DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetés mindig egyfajta értékválasztást tükröz. Azzal kezdeném, azt azért lássuk be, hogy aki mondjuk, nyár előtt nyújt be egy költségvetést, az legalábbis megalapozatlan sarokszámokkal küszködik. Ez így volt az elmúlt években is, az idén pedig még inkább így van.

Egy kiegyensúlyozott polgári demokráciában, amelyben mi, konzervatívok hiszünk, nyilvánvalóan év végén kell benyújtani egy költségvetést, amelyet aztán az adott év konkrét számainak elemzése alapján lehet úgy összeállítani, hogy az aztán tükrözze a kormány értékválasztását. Ez persze egy olyan kiegyensúlyozott polgári demokráciában és szociális piacgazdaságban lenne, amelyekről önök, fideszes képviselők nem nagyon hallottak az utóbbi 13 évben, hiszen folyamatosan és egyértelműen tolják el hazánk politikai berendezkedését egy olyan egypárti túlhatalom felé, amely miatt gyakorlatilag most már az Európai Unió államai közül hazánkra sajnos így is tekintenek.

(10.10)

Nézzük azonban, hogy a benyújtott költségvetés számai milyen értékválasztást tükröznek, mert most természetesen, mint a korántsem szép kommunista időkben, mi, a Jobbik-Konzervatívok úgy teszünk, mintha egy kiegyensúlyozott polgári demokráciában élnénk és elmondjuk a véleményünket arról, hogy hogyan kellene egy nemzeti és konzervatív költségvetésnek bánnia a különböző területekkel. Azt már Matolcsy György jelenlegi fideszes jegybankelnök, korábban fideszes gazdasági miniszter is elmondta, hogy önök egy évtizedet elpocsékoltak, amikor az európai uniós források is garmadával álltak a magyar kormány rendelkezésére, illetve egy világgazdasági konjunktúrát is megéltünk, és ezekben az években bizony a régiós országok is, igen, azok az országok Közép-Kelet-Európában, amelyekkel együtt indultunk a szovjet-orosz megszállás után egyfajta polgári demokrácia felé, mind-mind jobban sáfárkodtak ezekkel a bő évekkel, mint azt a fideszes egypárti túlhatalom tette. Ezért tart ott a magyar polgárok bére, hogy az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, és ez bizony-bizony a 17 évig kormányzó Orbán Viktor miniszterelnök úr és a Fidesz hibája is, a maradék 12 éven pedig a balliberális oldallal tetszenek osztozni. Az sem volt jobb.

Tehát azt kell mondanunk, hogy nem véletlenül vagyunk mi, Jobbik-Konzervatívok kinn az utcákon és gyűjtünk aláírást a magyar polgárok bérfelzárkóztatása érdekében. Ebben a költségvetésben is a bevételi oldal számai szerint meglenne a forrása annak a bérfelzárkóztatási lépésnek, amit a mi konzervatív politikai közösségünk már két éve, például az oktatás területén szorgalmazott. Hiszen mi egy klebelsbergi fordulatot tudunk elképzelni felelős és nemzeti erőként, ami azt jelenti, hogy néhány év során fel lehetne emelni a GDP-arányos támogatását az oktatásnak, nemhogy 6-ra, de akár 8 százalékra is, ahogy az egyébként az első világháború után és a szégyenletes trianoni békediktátum után, gróf Klebelsberg idejében is megtörtént.

Ebben semmilyen olyan varázslat nincs, amire most önök állandóan hivatkoznak, hogy majd, ha az EU-források beérkeznek. Tisztelettel jelezném innen is minden magyar választópolgárnak, aki azt a teljesen átgondolatlan döntést fontolgatja, hogy a Fidesz listájára szavaz majd jövőre az európai parlamenti választáson, hogy teljesen felesleges rájuk szavazni, hiszen 13 fideszes képviselő ül az Európai Parlamentben, és önök itt, most ebben a vitában is előadják, hogy annak, hogy az európai uniós források nem érkeznek meg hazánkba; tényleg biztos, hogy az az egy szem Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke meg tudja akadályozni ezt, miközben ott ül 13 európai uniós képviselője a Fidesznek, és semmit nem tud ez ellen tenni? Most komolyan? Tehát önök komolyan ezt hitetik el a magyar polgárokkal? Azt csak halkan jegyzem meg, hogy több mint 700 képviselő van az Európai Parlamentben, és egyébként pedig joga sincs ilyen döntéshez. Tehát önök átverik a magyar polgárokat, nem veszik komolyan őket. Egy politikai döntés lenne az, amit mi két éve követelünk, hogy a pedagógusok bérét azonnal emeljék meg 50 százalékkal és ez vonatkozzék az egyetemi világra is.

Az egyetemi világról beszélve, az azért valahol szégyenletes szerintem, hogy önök, mondjuk, a nemzetközi rangsorokban történő előrelépést azzal magyarázzák, hogy átalakították fideszes kuratóriumok fenntartásába, alapítványi formába a magyar egyetemi világ 80 százalékát. Tisztelettel jelezném, hogy egy legalább 15 éves, hosszú folyamat eredménye, hogy a nemzetközi rangsorokban, hála istennek, a magyar egyetemek kapaszkodnak felfelé. Volt egyetemi vezetőként azt is el tudom mondani önöknek, hogy ez miért van így. Azért, mert korábban a magyar egyetemek publikációit, a peer review-nak nevezett alkalmazásban a magyar egyetemeket nem nagyon vették figyelembe. Ezen az egyetemek nagyon komoly projekteket indítottak el ezelőtt 15 évvel, amikor önök még nem is kormányoztak, elárulom önöknek. Az a munka kezd lassan beérni, úgyhogy ne hivatkozzanak arra, hogy azért, mert jelenleg a rankingekben mennek felfelé a magyar egyetemek, ennek bármilyen köze lenne ahhoz, hogy önök az akadémiai szabadság és az egyetemi autonómia súlyos megsértésével  mondom ezt úgy is, mint az Európa Tanács jelentéstevője e témakörben  átalakították a magyar egyetemi világ 80 százalékát alapítványi formába, mégpedig olyan alapítványi formába, ahol gyakorlatilag a kuratóriumok fideszes tagjai gondolják azt, hogy ők hivatottak például a humánpolitikai döntésekre.

Nem, nem! Ez valóban komoly megsértése az egyetemi autonómiának, amikor például a Corvinus kuratóriumában úgy döntöttek, hogy akkor nem is kellenek, mondjuk, karok. Ugye, ez az egyetemi autonómia egyik legfontosabb pillére, hogy az azonos szakmában dolgozók karként is megjelennek egy egyetemen belül. Tehát azt gondolom, hogy a magyar egyetemi világ a XXI. században, a tudás és az információ évszázadában ennél lényegesen többet érdemelne. Az egyetemi oktatók és dolgozók fizetése elmarad nemhogy az európai bérektől, de a közép-európai régió béreitől is. Itt is azonnal 50 százalékos béremelést javaslunk a költségvetéshez benyújtott módosítókkal is majd, hiszen az elvándorlás a tudományos szférából is hatalmas, nem csak általában az elvándorlás. Tessék megnézni, hogy a fiatalok, a jobb gimnáziumokban a végzősök hány százaléka nem hazánkban tervezi az egyetemi tanulmányait! Na, az az igazi nemzeti tragédia, ami majd ebből fog következni.

A Fidesz egypárti túlhatalmának, tudás- és értelmiségellenes politikájának egy másik elemét is hadd emeljem ki, ez pedig a Magyar Tudományos Akadémia. Nemrég volt a Magyar Tudományos Akadémia fenntartói, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat élén is egy személyi váltás. Nem véletlen, szerintem. Azt is le kell szögeznünk, hogy ha a Magyar Tudományos Akadémia elnöke  akivel egyébként nekem személyesen is volt szerencsém jelentéstevőként beszélnem, meg az elődjével is még, amikor a jelentésemet elkészítettem  egy interjúban arról panaszkodik, hogy nem nagyon tud, mondjuk, személyesen beszélgetni a miniszterelnök úrral vagy akár egy felelős miniszterrel, és hogy a korábbi miniszter, Palkovics miniszter úr másnap mindig másképp emlékezett a megegyezésükre, mint amiben valóban megegyeztek, akkor szerintem ez mutatja, hogy a jelenlegi fideszes hatalom milyen arroganciával kezeli az egész tudományt. Pedig a tudomány a jövőnk záloga a XXI. században, és az egyetemek azok a tudásközpontok, amelyek aztán a pedagógusképzés során is minden magyar polgár számára biztosítják azt a tudást és azokat a készséghalmazokat, amelyekre a XXI. században nagyon nagy szüksége van minden magyar polgárnak ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, gyarapodó és boldog életet éljen.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik-Konzervatívok számára a kultúra nemzeti alap. Ezért is szeretném kifejezni abbéli véleményünket, hogy egyrészt vissza kell állítani a Nemzeti Kulturális Alap társadalmi kontrollját. Jómagam hosszú évekkel ezelőtt részt vettem ilyen testületek munkájában, ahol bizony arról döntöttünk nagyon komoly viták és szakmai viták alapján, hogy melyik egyesület, amely a helyi közösségeket szervezi; hiszen, tisztelt képviselőtársaim, mi, konzervatívok hiszünk a hagyományban és a helyi közösségek erejében és egy társadalom kötőszövetét az biztosítja, ha a kultúrához mindenki hozzájut. Na, ezt a helyi egyesületek támogatásával lehet a legjobban támogatni. Azt gondolom, hogy ezért is kell felemelni egyrészt a Nemzeti Kulturális Alap támogatását, kérem innen is tisztelettel fideszes képviselőtársaimat, hogy ezt is támogassák. Ráadásul az elosztási mechanizmus társadalmi kontrollját tényleg át kell gondolni, mert jelenleg sajnos a kulturális szférában is a fideszes kultúrpolitika  amelynek pápája az a Demeter Szilárd, akinek már semmi keresnivalója nem lenne nagyon régóta a magyar közéletben  odáig jut el, hogy ahelyett, hogy egy tisztes, végre valóban nemzeti magyar filmet megalkotnának, ehelyett önök gyakorlatilag az aranymercedeses Rákay Philipre bízzák ezeket a feladatokat. Ez szégyen és gyalázat!

Tisztelt Fideszes Képviselőtársaim! A kultúra nemzeti alap és ennek megfelelő támogatást érdemel a mi véleményünk szerint. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage