ARATÓ GERGELY (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az a helyzet, hogy itt hallgatom önöket most már az egész nap folyamán, és azt látom, azt hallom, hogy önök sokkal szívesebben beszélnek 2010-ről, sokkal szívesebben beszélnek az előző válságról, mint arról, hogy önök mit csinálnak és arról, hogy most hogyan áll az ország és hogyan áll a költségvetés. Ez nem véletlen. A költségvetés önöknél már évek óta nem tényirodalom, hanem fantasy, valamifajta elképzelés, álom arról, hogy mit szeretnének önök, mit gondolnak önök, miben reménykednek, aminek a valósághoz semmi köze nincsen. Elég csak emlékeztetnünk a 2023-as költségvetés csúfos bukására, amelyet szégyenletes módon még a hatálybalépés előtt módosítottak kormányrendeletben  ami persze arculcsapása a parlamentáris demokráciának , majd utána, ugye, utólag, a hatálybalépés után pedig gyakorlatilag nulláról újraírtak.

Nem kell hozzá nagy fantázia, hogy megmondjuk, hogy a 2024-es költségvetés sorsa is hasonló lesz, olyanfajta kiindulópontokat választottak, amelyeknek semmilyen realitásalapja nincsen. De  még egyszer mondom  nem véletlenül beszélnek önök szívesebben a 15 évvel vagy 13 évvel ezelőtti időkről, mint a mostaniról, mert ez a költségvetés egy katasztrófa-költségvetés. No, nem a háború ez a katasztrófa, hanem az önök alkalmatlansága, gyenge kormányzása, gondolattalansága, fantáziátlansága.

Ez az adóemelések és az áremelések költségvetése. Jól látható módon pénzporszívó üzemmódba kapcsolt a kormány, mindent visz, amit ér. Megemelik a jövedéki adót, és ne hivatkozzanak az Európai Unióra! Pont most fontos önöknek az Európai Unió, most nem bírtak derogációt kérni? Most nem volt fontos a magyar emberek védelme? Csak minden más esetben fontos? Amikor a saját zsebükről van szó, akkor fontos, akkor harcolnak az Európai Unióval, amikor az állampolgárokat kéne megvédeni, akkor nem? Megadóztatják vagy növelik a bankbetétek kamatadóját, de hát éppen ma látom, hogy már a KRÉTA-rendszerben is kéregetnek, ott is állampapír vásárlására biztatják a polgárokat.

Jól látható módon iszonyatosan nagy bajban vannak, nagy bajba hozták magukat, elképzelésük pedig nincsen, kizárólag az adóemelés és a megszorítások, kizárólag az áremelések politikája. Ez a költségvetés nem az 1 százalékos inflációt szolgálja, hanem az orbáni infláció megerősítését. Ennek a költségvetésnek a következménye az lesz, hogy nemhogy érdemben…  nemhogy egy számjegyű infláció nem lesz, de még az infláció csökkenése is nagyon lassú lesz. És tudom, hogy önök szeretnek a háborúra, a szankciókra, a galaktikus űrtanácsra meg a Sith nagyurakra hivatkozni, de az a helyzet, hogy ha itt tényleg a háború meg a szankció a hibás, akkor szeretném megkérdezni: más európai országokat ez nem érint, se a háború, se a szankció, csak pont Magyarországot? Csak pont Magyarországon lesz ettől háromszoros az infláció, mint az uniós átlag? Önök szerint ezt valaki elhiszi? Hát, legfeljebb hogyha megcsinálják filmben, akkor megnézzük, de akkor sem fogjuk elhinni.

Az a helyzet, hogy önök nem hajlandóak szembenézni a valósággal, nem hajlandóak…  kivéve, bocsánat, kivéve Matolcsy Györgyöt, akinek mostanában van néhány tiszta pillanata, de a gazdaságpolitika irányítói jól láthatóan továbbra sem képesek arra, hogy belássák azt, hogy hol tartunk, mit okoztak, és mivel érték ezt, milyen hibákkal.

Az a helyzet, hogy tényleg mindig örülünk, és szeretném az államtitkár úrnak megköszönni, hogy az igazság egy pici szikrája felcsillant a beszédében, amikor elismerte azt, hogy csökkent az oktatásnak a nemzeti össztermékből való részesedése (Banai Péter Benő közbeszól.), lényegében elismerte azt, hogy a költségvetési hiányt az oktatási kiadások lefaragásával állították helyre. Hozzá kell tennem, hogy nemcsak az oktatásból, hanem az egészségügyből, a nyugdíjasoktól és a szociális ellátásból is rengeteg forrást vettek ki. Az az igazság, hogy a GDP-növekedésről önök szívesen beszéltek, amíg volt, most nem annyira tudnak róla beszélni, mert éppen csökken a GDP, de amíg növekedett a GDP, addig önök ezt a többletteljesítményt nem az embereknek adták oda, nem az oktatásnak, nem az egészségügynek, nem a szociális ellátásoknak, hanem a saját haverjaiknak, a fideszes milliárdosok zsebét tömték ebből a pénzből. Ez az a pénz, amely ma hiányzik az oktatásból és az egészségügyből meg a szociális…  meg folytathatnám, a kultúrából, és még nagyon hosszú lenne ez a sor.

Merthogy az a helyzet, hogy ennek a költségvetésnek kiadási oldalon egyetlen igazi nyertese van. Tudják, mi az, amire a békepárti kormány szívesen költ? Megmondom: a fegyvervásárlás; na, ez az egy. De az sem azért, mert az ország védelmi képességét akarják erősíteni, hanem azért, mert hát  hogy fogalmazzak finoman?  a nagy fegyvervásárlásoknál megfelelő magánprofitokat tudnak összegyűjteni. Mert hogyha a védelmi képesség erősítése lenne a fontos, akkor egyébként nem tennék tönkre Magyarország NATO-kapcsolatait, nem tennék Magyarországot páriává a közös védelmi szövetségünkben  biztos látták a mai hírt, hogy az amerikai szenátus megtagadott egy komoly fegyverbeszerzést Magyarország számára azért, mert önök nem erősítik, hanem gyengítik ezt a szövetséget olyan időkben, amelyek védelmi szempontból valóban kritikusak. Na, ez az önök védelmi politikája, de fegyvert persze szívesen vesznek, mert akkor valaki mehet oda tartani a markát az önök klientúrájából, az önök milliárdosai közül.

Pedig lenne forrás, és lehetne még adót emelni is, van olyan adóemelés, amivel mi is egyetértenénk. Megmondom, hol kellene adót emelni: ott, ahol valóban extraprofit van, a kaszinóknál, a dohányboltoknál, a szemétkoncessziónál, az autópálya-koncessziónál. Na, ott lehetne! Ott mi is támogatnánk, hogy ott legyen adó, a benyújtott költségvetési javaslatunkban és a majdan benyújtandó adójavaslatunkban is szerepel. Fizessenek a milliárdosok! Fizessenek a fideszes milliárdosok! Őket kell megterhelni, nem az embereket. Tőlük kell forrásokat kérni.

Ami meg az EU-forrásokat illeti, az nagyon megtisztelő, hogy állandóan ránk mutogatnak, hogy miattunk nincsenek EU-források, de az a helyzet, hogy önök miatt nincsenek. Önök azok, akik nem hajlandóak az alapvető jogállami feltételeket teljesíteni. Önök azok, akik nem hajlandóak lemondani a lopás jogáról. Még azt sem mondhatják, hogy nem tudják, hogy mit kellene tenni, mert a Demokratikus Koalíció az árnyékkormány javaslatára benyújtotta az evvel kapcsolatos javaslatokat, amelyeket önök még napirendre venni sem voltak hajlandóak.

Kiderült, hogy önöknek fontosabb az, hogy a saját zsebüket tömhessék és a saját hatalmukat erősítsék, mint az, hogy hozzájussanak az európai uniós forrásokhoz. És ezek után ne hivatkozzanak arra, hogy az Európai Unió miatt nem fizetik ki a tanároknak a megemelt bért, mert ebben a költségvetésben is lenne forrás, hogyha akarnák  hogy, hogy nem, miniszterelnöki meg államtitkári meg miniszteri fizetésemelésre volt forrás, ahhoz nem kellett az Európai Unió , hanem bizony arról van szó, hogy önöknek ez nem fontos, azt hiszik, hogy egy ilyen olcsó propagandafogást tudnak ebből csinálni.

Hogyan érinti Kőbányát és Kispestet ez a költségvetés? Erről is beszéljünk pár szót! Hát, nem mondom, hogy nagyon okosan választották ki korábban a kormányzati beruházásokat Kőbányán, de most mindazokat, amelyekkel eldicsekedett a helyi fideszes polgármester, meg eldicsekedett az önök képviselőjelöltje a kampányban, azokat most mind leállítják. Nem lesz Póka Egon művészeti akadémia; nem lesz multifunkcionális sportcsarnok, ott marad a helyén egy baromi nagy gödör; nem lesz sportliget; semmi nem épül meg, amit önök megígértek.

Éppen ezért mi benyújtottuk az alternatív költségvetésünket, ahol nemcsak rendbe rakjuk egyébként a költségvetés arányait, nemcsak odatesszük a pénzt tudniillik a bérek emelésére, az egészségügy, az oktatás rendbetételére, a nyugdíjasok kárpótlására, a szociális biztonság növelésére, ahol erre valóban szükség van, hanem azt is megmondjuk, hogy mik azok a beruházások, amelyekre szükség van az egyes városokban, falvakban, amelyeket az ott lakók valóban akarnak.

(16.30)

Ebben a javaslatban többek közt szerepelnek azok a beruházások, amelyeket a kispestiek és a kőbányaiak hosszú évek óta sürgetnek: a kispesti uszoda felújítása, a kispesti piac felújítása, a Kőrösi Csoma Sándor Sport…  sportközpont?  Kulturális Központ felújítása  bocsánat, már mindig egy kicsit az önök fejével gondolkozom, szóval nekünk a kultúra is fontos, nemcsak a sport , de szerepel éppenséggel például a kőbányai és kispesti vasútállomások rendbetétele, amit önök tíz éve minden évben megígérnek, és soha semmit nem csinálnak.

De szerepelnek persze a kőbányaiaknak és kispestieknek fontos fővárosi ügyek is: a köztisztaság, a közösségi közlekedés fejlesztése, a járműbeszerzések támogatása vagy éppen az utak karbantartására szolgáló források támogatása. Végül szerepelnek ebben a javaslatban többek között  persze sok más javaslatunk is van  azok az energetikai beruházások, amelyek fontosak az önkormányzatoknak, a vállalkozásoknak vagy éppen a lakosságnak. Szerepel a panelprogram megújítása, egy sokkal szélesebb lakásfelújítási program önrészének biztosítása; szerepel benne a lakossági nap- és szélerőművek telepítésének támogatása, a vállalkozások és önkormányzatok energetikai korszerűsítésének támogatása.

Dobrev Klára árnyékkormánya tehát tudja, hogy mit kellene tenni. Ha önöktől csak annyi telik, hogy sírnak és panaszkodnak a szankciók meg a háború miatt, meg sírnak és panaszkodnak azért, mert az Európai Unió nem engedi tovább azt, hogy önök ellopják az európai uniós forrásokat, akkor önök alkalmatlanok ennek az országnak a vezetésére. Álljanak föl, vallják be az eddigi bűneiket, és bízzák a választókra azt, hogy válasszanak egy olyan kormányt, amelyik képes vezetni ezt az országot! (Font Sándor: Álmodik a nyomor!) Köszönöm szépen. (Szórványos taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage