NAGY CSABA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A T/4181-es, Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat vitájában a felszólalásomat egy rövid történeti áttekintéssel kezdem, ami a „Magyar falu” programot illeti.

A „Magyar falu” program elindításával az volt a cél, hogy a mintegy 2900, ötezer fő lélekszám alatti településen élőkben megerősítsék a hitet, hogy van jövője a magyar falvaknak, érdemes ott maradni, dolgozni, családot alapítani. Mára szinte minden kistelepülésen érezhető a fejlődés.

Jóleső érzés volt átélni, hogy a 2018. évi országgyűlési választásokat követően, május 15-én Orbán Viktor miniszterelnök úr a választókerületemben, Nyugat-Baranyában, Vajszlón jelentette be, hogy a kistelepülések fejlesztésének érdekében a kormány egy új programot indít, amelynek vezetésével Gyopáros Alpár képviselőtársunkat fogja megbízni.

A program legfőbb célja, amit a szükség hívott életre, hogy azonnali válaszokat adjon a vidéki Magyarország ötezer fő lakosságszám alatti településeinek igényeire és problémáira, fejlesztési elképzeléseire. A program célja a falvakban élők létszámának növelése és az itt élők életminőségének javítása oly módon, hogy csökkentse a kistelepüléseket érintő hátrányokat.

A rendszerváltozás óta ez a program az egyetlen, amely átfogó, pontos és gyors megoldásokat nyújt a magyarországi kistelepüléseknek úgy, hogy a program kizárólag magyar forrásokból valósul meg.

A „Magyar falu” program 2019-es elindulása óta a kormány több mint ezermilliárd forintot fordított a kistelepülések fejlesztésére. Ezeknek a fejlesztéseknek kiemelten fontos tulajdonsága a „Magyar falu” program támogatásával, hogy teljes egészében a helyi igényeknek megfelelően, tehát alulról építkezve tudják elvégezni az önkormányzatok.

Az pedig szintén megjegyzésre méltó, tehát nagyon fontos dolognak tartom, hogy a „Magyar falu” program elindítása óta évről évre több olyan vidéki fórum is megszervezésre kerül, ahol a polgármesterek, az önkormányzati képviselők, az országgyűlési képviselők, a szakemberek elmondhatják az észrevételeiket a pályázati kiírásokkal, a program működésével kapcsolatban. Ezeken az eseményeken figyelhetünk egymásra, és a program végrehajtásáért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár irányításával a finomhangolások mindig megtörténnek a települési önkormányzatok véleményét meghallgatva.

Összességében 2019 és 2022 között a „Magyar falu” program pályázatai gyakorlatilag valamennyi, ötezer fő lélekszám alatti település számára támogatást nyújtottak, így a kedvezményezettek köre gyakorlatilag százszázalékos.

A választókerületemben, Nyugat-Baranyában 174 önkormányzatból 170 felel meg a „Magyar falu” program kiírásainak, 170 településen 740 nyertes pályázatot tudtak megvalósítani az önkormányzatok, az egyházak, a tankerületeken keresztül a kistelepülések iskolái több mint 8,5 milliárd forintból. Ha a civil szervezeteket és a falusi kisboltokat üzemeltető vállalkozásokat, illetve az önkormányzati rendezvénytámogatásokat is hozzászámoljuk, akkor a támogatási összeg 10,7 milliárd forint közelében jár. Mindezeket kiegészítve a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztéseivel együttesen figyelembe véve ez a szám sokkal magasabb, bőven 12 milliárd forint fölötti összegről beszélünk, és ebben nem szerepel a falusi CSOK támogatási összege. Ez akkora horderejű lehetőség ennek a térségnek, amit a rendszerváltozás óta eltelt 30 évben soha nem kapott meg.

(21.40)

Tisztelt Ház! A „Magyar falu” program négy pillérre támaszkodik, amelyek egymást kiegészítve célozzák a kistelepülések megerősítését és fejlesztését, a helyi életminőség javítását és a lakosság elvándorlásának megállítását. Az első pillér a falusi CSOK, amely használt lakás vagy ház vásárlására és korszerűsítésére, bővítésére, illetve a meglévő ingatlan korszerűsítésére, bővítésére fordítható. A támogatás része az adó-visszatérítési támogatás, amely igényelhető a falusi CSOK-kal együtt és azon kívül is. A támogatás a korszerűsítési munkák költségeinek áfatartalmára vonatkozik.

Néhány szót szólnék a támogatás mértékéről. Ha már van egy gyermek a családban vagy a szülők egy gyermeket vállalnak, 600 ezer forint, két gyermek esetén 2 millió 600 ezer forint, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a jogosultak. A támogatási összegek maximum fele költhető vásárlásra, a fennmaradó rész korszerűsítésre, felújításra fordítható. Jelenleg 2631 településen elérhető a falusi CSOK-támogatás. Ez hazánk 5 ezer lélekszám alatti településeinek a 92 százaléka. Az érintett települések listája a demográfiai változásokat lekövetve frissül, 59 település került ki a listából, mivel ezeken a településeken az elmúlt években szerencsére jelentős mértékben növekedett a lakosság száma, valamint bekerült 11 új település a kedvezményezetti körbe. A program indulása óta több mint 215 milliárd forint értékben érkeztek be kérelmek. A falusi CSOK keretéből eddig 40 ezer család kaphatott támogatást. Ez a támogatási forma 2024. december 31-éig biztosított. Nagyon fontosnak tartom kiemelni azt a tényadatot, hogy a falusi CSOK bevezetése óta több mint 1200 olyan kistelepülésen indult újra a népesség növekedése, ahol korábban lélekszámcsökkenés volt tapasztalható. Ez egy kiváló mérőszáma az intézkedés sikerének.

A második pillér a falusi útalap. A „Magyar falu” programban 2019 óta közel 3700 kilométernyi, falvakon átvezető mellékutat újítottak fel. Ennek köszönhetően nagymértékben javult a vidéki települések megközelíthetősége és a közlekedésbiztonság. Konkrét példákat említve Nyugat-Baranyából: megújult a Somogyapáti és a Patapoklosi bekötőút közötti szakasz, a Hobol és Teklafalu közötti útszakasz, a Szörényt és Zádort összekötő útszakasz, a Zádortól a somogyi vármegyehatárig tartó útszakasz, a Drávafok felé vezető útszakasz, Felsőszentmárton belterületi útszakasza, a Vajszló és Baranyahídvég közötti útszakasz, a Királyegyházáról kivezető útszakasz, Abaliget bekötő útja, Bodolyabér teljes belterületi útszakasza, illetve Bodolyabér bekötőútja, és az Oroszló-Mindszentgodisa közötti útszakasz egy-egy része, vagy például Dencsházán a péterpusztai bekötőút. 2023-ban folytatódik a vidéki utak felújítása, amely során várhatóan több száz, megközelítőleg ezer kilométernyi alacsonyabb rendű út fejlesztése valósulhat meg.

A harmadik pillér a helyi élet minőségjavítását célzó pályázati rendszer. A rendszer a falusi közszolgáltatások színvonalának emelését, valamint a kistelepülési civil szervezetek fejlődését támogatja. A pályázati kiírások minden esetben százszázalékos hazai támogatással, százszázalékos előleg formájában nyújtanak vissza nem térítendő támogatást. A pályázatok kedvezményezettjei az önkormányzatok, az önkormányzati társulások, a tankerületek, az egyházközösségek és 2020 óta a civil szervezetek. A kedvezményezettek több mint 31 ezer nyertes pályázatot tudhatnak magukénak több mint 301 milliárd forint értékben. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és az általa vezetett szakemberek, munkatársak példamutató módon végezték el a rájuk jutó felelősségteljes feladatot.

A „Magyar falu” program pályázati rendszerének köszönhetően választókerületemben, Nyugat-Baranya majd’ minden kistelepülésén megvalósulhatott valamilyen helyi jelentőségű lokális fejlesztés, amely hozzájárul a közösségi közlekedés, a közösségi élet fejlesztéséhez, az önkormányzati feladatellátás erősítéséhez, oktatási, szociális és egészségügyi szolgáltatások korszerűsítéséhez. Egyéni képviselőként, 174 település országgyűlési képviselőjeként számtalan alkalommal vehettem részt választókerületem közösségeinek, településeinek rendezvényein, eseményein, ünnepségein, amelyek keretében sikeres „Magyar falu” programos fejlesztéseket adtunk át, és közösen elért sikereinknek a helyben élő közösségekkel együtt tudtunk örülni.

Néhány gondolat erejéig egy konkrét, egyben példaértékű nyugat-baranyai település, Kétújfalu esetében szemléltetném a „Magyar falu” program nyújtotta lehetőségeket. Kétújfalu Délnyugat-Baranyában helyezkedik el, a település mikrotérségi központi szerepet tölt be. A közös önkormányzati hivatal Bürüs, Endrőc, Gyöngyösmellék, Kétújfalu, Kisdobsza, Szörény, Teklafalu, Várad és Zádor településeket látja el. A településen iskola, óvoda működik, a bölcsőde jelenleg épül, a háziorvosi rendelő és a patika üzemel, továbbá több bolt is található a faluban. Kétújfaluban 679 fő, a mikrotérségben összesen 2528 fő él. A település fejlesztési koncepciójában és a hamarosan ismertetett fejlesztésekben is jól látszik, hogy azok nemcsak Kétújfalu, hanem a térség, a környező települések érdekeit is szolgálják. Ilyen például a Kétújfaluban működő Napraforgó Óvoda és a Konrád Ignác Általános Iskola, amelyek a „Magyar falu” program, valamint a terület és településfejlesztési operatív program támogatásával újultak meg teljeskörűen. A „Magyar falu” program önmagában, önállóan is eszköz, azonban a különböző fejlesztési célok komplex pályázati rendszerbe illesztésével kiemelkedő eredmények érhetők el.

Még megyei elnöki tisztségemben 2017-ben kezdtünk el a polgármester úrral együtt gondolkodni és kidolgozni egy terület- és településfejlesztési operatív programos projektet, amelynek keretében 2023-ra elkészülhetett az óvoda teljes energetikai korszerűsítése. Ezt kiegészítve nyílt lehetőség a „Magyar falu” program keretében az épület új szárnnyal való szükségszerű és korszerű bővítésére, valamint az óvodai játszótér fejlesztésére. Ugyancsak a „Magyar falu” program teremtett lehetőséget az óvodához vezető utca útburkolatának a felújítására. A kétújfalui Konrád Ignác Általános Iskola szintén jó példa a „Magyar falu” program és a terület- és településfejlesztési operatív program pályázatokból történő közös fejlesztésére. Az iskolaépület modernizációjára, energetikai korszerűsítésére egy terület- és településfejlesztési operatív programos pályázat keretében kerülhetett sor, míg az iskola tornaterme a „Magyar falu” program keretében újulhatott meg teljeskörűen a szigetvári tankerület és az önkormányzat együttműködésében.

2021-től a program negyedik pilléreként a falvakban működő piaci szereplők is támogatáshoz juthattak két alapprogram segítségével, a kistelepülési üzletek támogatásával, illetve a „Magyar falu” vállalkozás-újraindítási programmal. Egy olyan vidéki néhány száz fős település esetében, amely a nagyobb térségközponttól távolabb esik, közlekedésföldrajzi szempontból elszigeteltebb, elemi kérdésnek számít, hogy a kevésbé mobil lakosság helyben be tude szerezni alapvető élelmiszereket. A választókerületem 174 települése közül számos példát tudnék sorolni, hogy milyen gondokkal küzdenek. Ennek a döntésnek köszönhetően több mint száz kistelepülésen újra lesz kiskereskedelmi tevékenység keretében napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet. Ezek olyan települések tehát, ahol ilyen üzlet nem üzemelt, így munkahelyteremtő jelentőséggel is bír.

A másik kulcskérdés azoknak a településeknek az esete, ahol üzemel kisbolt, de kormányzati támogatással a további működése is biztosítható, versenyképesebbé tehető, munkahelymegtartó jelleggel bír. Ennek értelmében 1357 darab kiskereskedelmi tevékenység keretében napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet fejlesztése, felújítása, bővítése valósul meg. A támogatással létrejövő beruházások összege a vállalkozók által vállalt minimális önerővel együttesen megközelítőleg 50 milliárd forintot ért el. A program keretében 2022 végén 724 kistelepülési üzlet a munkahelyek megtartása és a munkahelyteremtés érdekében további 563 millió forint közteher-támogatásban részesült.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a kistelepülési élelmiszerüzletek támogatásának programja 2023-ban is folytatódott. A Miniszterelnökség 2022. december 15-én új pályázatot hirdetett meg a kistelepülési élelmiszerüzletek megnövekedett működési, döntően rezsiköltségeihez történő hozzájárulása érdekében. A támogatás egyszeri, egyösszegű, száz százalékban előfinanszírozott, vissza nem térítendő, önerőt nem igénylő támogatás, melyre több mint 3 ezer támogatási kérelem érkezett be. 2022-ben 3 milliárd forintos kerettel került kiírásra a pályázat, és 2023. március 31-én született döntés a rendelkezésre álló forrás emeléséről. Az elnyerhető támogatás mértéke üzletenként maximálisan 3 millió forint volt. Ezzel így összesen csaknem 8 milliárd forint működési támogatást nyújt 2806 falusi kisboltot üzemeltető vállalkozásnak a kormány a „Magyar falu” program keretein belül.

(21.50)

A tenderen valamennyi, érvényes pályázatot benyújtó vállalkozás nyert; átlagosan 2,7 millió forintot költhettek rezsire, bérleti díjra vagy bérre. A választókerületemben, Nyugat-Baranyában a kistelepülési üzletek támogatása keretében több mint 1,4 milliárd forintos támogatás érkezett, ez 49 üzletet érintett.

A „Magyar falu” vállalkozás-újraindítási program során nyerhető támogatás uniós források bevonásával biztosítja a kistelepülések vállalkozásainak fejlődését. A támogatás új eszközök, gépek beszerzésére, valamint ingatlanberuházás megvalósítására, például üzletek vagy műhelyek építésére, bővítésére, korszerűsítésére és átalakítására fordítható. A 2021-ben és ’22-ben kifizetett támogatásoknak köszönhetően összesen nagyságrendileg 8 ezer falusi kisvállalkozás osztozik közel 70 milliárd forinton.

Összegezve tehát: a program 2019-es indítása óta már több mint 1000 milliárd forintot fordított a magyar állam a magyar kistelepülések fejlesztésére oly módon, hogy az alaptámogatáson felül egyedi támogatási célokkal is reagál a kistelepülési igényekre, úgymint kistelepülési rendezvények támogatása, vidéki vasútállomások fejlesztése vagy az állami ingatlanok önkormányzati tulajdonba adása.

Tisztelt Ház! A benyújtott költségvetésitörvény-javaslat a védelem költségvetése, amely megvédi a nyugdíjak értékét, a 2010 óta létrejött egymillió új munkahelyet, megtartja átlagfogyasztásig a rezsitámogatást, és megvédi a családtámogatási rendszert.

A kormány a nehéz gazdasági helyzet ellenére továbbra is elkötelezett a magyar vidék és a kistelepülések támogatása mellett. A „Magyar falu” program folytatódik az idei évben is, a jövő évben is, a 2024. évi költségvetésitörvény-tervezetben a XI. fejezetben 34,8 milliárd forintot tartalmaz. Tehát a 2024. évi költségvetés a háborús infláció ellenére is biztosítja a vidék fejlődésének, annak fenntartásának lehetőségét a vidékfejlesztési programon és a „Magyar falu” programon keresztül.

Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a törvényjavaslatot támogassák és fogadják el. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage