KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Hát, egyébként az államtitkár úrnak igaza van, Milton Friedman vagy Friedrich Hayek valóban összeborzolta volna a szemöldökét, hogyha meglátta volna ezt a költségvetést. Ők mint klasszikus neoliberális gondolkodók úgy képzelték el, hogy valóban mindenkit ki kell lökni a piacra, és mindenki boldoguljon a piacon úgy, ahogy tud, a fodrász, a hentes és a multinacionális vállalat is. Önök valóban nem ezt csinálják, tehát nem ezt a klasszikus neoliberális iskolát követik, ugyanis míg, mondjuk, a fodrász vagy a hentes semmilyen támogatásra nem számíthat, illetve tavaly, ugye, még a kataadózást is kivezették a kicsik számára, addig a nagyok, a multinacionális vállalatok viszont gyakorlatilag végtelen támogatásra számíthatnak, hiszen ott van az, hogy adóparadicsomi állapotokat teremtettek a számukra, Magyarországon rekordalacsony a társasági adó mértéke. Érdemes ezt kiszámolni, hát, itt sok száz, akár sok ezer milliárd forinttól esik el a magyar költségvetés ahhoz képest, hogyha ezt a társasági adót, ugye, megemelnék, mondjuk, egy európai uniós átlagos szintre.

De nemcsak hogy adóparadicsomi állapotokat teremtettek az autógyárak vagy az akkumulátorgyárak számára, hanem a másik oldalon még közvetlen vagy akár közvetett költségvetési támogatásokkal, infrastrukturális beruházásokkal segítik őket, tehát nekik építenek gázüzemeket, hogy árammal lássák el őket, nekik építenek utat, akár vasutat, kiszolgálják minden igényüket; addig a kkv-szektor, a magánvállalkozások, kisvállalkozások semmit nem kapnak.

(11.40)

Tehát itt van egy óriási egyenlőtlenség, és ez nemcsak vállalkozás és vállalkozás közötti különbségtétel, nagy és kicsi közötti különbségtétel, hanem ez a sok száz, illetve sok ezer milliárd forint hiányzik a közszféra béremeléséből. Ezért sem kapnak béremelést a pedagógusok, és önök ezért mutogatnak Brüsszelre és az Európai Unióra. Tehát látni kell ezt az egyenlőtlenséget és igazságtalanságot. Ez tényleg nem egy klasszikus neoliberális politika, ez a Fidesz-féle újragondolása annak. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage