VARGA FERENC (független): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Jó szokásukhoz híven már idén is jó előre benyújtották a jövő évi költségvetés tervezetét, és ezzel csak az a gond, hogy nem állnak rendelkezésre az előző év bázisadatai, és nem fogadták el az ország zárszámadását sem.

A benyújtás után ugyanis még fél évig változnak, alakulnak a hazai gazdasági reálfolyamatok, módosulnak a világgazdasági feltételek is, így a költségvetés megalapozottsága rendkívül bizonytalan. Bizonytalan, mint a szegények megélhetése ma az országunkban.

Mint mondják, az infláció a szegényeket sújtja leginkább, és az infláció a szegények adója, tehát önök szokásuk szerint jól megadóztatják őket. Az Eurostat májusban még mindig 21,9 százalékos inflációt mért, és akármit is próbálnak elhitetni a kárvallottakkal, ez mindenekelőtt orbáni infláció. Az euróövezet inflációja ennek alig a negyedrésze volt, pedig a háború és a szankciók őket sem érintik kevésbé, mint minket. A vágtató inflációnk oka Orbán Viktor elhibázott gazdaságpolitikája, ő emeli az árakat, miatta élünk évről évre rosszabbul, és amíg Orbán marad, addig az inflációja is velünk fog maradni.

Az infláció nyilvánvalóan a szegényeket sújtja leginkább, májusban is annak a két termékcsoportnak az ára nőtt a legjobban, amin a legnehezebb és a legfájdalmasabb spórolni: a háztartási energiáé és az alapvető élelmiszeré egyaránt több mint egyharmadával.

Az Eurostat szerint 2020-ban és ’21-ben is a magyar lakosság egyötöde élt szegénységben, amivel a 13. helyen álltunk az EU-ban. Megjegyzem, hogy akkor, amikor önök átvették a kormányzást, akkor ez az arány bő egyharmadával kevesebb volt, amivel az EU 4. helyén álltunk, na, onnan sikerült maguknak idáig letornázni minket.

És ez még semmi. „Aki szegény, az a legszegényebb”, írta József Attila, és nagyon úgy tűnik, hogy önök ezt szó szerint beteljesítették. A szegények átlagjövedelme a 101 ezer forintos szegénységi küszöb alig kétharmadát, a 67 ezer forintot érte el. Ez a legrosszabb adat az egész EU-ban. Márpedig a KSH szerint a lakosság legalacsonyabb jövedelmű ötödrészének a nagyon-nagyon szűkös megélhetéshez is havi 80 ezer forintra volt szüksége 2021-ben. Tehát az átlagos magyar szegény, a kisnyugdíjas, a közmunkás, a cigányság nagy része már akkor is nyomorgott, nemhogy most, amikor az orbáni infláció a csúcson jár.

Apropó, magyar cigányság. Már a tavalyi évi költségvetési vitában is kértem önöket, hogy kezdjenek el végre valós felzárkóztatást az országban. Van mit tenni, kedves fideszes képviselők. Az önök nagy része egyéni választókerületet nyert. Javaslom önöknek, hogy látogassák gyakrabban a szegregátumokat legalább a saját maguk választókerületeiben. Menjenek le oda, nézzék meg, hogy milyenek ott a körülmények, hogyan lehetséges az, hogy a XXI. században az önök választókerületeiben emberek sokasága borzasztó körülmények között él. Találjanak rá megoldást, ha már eddig az erre szánt uniós forrásokat ellopták!

Még mielőtt megvádolnának a következő adatok valótlanságával, szeretném jelezni, hogy ezeket a Képviselői Információs Szolgálat dokumentumaiból másoltam ki, amikhez önök is bármikor hozzáférhetnek.

Találjanak megoldást arra, hogy ma a relatív jövedelmi szegénységi arány a romák körében 36,4 százalék, ami több mint 300 százalékkal több, mint a nem roma népesség esetében. Aztán dolgozzanak azon, hogy ne legyen több mint 650 százalékkal több a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásokban élők aránya a romák körében, mint a nem romák körében.

A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya a romák körében 66,6 százalék, a nem roma népesség esetében pedig 17,1 százalék. Az eltérés közel 400 százalék. Ezzel is tudnának foglalatoskodni.

Ami pedig a lakáskörülményeket illeti: 2021-ben, amikor önök már jó ideje kormányoztak, 91 százalék volt a túlzsúfolt lakáskörülmények között élők aránya. Egy 2022-es kutatás szerint a telepszerű életkörülmények között élő gyermekek 80 százaléka a saját szüleivel egy szobában él. Ráadásul a romák lakóhelyi szegregációja Magyarországon az egyik legmagasabb. 13 év alatt sikerült valamit tenni az ügyben? Véleményem szerint nem.

A születéskor várható élettartam az EU 27 tagállamában nőknél 83,2 év, férfiaknál pedig 77,5 év. Tudják, hogy a romáknál ez mennyi? Nőknél 72,8, férfiaknál pedig 67,3 év. Azaz ma egy roma nő 10,4, egy férfi pedig 10,2 évvel él kevesebbet, mint egy nem roma. Nem látom a költségvetésben azt a politikai akaratot, hogy önök a saját maguk által okozott gazdasági és szociális válság kárvallottjait segíteni szeretnék, mint ahogy azt sem látom, hogy valós politikai akaratuk lenne a romák felzárkóztatására.

Tisztelt Ház! A következő néhány percben pedig hadd reagáljak itt az államtitkár úrral közösen kibontakozó vitánkra, ugyanis ha valaki tőlem megkérdezi azt, hogy milyen problémákkal néz szembe a magyar cigányság, akkor általában azt szoktam mondani, hogy ugyanazzal, mint amivel az ország, csak sokkal nagyobb arányban és egyszerre minddel. Ez azt jelenti, hogy ha az országunkban rossz az egészségügy, rossz az oktatás, rossz az infrastruktúra, akkor ez a romák körében szépen lecsapódik. Elmondtam azt is, hogy az oktatási mutatóink hol tartanak, az egészségügyi mutatóink katasztrofálisak, és önök mindig egy dologgal védekeznek: na, de a foglalkoztatás! A foglalkoztatás területén mennyivel több munkahely lett!

Valóban. Önök létrehozták például a közmunkát, amivel nagyon szépen kozmetikázták az adatokat, és azt állították, hogy ez majd egy híd lesz a munka világába, aztán kiderült, hogy annyira mégsem, mert a mai napig közel 100 ezer közmunkás van az országunkban, és ők egyik közmunkás ciklusról a másikra ugyanúgy visszakerülnek nagy arányban a közmunkaprogramba.

Önök, ugye, azt mondják, hogy ha munka van, akkor minden van. Az elmúlt időszakban önök megteremtették a dolgozói szegénységet. Ez azt jelenti, hogy ma az országunkban a munka nem elég emberek százezreinek arra, hogy tisztességesen meg tudjanak élni. Ha valakinek munkája van, az nem jelenti azt, hogy megbecsülik őt a munkahelyén, és annyit tud keresni, hogy tisztességesen eltartsa a családját. Na, itt kezdődik a probléma, tisztelt képviselőtársaim! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Varju László tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage