KÁLMÁN OLGA (DK): Köszönöm szépen. Tudják önök, hogy a kormányfőről már egy közgazdaságtani fogalmat is elneveztek? Tudják önök, hogy ma már mindenki csak úgy emlegeti hazánkat, hogy ja, az az a hely, ahol tombol az orbáni infláció? Tudom, hogy még van időkeretük, úgyhogy rövidesen tiltakozni fognak, és majd hangosan emlegetik Brüsszelt, a szankciókat, a gonosz baloldali politikusokat.

(19.10)

Sokszor el szoktam azon gondolkodni, amikor hallgatom önöket: vajon ezt a rengeteg hazugságot önök tényleg elhiszik? Vagy csak egyszerűen ennyire amatőr módon próbálják menteni a menthetetlent?

Saját maguk is elhiszik azt, hogy Magyarország azért produkálja az európai átlaginfláció háromszorosát, mert ránk és egyedül csak ránk így hatnak az Oroszországot sújtó szankciók? Saját maguk is elhiszik azt, hogy Magyarország azért produkálja az európai átlaginfláció háromszorosát, mert ránk és egyedül csak ránk így hat az Ukrajnában dúló háború?

Saját maguk is elhiszik azt, hogy Magyarország azért produkálja az európai átlaginfláció háromszorosát, mert a minden hájjal megkent baloldali politikusok elintézték, hogy minden más európai országban jobban menjenek a dolgok, minden más európai országban ne csökkenjenek a reálkeresetek? Elintéztük azt, hogy ma már Ausztriában is olcsóbb legyen a bevásárlás, mint itthon?

Olyan sokszor példálóztak már azzal az elmúlt 13 évben, hogy rövidesen utolérjük Ausztriát. Mára nemcsak, hogy utolértük, hanem tényleg meg is előztük, mint ahogy az Unió többi tagországát is. Ez a magyar csoda, mondtam már önöknek, ez egy igazi hungarikum. Úgy hívják, hogy orbáni infláció. Bizony, lehagytuk Ausztriát az élelmiszerárakban. Az orbáni infláció miatt a magyar élelmiszerárak két év alatt megduplázódtak, ilyen drágulás pedig sehol sem volt az EU-ban. Árakban az elsők, bérekben az utolsók közé kerültünk az Unióban. Már a román bérek is megelőzték a magyart, és csak a bolgárok keresnek kevesebbet, mint a magyarok.

De nézzük részleteiben a magyar béreket, ami még jobban fokozza a bajt, azt a bajt, amit önök okoztak! Egy átlagos európai polgár háromszor annyit keres, mint egy magyar, de egy osztrák például ötször annyit. Ma a magyaroknak Európa egyik legalacsonyabb fizetéséből kellene kifizetniük Európa legmagasabb árait. És ez nem azért van, mert a magyarok kevesebbet vagy rosszabbul dolgoznak, azért történik mindez, mert a magyar kormány az olcsó munkaerőre építette a magyar gazdaságpolitikát. Az Orbán-kormány nem megoldandó problémaként, hanem előnyös, sőt kívánatos dologként tekint az alacsony magyar bérekre. Hiszen ezzel csábít Magyarországra kínai akkumulátorgyárakat, összeszerelő üzemeket és rosszul fizető, alacsony hozzáadott értékű beruházásokat.

Önök az elmúlt 13 évben mindent elrontottak, amit csak el lehet rontani egy ország gazdaságpolitikájában. Idevezetett az unortodox gazdaságpolitikájuk, a mérhetetlen korrupció, melynek legnagyobb haszonélvezői pont a miniszterelnök és annak kedvenc oligarchái, családtagjai.

Az elszenvedője, kárvallottja pedig a magyar nép. Mi fizetjük meg az orbáni maffiakormány összes költségét. Az elmúlt 13 évben a következő év költségvetésének tervezésekor optimistán, vagy inkább azt mondom, hogy naivan az ember agyán mindig átsuhant egy-egy gondolat, hogy hátha most önök észbe kapnak. Hátha most a saját hatalmuk megtartásán túl a magyar emberek megélhetésére, a hétköznapjainkra is gondolnak, hátha megtörténik a csoda, és sikerül egy olyan költségvetést összekalapálniuk, ami jobbá teheti a hétköznapjainkat; ami végre nem arról szól, hogy miként tudnak még egy bőrt lenyúzni rólunk extraadókkal, amiket persze, hogy mi fizetünk meg; extra magas áfával, amit persze, hogy mi fizetünk meg; hogy abbahagyják végre a rezsihazugságot, az esztelen pénzszórást.

De nem így lett. Idén sem ránk, idén sem az itt élő emberekre gondoltak akkor, amikor a minden elemében tarthatatlan költségvetési tervezetüket megalkották. Még a kormánykritikussággal nem vádolható Költségvetési Tanács is kockázatokra hívja fel a figyelmet. A sors furcsa játéka, hogy ezek a kritikák nagyrészt egyébként egybeesnek a DK által is hangoztatott kritikákkal, még ha óvatosabb megfogalmazásban is. Eszerint már a hiánycél teljesítése is nagyon kockázatosnak minősíthető.

2024-ben a kormány prognózisa a GDP-növekedést, a fogyasztást és az exportot is optimistábban ítélte meg, mint a mértékadó makrogazdasági elemzők. Légből kapott számokkal van tele az Orbán-kormány által a parlament elé benyújtott 2024. évi állami költségvetés. Az önök büdzséje nem számol az orbáni inflációval, az emelkedő államadóssággal és kamatkiadásokkal, az uniós pénzek hiányával sem. És ahogy mindig mindenben, most is a magyar nép fogja megfizetni az önök fércmunkájának a következményeit. Ahogy a nagy gazdasági gurujuk, Mészáros Lőrinc szokott fogalmazni: hát, legyenek végre bátorak! Nevezzék nevén ezt a költségvetésnek csúfolt irományt: ez az áremelések költségvetése! Ez alapján folytatódni fog az orbáni infláció, és tovább fog romlani a magyar gazdaság helyzete. Az Orbán-kormány költségvetése ugyanis hamis adatokon alapul, és nem veszi figyelembe a megélhetési és adósságválságot, a fizetések és a nyugdíjak elértéktelenedését.

Az árnyékkormány megbízásából a Demokratikus Koalíció országgyűlési határozati javaslatokat nyújtott be, amellyel úgy alkotnák meg a 2024. évi költségvetést, hogy megállítja az orbáni inflációt. A javaslat szerint csökkenteni kell az alapélelmiszerek, a rezsi, az üzemanyagok áfáját, növelni kell a közalkalmazottak bérét, a nyugdíjakat pedig a valódi dráguláshoz és a bérek emelkedéséhez viszonyítva, svájci indexálással kell emelni.

A Dobrev Klára vezette árnyékkormány megbízásából a Demokratikus Koalíció benyújtotta a béremelések alternatív költségvetését az Országgyűlés elé. Erre tehát azért volt szükség, mert Orbán Viktor jövő évi költségvetése folytatja a megszorításokat: az áremeléseket, az adóemeléseket, fokozza az orbáni inflációt, és mélyíti a megélhetési válságot. Mondom, hogy mit csinálnánk mi, mit csinálna az árnyékkormány, mit csinálna Dobrev Klára kormánya. A megélhetési válság felszámolására 1325 milliárd forintot fordítanánk. Jelentősen megemelnénk a pedagógusok és a szociális dolgozók bérét, létszámfejlesztést hajtanánk végre az oktatásban és az egészségügyi dolgozók körében is.

A nyugdíjasokat nyugdíjemeléssel és egyszeri, visszamenőleges nyugdíj-kiegészítéssel segítenénk, ami összesen 600 milliárd forint pluszforrást jelentene a nyugdíjakra.

A családokat a családi pótlék megduplázásával segítenénk, valamint az önkormányzatok szociális és gyermekvédelmi támogatásának növelésével, amire összesen 341 milliárd forint jutna.

Elindítanánk a Panelprogram Plusz lakás- és házfelújítási programunkat, annak első szakaszát. Öt év alatt másfél millió panel- és társasházi lakást és családi házat újítana fel és szigetelne le, korszerűsítene uniós és hazai forrásokból az árnyékkormány. Jövőre 100 milliárd forintot fordítanánk a lakóépületek energetikai korszerűsítésének önrészére, 50 milliárd forinttal támogatnánk a kis- és közepes vállalkozások rezsikiadásait, újabb 50 milliárddal pedig környezetbarát szél- és naperőművek építését támogatnánk.

Ezenkívül újraindítanánk Budapest fejlesztését, amelyet az Orbán-kormány politikai bosszúból állított le: megépülne például a gubacsi vasúti híd, a félbemaradt 4-es metró vonalát meghosszabbítanánk a Bosnyák térig, befejeznénk az M0-s körgyűrű főváros körüli szakaszát.

Megemelnénk a megyei jogú városok, kisvárosok és falvak fejlesztési forrásait, elkerülő utak, vasútvonalak, kompközlekedés, mentőállomás felújítása, összesen 30 fejlesztésre fordítanánk mintegy 186 milliárd forintot; ezt tartalmazza egyebek mellett az árnyékkormány alternatív költségvetése.

Tehát a Dobrev Klára vezette árnyékkormány azért dolgozik, hogy letörjük az orbáni inflációt, és ne az árak, hanem a bérek és a nyugdíjak emelkedjenek. Önök viszont pont az ellenkezőjét teszik. Ennek ékes bizonyítéka a 2024-es költségvetésük.

Mondanám, hogy még nem késő, gondolkodjanak kicsit, próbáljanak végre az országért és ne a hatalmuk megtartásáért cselekedni, de már késő, hiszen a magyar családok mára felélték tartalékaikat; ami persze még nem fogyott el, azt pedig önök mostantól újabb adóval sújtanák. A magyar családok már a jövedelmük nagy részét vagy egészét élelmiszerre, a hétköznapi élet fenntartására kénytelenek költeni az önök hatalompolitizálása és mérhetetlen pénzszórása és pénzlopása miatt. Ezt már nem tudják visszacsinálni! Nem lehet meg nem történtté tenni.

Egyet viszont még megtehetnek: vonják vissza ezt a költségvetésnek csúfolt hatalompolitikai fércművet! Köszönöm. (Taps a DK padsoraiban.)

(19.20)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage