Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nacsa Lőrinc arra kért, hogy a számok talaján maradjak. Megígérem, nem lesz a felszólalásban érzelem, bár lehetne.

Ugye, 2010 áprilisában az államadósság nominális összege nagyjából 19 300 milliárd forint volt. (Nacsa Lőrinc: És százalékosan?) Ebben a költségvetési javaslatban az szerepel, hogy 2024-ben ez azért sokkal terebélyesebb: 56 900 milliárd forinton fog állni az államadósság. (Nacsa Lőrinc: És százalékosan?) Tehát azt látjuk, hogy persze GDP-arányosan és százalékban szokták ezt vizsgálni nagyon sokszor, de a nominális is nagyon fontos, mert ez a költségvetés  és tegnap ez elhangzott  több mint 3000 milliárd forintot fog csak egyévnyi törlesztésre fordítani, azért, mert ilyen brutálisan elszállt az adósság.

Balczó Zoltán volt képviselőtársam készített egy kiváló számítást, államtitkár úr, megnézte, mennyi volt az infláció 2010 óta, és ez alapján azt találta, hogy ha súlyozzuk az összes eddigi inflációt 2010 óta, akkor sem indokolt ilyen brutális mértékű növekedés, és akkor is kijelenthető az, hogy háztartásonként 4 millió 300 ezer forinttal nőtt a fideszes éra alatt az államadósság összege ahhoz képest, mint ami 2010 óta az infláció által súlyozott módon indokolt lett volna.

Tehát nagyon örülök, és ön korrekt módon elmondta, hogy az elszabaduló infláció, az uniós rekorder infláció erre a rendszerre is kihatással van, de a tegnapi reakciót nem éreztem elégségesnek a tekintetben, hogy mi az önök elképzelése az államadósság menedzseléséről. Egy évenkénti 3000 milliárdos brutális törlesztési teher, amely a későbbiekben tovább növekedhet, fojtogatja az országot, lassan-lassan kitermelhetetlenné válik; vagy csak úgy lesz kitermelhető, ha nagyon fontos állami ellátórendszerektől vesszük el ezt a pénzt.

Tehát egyértelműen válaszért kiált az, hogy a brutálisan növekvő törlesztési terhet hogyan kívánja menedzselni a kormány (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), vane egyáltalán elképzelése erről a területről. Köszönöm a türelmét, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage