DR. DUKAI MIKLÓS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én is Tordai Bence képviselő úr felszólalásának egy részére szeretnék reagálni, úgy is, mint a Belügyminisztérium itt lévő képviselője.

Tordai képviselő úr meglehetősen becsmérlő kijelentéseket tett a vízügyes szakemberekre, ami miatt én rendkívül szégyellem magam, hogy ilyen itt elhangzik a tisztelt Háznak a falai között. Tehát én innen is elnézést kérek a vízügyes kollégáktól, hogy az ő munkájukat valaki is becsmérelje.

Csak vissza kell gondolni azokra a tiszai vagy dunai nagy árvizekre, ami mindenki előtt ismert példa, hogy milyen emberfeletti munkát végeznek a vízügyes kollégák, és egyébként végeztek például a tavalyi aszályos időszakban is, hogy azoknak az országrészeknek is legyen ivóvize vagy öntözővize, amiket leginkább sújtott az aszály, egyrészről. Másrészről meg ma is küzdenek azok a vízügyes szakemberek, amikor éppen sok csapadék esik az országban, vagy az ország különböző területein esetleg belvizes területek alakulnak ki, hogy ott rendes mezőgazdasági munkát lehessen folytatni, és egyébként a folyókkal küzdő szakaszokon pedig ne lépjenek ki a különböző vízfolyások a vízmedrükből.

De hogy még egy érdemi részét említsem Tordai képviselő úr felszólalásának, ő azt mondta, hogy nekik  a Párbeszédnek, ami, ugye, tudjuk, hogy soha semmilyen választáson nem mérette még meg magát, tehát nem tudjuk, hogy az emberek ténylegesen mit gondolnak a politikai súlyukról  fontos a tájban való vízmegtartás. Jelentem tisztelettel itt ezen a fórumon is a tisztelt képviselőknek és a jelenlévőknek, hogy ezzel a kérdéssel a Belügyminisztériumban 2016 óta folyamatosan foglalkozunk, és vannak is már ezzel kapcsolatosan elért eredményeink, nem is kevés.

Például a tisztelt ellenzéki képviselők nagyon sokszor számonkérik a kormányon, hogy miért nem hozzuk haza Brüsszelből a forrásokat. Pont egy olyan projektről akarok önöknek pár szót beszélni, amiben a Belügyminisztérium, az önkormányzatokkal karöltve és sok más szakmai szervezettel együtt olyan, vízzel kapcsolatos, vízmegtartó projektekkel kapcsolatos forrásokat hoz haza Brüsszelből, amelyekkel mintaadó, példaértékű beruházásokat hajtunk végre az ország különböző pontjain. Pont kis léptékű vízmegtartó beruházásokat, amiket Tordai képviselő úr számonkér a kormányon és a fideszes többségen. Ez az általam említett vízmegtartó projekt öt települést érintett, öt mintatelepülést, amely az ország vízrajza alapján került kiválasztásra, és a különböző településeken megkeletkező, bármilyen formában odaérkező vizeknek a megtartását célozza, és erre jó példa.

És hogy ennek hogyan lesz következménye és hosszú távú haszna az országban, például az operatív programok a vízzel kapcsolatos vagy például a települési csapadékvízzel kapcsolatos vízmegtartáshoz is kapcsolódnak, mert beépítettük a szabályozásba azt, hogy ha ma bárki települési csapadékvíz-elvezetést épít, azt kötelező ott helyben, a tájban megtartania.

Úgyhogy a képviselő úr által éppen a ködszurkálás megy, de remélhetőleg ebben további eredményeket is tudunk elérni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(18.20)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage