IZER NORBERT pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Egy percre tartanám fel a képviselő urakat, csak szeretnék reagálni Dudás képviselő úrnak az adópolitikát érintő felvetéseire. Három pontra reagálnék.

A képviselő úr első észrevétele az volt, hogy 40 adót vetett ki a kormány, azt nem definiálta, hogy milyen időtávon belül, mert mi úgy számoltuk, hogy 11-gyel csökkentettük az adók számát még a Covid-válság előtt, tehát pont hogy erre vagyunk a legbüszkébbek, hogy jelentősen tudtuk egyszerűsíteni az adórendszert. A Covid miatt természetesen szükség volt egy-két olyan adóintézkedésre, amely nem széles hatókörben, a lakosságot és a vállalatokat széles körben, hanem jól célzottan az extraprofitot megadóztatva megpróbált akár a Covid elleni küzdelem, akár a gazdaság talpra állítása érdekében költségvetési forrásokat összeszedni, tehát itt valóban voltak adóemelések, viszont várakozásaink szerint ezeket a lehető leggyorsabban ki is tudjuk majd vezetni az adórendszerből.

A képviselő úr említette az üzemanyagáfát is, és talán úgy…  bocsánat, a jövedéki adót is, és mintha úgy fogalmazott volna, hogy az egyik legnagyobb a régióban. Pontosan a legalacsonyabb a régióban, olyan alacsony, hogy gyakorlatilag évek óta az uniós minimum alatt vagyunk, és azt is fontos látni, hogy körülbelül tíz éve, tehát 2012-ben volt utoljára emelve ennek az adónak a szintje, és most már gyakorlatilag bizottsági nyomásra el kell érnünk ezt a minimumszintet. Az összes környező ország gyakorlatilag már feljelentett minket azáltal, hogy alacsonyabb az üzemanyagnak a jövedékiadó-szintje, mint ami az uniós elvárásokban benne foglaltatik.

És a harmadik pont, amelyre reagálnék, az pedig az áfának az elengedése bizonyos termékköröknél. Itt pedig nagyon fontos arra rávilágítani, hogy az áfa úgy működik, illetve az árak úgy működnek, hogy a kereslet-kínálat definiálja a végeredményt, tehát annyiért tudják eladni a boltok a terméket, amennyiért megveszik a fogyasztók, ezért ha az áfához hozzányúlunk, semmi nem garantálja, hogy az a fogyasztói árakban le fog csapódni. Cserébe az árstop, illetve az ársapka ezt garantálja, azoknál a termékeknél, amelyekre vonatkozik, egyértelműen tud segíteni, míg az áfacsökkentés pedig nagyon-nagyon sok tényezőtől függ. Azt gondolom tehát, a kormány bölcsen döntött akkor, amikor itt is a célzott és biztosan működő hatást választotta, nem pedig az áfacsökkentést, ami rengeteg forrást von el a költségvetéstől, és egyáltalán nem biztos, hogy a megfelelő helyen segít, lehet, hogy a kereskedőnek a haszna nő ezzel a csökkentéssel. Köszönöm szépen, elnök úr, és köszönöm szépen a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage