RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A képviselő úrnak nem a választókerületi, hanem az oktatási felvetéseire reagálnék, és engedje meg, hogy az ön politikai szólamaival szemben számokat és tényeket mondjak!

Ahogy már sokszor elhangzott, háborús időkben élünk, sajnos több mint egy éve háború dúl a szomszédunkban, a háború miatt elhibázott szankciókat fogadott el Brüsszel, a szankciók egekbe lőtték az energiaárakat, minden ország nehézségekkel, többletköltségekkel küzd; a magyar kormány ilyen rendkívül nehéz helyzetben is növelni tudja az oktatási ráfordításokat. Ha megnézzük, hogy önök mennyit szántak oktatásra  ennek a köznevelési részét nézem, tehát óvodákra, általános iskolákra, középiskolákra , azt látjuk, hogy 1009 milliárd forintot  tehát 1009 , míg a most benyújtott költségvetés már 2603 milliárd forinttal számol oktatási kiadásokra (Varju László: 15 évvel később!), ez 158 százalékos emelkedést jelent, tisztelt képviselő úr, az elmúlt években, és ön is tudja, hogy ez nem könnyű egy ilyen időszakban.

Amikor nem volt ilyen mértékű energiaár-robbanás Magyarországon (Varju László: 15 évvel később, államtitkár úr!), hanem csak egész egyszerűen a saját kormányzásuk vitte csődközeli helyzetbe Magyarországot, akkor önök mit tettek a pedagógusokkal? Minden pedagógustól elvettek egyhavi bért. (Varju László: Ugyan már!) De azok még a szerencsésebbek voltak, mert akinek nem volt szerencséje, 15 ezernek, azokat elbocsátották, azért is bocsátották el, mert 381 helyen bezárták az iskolát. A pedagógusképzést pedig minden más képzéssel együtt tandíjassá tették. Nem volt háború, nem voltak szankciók (Varju László közbeszól.), nem volt ilyen energiaár-robbanás, hogy 2-3-4-szeresére emelkednek az energiaárak, csupán a saját rossz kormányzásuk volt, és az önök kormányzása idején a pedagógusok jártak pórul, az önök rossz kormányzásának a pedagógusok itták meg a levét.

Mi egy háborús környezetben vagyunk, és így is tudunk, hála istennek, ebben az esztendőben, pontosabban a jövő évben is növekedést biztosítani, hiszen így a köznevelés forrásai a jövő évben az ideihez képest 393 milliárd forinttal lesznek magasabbak.

Önök mit csináltak a tankönyvárakkal? Megemelték 71 százalékkal. Mi mit tettünk? Ingyenessé tettük. Ez most már 16 milliárd forinttal szerepel a költségvetésben. Önök mennyit fordítottak a legrászorultabb gyermekeknek az étkeztetésére? 31 milliárd forintot. Mi mennyit fordítunk rá a jövő évi költségvetésben? 105 milliárd forintot, több mint a háromszorosát, tisztelt képviselő úr.

Mást sem tett ön, mint a felszólalásában körülbelül hárombekezdésenként az egyházakba próbált belerúgni, beleszúrni, amivel előrevetíti, hogy ha valaha is önök kerülnek kormányra, akkor bizony azok a gyerekek, akik egyházi iskolába járnak, kevesebbet fognak önöknek érni. (Barkóczi Balázs közbeszól.) Arról beszél, hogy világnézeti semlegesség meg tolerancia, csak éppen amikor valaki vallásos, azzal szemben nem toleránsak önök.

Végezetül pedig, tisztelt képviselő úr, ha ön tényleg szeretne tenni a magyar pedagógusokért, akkor ne azt tegye, hogy álhíreket mond itt a parlamentben, hanem győzze meg, mondjuk, Ara-Kovács képviselőtársát, európai parlamenti képviselőt a DK színeiben, vagy Dobrev Klárát, vagy Molnár Csabát, vagy a momentumos politikusokat, Donáth Annát, hogy ne arra fordítsák az energiájukat, ne arra fordítsanak minden időt, amit Brüsszelben töltenek, hogy megakadályozzák azt, hogy a pedagógusbér-emeléshez szükséges 800 milliárd forintot végre oda tudjuk adni a pedagógusoknak; egy az egyben, ahogy van, ez a pénz ott lenne a pedagógusoknál másnap  nyilván havi bontásokban, másnap , amint ez megérkezik. De önök nem ezzel foglalkoznak. Önök azzal foglalkoznak, hogy Brüsszelben akadályozzák azt, hogy a magyar pedagógusoknak 2024-re 800 ezer forintos átlagos fizetése legyen. Úgy gondolják, hogy ezért veszik fel a 6 millió forintot ott, Brüsszelben, hogy a magyar pedagógusokat büntessék, hogy a magyar embereket büntessék.

Én kérem, legalább ebben az egy kérdésben, ebben az egyetlenegy kérdésben változtassanak az álláspontjukon, változtassanak a politikájukon, és ne azzal foglalkozzanak Brüsszelben, hogy hogyan lehet újabb és újabb feltételeket kitalálni arra, hogy miért ne kapják meg a magyar pedagógusok azt, ami nekik törvény szerint járna. Ne akadályozzák ezt tovább, tisztelt képviselő úr! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.  Varju László: Ez tényleg szép volt!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage