BARKÓCZI BALÁZS (DK): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Csak néhány felvetésre szeretnék gyorsan reagálni, ami itt a vitában elhangzott, elsősorban Rétvári államtitkár úrnak. Sajnálom, hogy ő már nincs itt, de remélem, talán visszanézi majd ennek a felszólalásnak a videóját a Facebookon. Nem feltételezem azt, hogy államtitkár úr ne figyelt volna a felszólalásomra vagy azt félreértette volna, ezért azt kell gondolnom, hogy direkt értette félre. Akkor mondom lassan, hogy mindenki számára világos legyen: Dobrev Klára kormányzása alatt mindenki egyenlő esélyekkel fog indulni a közoktatásban, legyen szó egyházi vagy nem egyházi intézménybe járó gyerekekről. Sajnos, ez most nincs így: önök az egyházi intézményeket az állami intézmények kárára támogatják.

Én nagyon jókat szoktam mosolyogni magamban, amikor önök elmondják, hogy nem engednek Brüsszelnek, háborúban állnak Brüsszellel, ennek a kormánynak ne Brüsszel mondja meg, hogy mit csináljon, aztán a pedagógusbér-emelések kapcsán mégis kire mutogatnak? Brüsszelre  hazug módon. Legyen világos: annak a 45 százalékos béremelésnek, amit a Demokratikus Koalíció a szakszervezetekkel együtt követel, már most meglenne a fedezete a költségvetésben, ez 285 milliárd forint. Hadd ne mondjam el a forrásokat, nagyon sokszor megtettem, többek között ebben a vitában is megtettem. Ez lenne az érdemi segítség a pedagógusoknak, nem a bérpótlék 10 százalékos emelgetése egy 20 százalék feletti orbáni inflációnál.

És akkor lássuk az oktatás finanszírozását is! Önök mondhatják, hogy a tavalyihoz képest több pénzt költenek rá, de az igazság az, hogy 2011-ben GDP-arányosan 4,7 százalékot kapott az oktatás, jövőre 3,9 százalékot kap. Nominálisan nő ugyan az idei évhez képest az oktatásra fordított összegek aránya, de reálértékben mégiscsak csökken, méghozzá 13 százalékkal, és ez 18 százalékos inflációnál 800 milliárd forintnak felel meg. Ennyit vonnak el önök az oktatásból, és ezt a pénzt, ezt a 800 milliárdot várják egyébként Brüsszeltől. Hát, itt van! Ha önök ezt nem vonják el az oktatás finanszírozásából, máris megvan a fedezet a pedagógusbér-emelésekre. Köszönöm. (Arató Gergely tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage