VARGA FERENC (független): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! A vita előző szakaszában szó volt a nemzetiségek helyzetéről, és elhangzott itt egy olyan mondat, hogy mind a 13, országunkban élő nemzetiség nagyon sokat köszönhet a kormánynak. Hát, véleményem szerint nem, de ezt betudom annak, hogy a nemzetiségi bizottságban nem ül roma szószóló, ugyanis szerintem a 13 nemzetiségből a roma nemzetiség önöknek az elmúlt 13 évből nagyjából semmit nem köszönhet.

Hatalmas saruk van a magyar cigányság felzárkóztatása kapcsán, olyannyira, hogy ha ma bárkit megkérdezünk az utcán, hogy egyébként mondja már meg, hogy mi jut eszébe a Fidesz felzárkóztatásáról, akkor azonnal Farkas Flórián és a „Híd a munka világába” program jut eszébe. 13 év korlátlan hatalom, zsákszámra öntött uniós források, nulla felzárkóztatás  gyakorlatilag ez az önök mérlege a magyar cigányság kapcsán.

Aztán azt is mondják, hogy a felzárkóztatás legfontosabb eleme az oktatás. Na de mit tesznek önök az oktatással? Erősítsük meg, amit az előbb Barkóczi képviselőtársam mondott: addig, amíg 2010-ben vagy 2011-ben a GDP 4,7 százalékát fordították oktatásra, ma ez az arány 3,9 százalék, azaz önök közel 1 százalékpontot kivettek az oktatásra fordított forrásokból; lezüllesztik az oktatást, fenyegetik a tanárokat és a diákokat, bosszútörvényt terveznek elfogadni ellenük. Egy ilyen rendszerben önök szerint hogyan tud boldogulni egy hátrányos helyzetből érkező diák? A cigányság nagyjából 1, azaz egy százaléka jut el a felsőoktatásig. Nem hiszem, hogy ezért hálásnak kellene lenni.

(16.10)

Ha egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik, akkor azt gondolom, hogy önök ezt nem engedhetik meg maguknak. Köszönöm. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage