappal, azt mindenféleképpen folytatnunk kell és folytatni is fogjuk.

És még egy dologra engedje meg a tisztelt Ház, hogy felhívjam a figyelmüket, hogy ezekben a háborús, szankciós időkben a legfontosabb feladat a megfizethető árak biztosítása mellett, amiről az előbb beszéltem, az ellátás biztonságának a garantálása. A 2024. évi költségvetés megfelelő fedezetet biztosít a legfontosabb energiahordozók beszerzéséhez, az idén másfélszeresére emelt védett állami gáztartalék rendelkezésre állásához és a távhőszolgáltatás zavartalan működtetéséhez is, ahogy erre már utaltam.

Nos, tisztelt Országgyűlés, a 2024. évi Rezsivédelmi Alap a rezsicsökkentés megvédését, a magyar családok biztonságát és az ország működőképességét alapozza meg jövőre is. A Rezsivédelmi Alap egyszerre garantálja az energiaellátás biztonságát és a megfizethető árakat. Kérem képviselőtársaimat, hogy Magyarország 2024. évi védelmi költségvetését ebből a szempontból is támogatni, megszavazni szíveskedjenek. Ez a magyarok érdeke, mi továbbra is Magyarország mellett állunk, nekünk Magyarország az első. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage