MIHÁLFFY BÉLA (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika hatásai olyan világgazdasági környezetet teremtettek, amely Magyarországot is kihívások elé állítja, azonban az eddig elért eredményeinket nem hagyhatjuk veszni. Ezért háborús időkben olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja az ország fizikai és gazdasági biztonságát, megvédi a magyar családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat, és továbbra is fenntartja a rezsivédelmi rendszert.

Tisztelt Ház! Magyarország nemzeti kormánya 2010 után az egyik első lépésként megállította a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok tudatos falu- és vidékromboló politikáját. Idézzük fel, mi is történt 2010 előtt, amikor is oktatási intézményeket zárattak be vidéki településeken, elhanyagolták a vidéki települések közötti infrastruktúra fejlesztését, és a folyamatos vidékbüntető intézkedések csődbe vitték vagy eladósították a kistelepüléseket, emellett a kistelepülések egészségügyi és szociális ellátását is teljesen leépítették. Támogatások híján az orvosok elmentek a falvakból, az egészségügyi alapellátás színvonala méltatlanná vált a vidéken élő emberekhez.

Ezzel szemben a nemzeti polgári kormány újra a vidék pártjára állt. Életre hívta a „Magyar falu” programot, amely a baloldal vidékfejlesztési programjával ellentétben valós problémákra reagál, hiszen a falvak saját kérései épülnek bele a támogatási rendszerbe. A „Magyar falu” program célja, hogy az életminőség minden hazai kistelepülésen az alapszolgáltatások szintjén legalább olyan legyen, mint a városokban.

Tisztelt Képviselőtársaim! A „Magyar Falu Program” tábla a települések határában mindenhol jó jelzés arra, hogy fejlődnek a magyar települések, fejlődik a magyar vidék. A saját választókerületemben, a Csongrád-Csanád 2. számú választókerületben a program indulása óta több mint 3,2 milliárd forint támogatás érkezett a Szeged melletti tíz homokhátsági településre. A pályázatok keretén belül közel 1,5 milliárd forintból hajthattak végre alapinfrastruktúra-fejlesztéseket a választókerület kistelepülései.

A teljesség igénye nélkül néhány példát hadd említsek! Ásotthalmon a támogatásnak köszönhetően belterületi utakat, járdákat és az óvodát is sikerült fejleszteni. Bordányban az utak felújítása mellett kerékpárút épült, és az iskola épületét is felújították. Forráskúton szintén kerékpárút épült, és megújulhatott az orvosi rendelő. Öttömösön piacot építettek a helyi termelőknek, és egy falubuszt is beszerezhettek az idősek szállítására. Pusztamérgesen megújulhatott az orvosi rendelő, fejleszthették a faluházat, és játszóteret építhettek a gyermekek számára. Röszkén is sikerült járdákat, utakat felújítani és a faluházat felújítani. Ruzsán szintén felújították a járdákat, a közösségi tereket, és egy szolgálati lakást is ki tudtak alakítani. Üllésen a falubusz beszerzése mellett sikerült felújítani a nehezen járható belterületi utakat. Zákányszéken az orvosi rendelő felújítása mellett a támogatásoknak köszönhetően a faluházat és a szolgálati lakást is sikerült felújítani. Zsombón pedig a temető, benne a ravatalozó és több belterületi út újulhatott meg.

A Falusi Útalap keretein belül Csongrád-Csanád vármegye 2. számú választókerületében 2019 óta 1,5 milliárd forint értékben valósultak meg útfelújítások, amelyeknek köszönhetően a homokhátsági településekről egyszerűbben elérhetővé vált az M5-ös autópálya.

(14.50)

A Falusi Civil Alap keretében a választókerületben több mint 115 millió forint támogatásból a kistelepüléseken működő önkéntes tűzoltó-egyesületek, polgárőr-egyesületek, sportegyesületek, művészeti, hagyományőrző, szociális munkát végző egyesületek hajthattak végre fejlesztéseket vagy szervezhettek programokat.

Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika a kistelepülési üzleteket is nehéz helyzetbe hozta, ezért a kormánynak a kistelepülési üzletek megmaradását és fejlesztését célzó támogatásából a választókerület kisboltjai sem maradtak ki, és infrastruktúra-fejlesztésre, valamint működési támogatásra összesen közel 170 millió forintot kaptak.

A vidékfejlesztés nagyszerű példája választókerületem két, 5 és 10 ezer fő közötti lakosságszámú települése, Mórahalom és Domaszék. Mórahalmon kormányzati támogatásból iskolát újítottak fel, bővítették az ipari parkot, fejlesztették a külterületi úthálózatot, Domaszéken pedig sportlétesítmények épültek, belterületi utak újultak meg csak az elmúlt egy-két évben.

Tisztelt Ház! Csak néhány példát említettem az elmúlt pár év vidékpárti politikájának eredményéből. A kormány a nehéz gazdasági helyzet ellenére továbbra is elkötelezett a magyar vidék és a kistelepülések támogatása mellett, ezért köszönjük, hogy a „Magyar falu” program és a vidék fejlesztése folytatódik a 2024-es évben is. Éppen ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a KDNP-frakcióhoz hasonlóan támogassák a 2024-es költségvetést. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage