DR. TAKÁCS PÉTER belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselő Urak és Hölgyek! Csak nagyon röviden, hogy Arató képviselő úr csúsztatásait helyre tegyem.

Önök voltak azok, akik az egészségügyből 600 milliárdot vontak ki (Varju László: Elég nehéz elviselni, amikor hazudik valaki!  Arató Gergely: Most! Erről beszélj! Erről a költségvetésről beszélj!), bevezették a vizitdíjat, bevezették a kórházi napidíjat (Varju László: Néhány lélegeztetőgépről kellene beszélni, államtitkár úr!), fizetős felsőoktatással kísérleteztek, és több iskolát bezártak, 15 ezer tanárt az utcára tettek. Csak nagyon röviden összefoglalnám a tényeket, ehhez képest mérjük most a mi teljesítményünket.

Az egészségügyi bérfejlesztésről pedig, hogy egy válság idején önök 20 százalékkal csökkentették az orvosok fizetését; ezt onnan tudom, hogy én is az alanya voltam ennek a csökkentésnek. Mi a kormányzásunk alatt a négyszeresére emeltük, és egyébként közel megdupláztuk például az orvosok fizetését egy válság idején.

A szakdolgozóibér-emelési program pedig, amit ’16-ban megkezdtünk, most is folytatódik, idén is folytatódik. Júliustól 18 százalékkal emeljük a szakdolgozói béreket, és ha áttanulmányozzák a költségvetést, 240 milliárd forint segíti jövőre a következő lépést: márciustól valamennyi szakdolgozó, ápoló és az egészségügyben dolgozók is nagyon jelentős béremelést fognak kapni.

Úgyhogy azt hiszem, hogy ha a szikár tényeket nézzük, akkor a képviselő úr csúsztatásai nem állják meg a helyüket. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage