DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési vita harmadik napján azt lehet tapasztalni, hogy ellenzéki képviselőtársaim szinte kórusban sírják vissza a Gyurcsány-Bajnai-időszakot, a 2010 előtti időszakot, amikor a családpolitikáról beszélnek. Azokat az időket sírják önök vissza, amikor a családtámogatási rendszer tulajdonképpen nem is létezett, tehát rendszerről nem lehetett beszélni. Egyre inkább épültek le azok a családtámogatási, otthonteremtési formák, amelyeket a gyermekes családok igénybe tudtak venni, és valóban, egyetlenegy dolog volt szinte csak, amit el tudtak érni a családok, az a családi pótlék. Ha ezt a két rendszert összehasonlítjuk, akkor azt láthatjuk, hogy ott a 12-13 ezer forint körüli családi pótlék gyermekenként volt a családtámogatás, 2010 óta pedig a családtámogatási rendszer, amit felépítettünk, a 2010-es szinthez képest 3,5-szeresére nőtt.

Amikor más európai országokat emlegetnek példaként, akkor szeretném elmondani és felvilágosítani a tisztelt képviselőtársaimat, hogy ezek az európai országok mind példaként tekintenek a magyar családtámogatási rendszerre. Kérdezik, hogy milyen módon, milyen ütemben és milyen új bevezetett formák váltak be itt Magyarországon, és igyekeznek ebből átvenni már az elmúlt időszakban is és most is Magyarországtól.

Ha megkérdeznénk ma a magyar családokat, akkor nem valószínű, hogy azt választanák, hogy térjünk vissza a 2010 előtti családtámogatási rendszerre; egészen biztos vagyok abban, hogy mindenki a mai családtámogatási rendszerre voksolna. Mi meghagytuk valóban, nem emeltük jelentősen a családi pótlékot, de mellette ott vannak azok a családtámogatási formák. Akkor nézzük az arányokat: a 12-13-16 ezer forint mellé gyermekenként kapnak most a családi adó- és járulék-visszatérítési kedvezményt. Ez például egy kétgyermekes család esetében 40 ezer forint havonta.

Nézzük meg, hogy az étkezést nagyon kedvezményesen és széles körben kapják ingyen a diákok és az óvodások. Nézzük meg, hogy a tankönyvellátással mi történt: bevezettük felmenő rendszerrel, és ma már minden egyes alap- és középfokú oktatásban részesülő diák, család ingyen kapja a tankönyveket. És akkor még nem is beszéltem a CSOK-ról, nem is beszéltem a különféle otthonteremtési kedvezményekről vagy a babaváró kölcsönről. Én a jövő évi költségvetésnek ezeket a fejezeteit szeretném most önökkel ismertetni, és ezek számok, amelyeknek lehet hinni, hiszen a számok nem hazudnak.

Magyarország külön intézkedésekkel védi a családokat, a gyermekeket, a nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket. Ezek a gondolatok, ezek a szavak Magyarország Alaptörvényének részei, és ezek hűen tükrözik a Fidesz-KDNP-frakciószövetség által a családot mint sorsközösséget megillető alapvető védelemről alkotott álláspontját. Nekünk kezdetben is ez volt a filozófiánk, eszerint politizáltunk, és a költségvetésünk is minden egyes évben ezeket tükrözte.

A család mint a társadalom alapegysége, a benne lévő személyek kölcsönös szeretetén, támogatásán és védelmén alapul, melynek kiteljesüléséhez és megvalósításához a kormány az elmúlt 13 évben számos ponton nyújtott támogatást. Ezt folytatjuk a jövőben is, és szemmel látható, hogy a továbbiakban is ezt kívánjuk fenntartani, vagyis a családok védelmére helyezzük a hangsúlyt. Ezt tükrözi a most tárgyalt 2024-es költségvetés tervezete is.

Az elmúlt éveinket a koronavírus-járvány árnyékolta be, de a kormány ezalatt is számos, az emberek életszínvonalát növelő intézkedést vezetett be. Gondoljunk csak a családosok szja-visszatérítésére, illetve a 25 év alatti fiatalok és a 30 év alatti anyák személyijövedelemadó-mentességére.

(10.50)

Sajnos a járványhelyzet mérséklése után jelenünket már több mint egy éve a szomszédunkban zajló háború és az arra válaszul adott, elhibázott brüsszeli szankciók által gerjesztett gazdasági és energiaválság árnyékolja be. Ebben a helyzetben a magyar emberek érdekeit védő újabb döntések sorozatát kellett meghoznunk. Napjainkban mégis, akár most a költségvetési vita során is, számos kritikát hallani a baloldali politikusok részéről, akik a nemzeti kormány által bevezetett, a családosok megélhetését nagyban segítő intézkedéseket kérdőjelezik meg rendre, miközben önök az egész Európát a csőd szélére sodró szankciós politikát vakon, becsukott szemmel támogatják.

A magyar családok támogatása a gazdasági nehézségek ellenére is a kormány prioritásai között szerepel, ezért a 2024-es költségvetés egyik kiemelt tétele a családtámogatásokra fordítható összeg. Erre a területre 2024-ben több mint 3300 milliárd forint forrást biztosítunk; a mostani, 2024-es költségvetés tervezete szerint 2010-hez képest több mint 3,5-szer, összesen 2370 milliárd forinttal többet fordítunk a magyar családok támogatására jövőre.

A családokat érintő adó- és járulékkedvezmény összege az első házasok kedvezményével együtt 2024-ben meghaladja a 370 milliárd forintot. Ezen túlmenően a kormány 185 milliárd forintot fordít a 25 év alattiak szja-mentességének biztosítására; a 30 év alatt gyermeket vállaló nők szja-mentességére pedig további 9 milliárd forintot.

A családi adó- és járulékkedvezmény keretében a rendszer bevezetésétől, vagyis 2011-től kezdődően az év végéig számítva összesen mintegy 4000 milliárd forint marad a magyar családoknál. Tovább nő a gyermekétkeztetésre fordítható támogatás mértéke, ami meghaladja a 105 milliárd forintot; ez 75 milliárd forinttal több, mint 2010-ben.

A tankönyvellátást ingyenessé tettük, ami már teljes körűvé vált a 2020/2021-es tanévtől kezdve. Erre a célra 2024-ben is 16 milliárd forintot fordít a kormány.

A nyugdíjasok védelme háborús helyzetben is kiemelt célunk. Jövőre is biztosított lesz az inflációkövető nyugdíjemelés  ezt vállaltuk , a 2022-ben teljes egészében visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj, amit önök ígérgettek majd elvettek; és amennyiben a gazdasági növekedés lehetővé teszi, nyugdíjprémium kifizetésére is sor kerülhet.

A nyugdíjakra és a nyugdíjszerű ellátásokra fordítható költségvetési források összege 6542 milliárd forintra emelkedik, ami a költségvetés legnagyobb tétele.

A családtámogatási rendszert folyamatosan vizsgáljuk. A tapasztalatok és a költségvetés lehetőségeinek függvényében úgy igyekszünk évről évre finomhangolni, hogy az továbbra is minden család számára segítséget nyújthasson. A családtámogatási rendszerünket folyamatosan aktualizáljuk, folyamatosan megújítjuk; választ keresünk és válaszokat adunk a jelen kihívásaira. Célunk az, hogy mindenki megtalálja benne az élethelyzetéhez illő, azt támogató intézkedéseket. Családtámogatásunk rendszere nemzetközi szinten is elismert, és célunk az, hogy a jövőben is élen járjunk az innovatív megoldások tekintetében.

Tisztelt Képviselőtársaim! Nemzeti boldogulásunk legerősebb bástyáiként tekintünk a magyar családokra, ezért támogatásukat továbbra is kiemelt, stratégiai fontosságú célnak tartjuk. Nemzetstratégiánk a magyar családokra támaszkodik, akik továbbra is számíthatnak a kormány támogatására, számíthatnak a Fidesz-KDNP- képviselőcsoportra.

A 2024. évre beterjesztett költségvetés pedig olyan célokat fogalmaz meg és olyan előirányzatokat tartalmaz, amik ebben a helyzetben, a brüsszeli szankciók által sújtott háborús környezetben is biztosítják a magyar családok védelmét mind fizikai, mind gazdasági értelemben. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage