HISZÉKENY DEZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy költségvetés tárgyalásánál nagyon fontos kérdés a hitelesség vagy a hiteltelenség kérdése. Ha van hitelessége a kormánynak, akkor, azt gondolom, hogy az egy jó tárgyalási alap, hasznos vitát lehet folytatni. Hiteltelenség esetén pedig a süketek párbeszéde zajlik. Én azt gondolom, hogy most sajnos az utóbbi áll fenn. Önök egy más dimenzióban élnek, egy virtuális világban, egy látszólagosan létező és álvalóságot teremtő világban, amelyet önök teremtettek saját maguknak. Ebben a világban 4 százalékos a növekedés és 6 százalékos az infláció.

De egyébként a hiteltelenség vagy a hitelesség fontosságára úgy is fel lehetne hívni a figyelmet, és ez egy egészen friss élmény: bankszektorban dolgozó ismerősöm jelezte, hogy megdöbbenéssel tapasztalta azt, hogy az önök által a megtakarításokra kivetett plusz 13 százalékos különadó és az állampapírok magas kamata ellenére nem vásárolják az emberek ezt. Idézem, hogy ő mit mondott, neki mit mondanak az emberek, hogy miért nem. Azt mondják: ezek úgyis ellopják, és ezért inkább más befektetést keresnek. Azt mondja: „Éjjel beleírják a Közlönybe, hogy másnaptól nem váltják vissza, az uniós pénz helyett kell nekik, sosem kapod vissza, emlékezz még a manyupra.” Ezért fontos kérdés a hitelesség, és azt gondolom, hogy az önök esetében ez nem áll fenn. És, ha az ember végignézi ezt a költségvetést, és meghallgatja önöket, akkor még inkább tapasztalhatja azt, hogy a szavak és a tettek egysége nem érhető tetten.

Nézzük a szavakat! Önök azt mondják, hogy ez a védelem költségvetése. Itt elég sokszor, szinte minden hozzászóló ezt emlegetette. Megvédik a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat, rezsivédelem van, és itt mindenki óriási biztonságban van és lesz ebben az országban. Ehhez nyilvánvalóan jelentős állami döntésekre és forrásokra van szükség. Hát, nézzük a tényeket, meg nézzük a tetteket!

2010 óta drasztikusan csökken az állami szerepvállalás. Ez azt jelenti, hogy a GDP 31 százalékáról 23 százalékra csökkent. Az én megítélésem szerint így elég nehéz lesz akkor ezt a védelmet megvalósítani. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy az Európai Unió boldogabbik felén a kormányok közvetlenül támogatják a családokat, és közvetlenül támogatják a vállalkozásokat. Nincs is akkora gond, mint amekkora nálunk van. A magyar valóság pedig az, hogy a kormány súlyos hibái miatt kialakult helyzetet teljesen egyértelmű, hogy a lakosságra próbálják áthárítani, és onnan próbálnak forrásokhoz jutni. A másik ilyen kör pedig a vállalkozók, akiket különböző különadókkal sújtanak. Érdekes az önök filozófiája, hogy mely területekre vetik ki ezeket a különadókat: ahol úgy érzékelik, hogy nagyon nagy a profit.

Én megnéztem, hogy melyek azok a területek, ahol a legnagyobb profitot lehet elérni ma Magyarországon. Kettő, az első kettőt mondom: az egyik a bányászat, a másik pedig az út- és vasútépítés. Egyikre se vetettek ki különadót, pedig több mint 40 százalékos profittal dolgoznak. Sejtik miért, ugye? Az egyikben az Orbán család van, a másikban pedig a Mészáros család. Ezen azért el kéne gondolkodni, hogy lehet, hogy mondjuk, nem a kiskereskedelmi egységeket kéne különadóval sújtani, hanem azokat, ahol valóban termelődik ez a profit.

Ugyanakkor azt is látjuk, hogy nincs forrás, nincs forrás, amivel ez a védelem, amit önök ígérnek, megteremthető lenne. Először is szeretnénk arról tudni, hogy mi van azokkal az ezermilliárdokkal, amelyek az Uniónál vannak. Ez az önök felelőssége. Nem hallunk róla, szeretnénk látni, hogy az megérkezik, és szeretnénk, ha az felhasználható lenne, ugyanakkor nyugtalanító hír, hogy eddig több száz milliárd forintos Nemzeti Bank-hiányról beszéltek, most meg a mai nap híre, hogy ez akár a 2000 milliárd forintot is elérheti. Ha ez így van, akkor, azt hiszem, ez is egy elég súlyos lyuk, ez sem a hitelességet erősíti a kormány intézkedéseivel kapcsolatban.

Megnéztük, hogy mit ígérnek önök, kiket akarnak megvédeni. Csak így gyorsan fölsorolva: az embereket akarják megvédeni, a nyugdíjasokat szeretnék megvédeni, a vállalkozókat és a családokat is szeretnék megvédeni. Gyorsan utánanéztem, hogy mi igaz ezekről a rétegekről, a valóság micsoda.

(9.10)

Nézzük az embereket úgy általában, hiszen önök is így általában fogalmaznak. Ma a Magyarországon élők egyharmadának, több mint 30 százalékának nincs semmilyen tartaléka; a semmilyen tartalék alatt azt lehet érteni, hogy máról holnapra élnek. Önök szerint ez biztonság? Államtitkár úr, el tudja képzelni, hogy milyen biztonság lehet ott, ahol egy fillér nincs a kasszában? Szerintem az nem biztonság. Ugyanakkor ezt az agyonadóztatott réteget gondolja végig, mert azért itt egy ilyen világbajnok áfával együtt kell élnie ezeknek az embereknek, akik borzasztó rosszul fizetettek, az Unióban talán a legrosszabbul fizetettek, talán egy ország van, Bulgária, ahol rosszabbul fizetettek az emberek; és nincs akkora infláció sehol, mint ami ezt a réteget sújtja. Így fogják őket megvédeni? Szerintem ez nem védelem, ez az abszolút bizonytalanság. Én azt gondolom, hogy ma Magyarországon a megélhetés az emberek számára tervezhetetlen, akkor is, ha lesz ilyen költségvetésünk.

A másik ilyen fontos réteg a nyugdíjasok rétege. Azt látjuk, hogy ez az önök által többszörösen becsapott réteg egyre rosszabb és rosszabb helyzetbe kerül, hiszen a kormány hitelezőivé váltak. Nem rendesen számolják el, nem fair, ahogy elszámolják a nyugdíjakat, és nem fair, ahogy ki kellene fizetni a nyugdíjemelkedést. Én azt látom, hogy például a nyugdíjasok esetében az jól megfogalmazható, hogy egy átlag magyar ember 38 évet dolgozik, ez alatt 51 millió forintot fizet be járulék formájában az államkasszába; aztán sajnos, a nagyon eredményesen működő egészségügyi ellátás miatt nyolc évig élvezheti egy átlagmagyar a nyugdíját, és ez alatt 21 millió forintot fizetnek ki neki. Befizet 51 milliót, és 21 milliót fizetnek vissza, ráadásul a férfiak 40 százaléka meg sem éri a nyugdíjaskort. Hát, erről nem mondhatjuk el, gondolom én, hogy ez a biztonság itt Magyarországon  vagy ez a maguk biztonsága.

Itt van a rezsi. Az én megítélésem szerint a rezsikérdés, amit önök nagyon fontosnak tartanak, legalábbis sokszor beszélnek róla, totálisan átláthatatlan, nem találkoztam emberrel, aki el tudta volna magyarázni, hogy ez, amit önök itt kialakítottak, hogyan működik. Az átláthatatlanság az nem a biztonság, az a totális bizonytalanság- önök ezt teremtették meg a rezsi ügyében.

És egy fontos kérdés: a családok. Szinte nincs öt mondatuk, amelyben ne szerepelne valamilyen módon a „családok” szó. Azt írják a költségvetésben, hogy ez a rendszer, kérem, meg fog újulni. Hát, hogy hogyan, mitől vagy miben, arról nem sokat írnak. Megnéztem néhány jellemzőt a családok támogatásával kapcsolatban: sem a gyes, sem a gyet, sem az anyasági támogatás, sem a családi pótlék, sem a rászoruló gyermekek támogatása nem nő 14 éve; ez mind a családok életét segítené. Amióta önök hatalmon vannak, ezek változatlanok, és eközben számolják ki, hogy mekkora az infláció!

Nagyon fontos kérdés a családok számára az otthonteremtés vagy a meglévő otthonok korszerűsítése, felújítása. Megnéztem: az otthonteremtésre fordítandó összeg 50 százalékkal csökken, felújításra pedig egy fillér nincs. Ez a családok támogatása? Még néhány szám: a babakötvény 2008 óta, a gyerekeknek évente kétszer nyújtható támogatás 2017 óta nem változott  és tegyék mindig hozzá, hogy mekkora az infláció , nem változott! A gyermekétkeztetésre fordított összeg még a Költségvetési Tanács értékelése szerint is nem lesz elég annak a finanszírozásához. Önök az önkormányzatokra, a totálisan kivéreztetett önkormányzatokra próbálják hárítani ennek a költségeit. És friss hír vagy friss adat, ami a legfelháborítóbb, hogy az önök egészségügyi politikája miatt ma Magyarországon több mint százezer gyermek egészségügyi szempontból ellátatlan. (Bányai Gábor: Nem igaz!) Ez a családpolitika? Ennyi gyereknek nincsen háziorvosa. Nyugodtan kijelenthetjük: ha nincs háziorvosa, egészségügyi szempontból ellátatlan. (Bányai Gábor: Nem így van!) Ezek után nekem ne jöjjenek azzal, hogy önök családbarát kormány! Hosszú perceken keresztül soroltam tényeket. Akkor lenne családbarát, ha ezekre odafigyelnének.

Tehát én azt érzékelem, hogy önök védelemről beszélnek, de Magyarországon senki nincs biztonságban, legkevésbé a családok, és ez a költségvetés nem az emberek költségvetése, nem az ő gyarapodásukról szól, nem róluk szól; ez a költségvetés önökről, a hatalomról és annak a kiszolgálóinak a túléléséről szól. Köszönöm a figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage