TÖRŐ GÁBOR (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Ház! Az elhúzódó háború, az instabil világgazdasági környezet, az elhibázott brüsszeli szankciós politika negatív hatásai Magyarországot is kihívások elé állítják.

Az eddig elért eredményeinket azonban nem hagyhatjuk veszni, ezért háborús időkben olyan költségvetésre van szükség, ami garantálja az ország fizikai és gazdasági biztonságát, megvédi a magyar családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és továbbra is fenntartja a rezsivédelmi rendszert. A 2024. évi költségvetésben több forrás jut a védelmi kiadásokra, így megerősödik a Honvédelmi Alap. Megújul a családtámogatási rendszer, megmaradnak a családi adókedvezmények, és biztosítottak a Rezsivédelmi Alap forrásai is. Magyarország Kormánya a nyugdíjasokkal kötött megállapodás értelmében háborús időkben is megőrzi a nyugdíjak értékét, biztosítja az inflációkövető nyugdíjemelést és garantálja a már teljes egészében visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj folyósítását.

Jómagam a rezsitámogatási rendszer fenntartásáról, a munkahelyek védelméről, a családtámogatások további biztosításáról és a nyugdíjak reálértékének megőrzéséről szeretnék beszélni. A háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt egész Európában jelentősen megemelkedtek az energiaárak. A 2013 óta fenntartott rezsivédelmi intézkedéseknek köszönhetően még a szankciós energiaár-emelkedések közepette is a magyar családok fizetik a legolcsóbb energiaárakat az Európai Unióban.

A rezsicsökkentett árak védelme érdekében 2024-ben is marad a Rezsivédelmi Alap, aminek célja, hogy a kormány az elmúlt évekhez hasonlóan védelmet nyújtson a kiszámíthatatlan világpiaci energiaárak emelkedésével szemben, ezáltal biztosítva a magyar családok és vállalatok anyagi biztonságát és energiaellátását. A Rezsivédelmi Alap meghaladja az 1360 milliárd forintot 2024-ben, aminek a fedezete az extraprofitadóból és egyéb bevételekből származik. Továbbra is elvárjuk, hogy azok a szektorok is járuljanak hozzá az ország védelméhez, amelyek ebben a háborús helyzetben rendkívüli profitra tesznek szert.

A kormány a mostani háborús időkben is kiemelten kezeli a magyar családok, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatását. Emellett a családi adórendszer kedvezményei, a legalább négy gyermeket nevelő és a 30 év alatt gyermeket vállaló nők személyijövedelemadó-mentessége, a 25 év alatti fiatalok személyijövedelemadó-mentessége továbbra is biztosított lesz.

A családtámogatási rendszer megújítása mellett is 3,5-szer több jut családtámogatásra, mint 2010-ben. A családpolitikai kiadások és az adókedvezmények együttes összege így meghaladja a 3300 milliárd forintot. A nyugdíjasok védelme háborús helyzetben is biztosított. Marad az inflációkövető nyugdíjemelés, a 2022-ben teljes egészében visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj, és amennyiben a gazdasági növekedés lehetővé teszi, nyugdíjprémium fizetésére is sor kerül. A nyugdíjakra és a nyugdíjszerű ellátásokra fordítható költségvetési források összege több mint 6540 milliárd forintra emelkedik, ami a költségvetés legnagyobb tétele. Megmaradt a teljes egészében visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj, amire a kormány közel 450 milliárd forintot fordít 2024-ben.

(16.20)

Tisztelt Ház! A 2024-es költségvetés háborús időkben készült. Míg néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, hogy Európában háború törjön ki, most az a közvetlen szomszédságunkban zajlik, és a következményeivel szembesülnünk kell. A jelenlegi helyzetben számolni kell a háború elhúzódásának lehetőségével, ebben az esetben pedig különösen fontos, hogy mindazokat az eredményeket, amelyeket elértünk az elmúlt években, meg tudjuk védeni.

A teljes fizikai és gazdasági biztonságot természetesen az garantálná Magyarország számára, ha mielőbb tűzszünet és béke lenne. Kérem a tisztelt Házat, támogassák a 2024. évi költségvetés elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage