ILLÉS BOGLÁRKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is engedjék meg, hogy köszönetem és tiszteletem fejezzem ki államtitkár úrnak és a Pénzügyminisztérium munkatársainak államtitkár úron keresztül is, részben azért, mert most már lassan tíz éve, hogy a tavaszi ülésszakra előkészítik és elénk tárják a jövő évi költségvetés tervezetét, amelyet meg tudunk vitatni, és amely megfelelő felkészülési időt biztosít mind az önkormányzatok, mind a családok, mind a további intézmények és a magyar állampolgárok számára, részben pedig azért, mert most már ez a második alkalom, hogy a költségvetési törvény vitájában részt vehetek, és azt tapasztalom, hogy ilyenkor a baloldali képviselők között folyamatosan növekszik a diploma nélküli közgazdászok száma, és amilyen érveket hallunk, azok a valósággal, úgy gondolom, nincsenek összhangban.

De mindezzel együtt, mind a 25 éves szakmai tapasztalattal, valamint azzal a szakmai tudással, amellyel államtitkár úr rendelkezik, igyekszik tisztelettel, alázatosan és szakmai érvekkel alátámasztva válaszokat és megfelelő érveket megfogalmazni. De én úgy gondolom, hogy mivel államtitkár úr egy kiváló sportember, egy hosszútávfutó, ezt itt is láthatjuk, hiszen még a bukdácsolókat is felsegíti, mert a cél egyértelmű, a cél az, hogy Magyarország és Magyarország valamennyi állampolgára, a magyar lakosság védelmét közösen biztosítsuk és garantáljuk.

Engedjék meg, hogy még három dologra felhívjam a figyelmet, tekintettel arra, hogy most már hosszú évek óta úgy érzem, hogy a baloldal feje tetejére akarja állítani a világot, és feje tetejére akarja állítani Magyarországot. De ilyenkor, amikor egy ilyen vitát hallgatok, és figyelemmel kísérek, részben itt személyesen, részben pedig az online közvetítésen keresztül, akkor azt látom, hogy ez már egy megtörtént valóság a baloldal vonatkozásában, hiszen vagy fordított szemüvegen keresztül figyelik ezt a költségvetési törvényt, vagy tényleg az ő világuk teljesen a feje tetejére állt, és onnan próbálják szemlélni a valóságot.

Hiszen azok a baloldali képviselők fogalmaznak meg kritikákat a költségvetéssel szemben, akiknek az ideje alatt a munkanélküliség 4 százalék felett volt, de a gazdasági növekedés sohasem érte el a 4 százalékot. A nemzeti kormányok alatt ez éppen fordítva van, hiszen a munkanélküliség az, amely 4 százalék alatt van, és a gazdasági növekedés az, amely folyamatosan 4 százalék felett van, helyesebben, a pandémia idejéig ez folyamatosan így volt, és biztos vagyok benne, hogy ez a jövőben is így lesz, a magyar gazdaság teljesítőképességének köszönhetően. Azt is nagyon jól tudjuk, hogy a nyugdíjprémium kifizetésének is ez előfeltétele, tehát látom, hogy ez a 4 százalék önöket teljesen a bűvkörébe vonta.

A másik az, hogy az a baloldal fogalmaz meg kritikákat a rezsicsökkentéssel és a rezsicsökkentés fenntartásával kapcsolatban, akinek az ideje alatt, nagyon jól tudjuk, hogy a gáz árát 15-ször emelték. Magyarország vonatkozásában azt is látjuk, hogy a háború és az elhibázott szankciók következtében a Magyarországra importált gáz ára az ötszörösére növekedett, tisztelt képviselőtársaim, és még ezzel együtt is Európában  az Eurostat adatai alapján  a gáz ára Magyarországon a legalacsonyabb, a villamos energia ára pedig a második legalacsonyabb, amire, azt látom, hogy államtitkár úr következetesen felhívja valamennyi képviselő figyelmét, akik a teremben tartózkodnak, mert ez egy olyan adat, amire azért érdemes, úgy gondolom, figyelemmel lenni.

Azt is látom, hogy önöket az sem zavarja, hogy a baloldali képviselők azok, akik Brüsszelben azért dolgoznak, hogy a magyar emberek ne kapják meg a nekik jogosan járó forrásokat (Varju László: Ez hazugság!), és folyamatosan kritikával próbálják illetni a magyar kormányt; azt a magyar kormányt, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy megérkezzenek a magyar embereknek jogosan járó források. És itt az elmúlt időszakban, az elmúlt hónapokban pedig valamennyi olyan törvényt elfogadtunk, amely szintén azt hivatott elősegíteni, hogy ezek minél hamarabb megérkezzenek Magyarországra, és a magyar embereknek tudjuk vele biztosítani nemcsak a fejlesztéseket, hanem többek között a pedagógusok béremelését is.

Amire szintén fel kívánom hívni a figyelmet, az a védelmi kiadások fontossága. Azért tartom ezt fontosnak hangsúlyozni, mert úgy gondolom, hogy ezt önök sem tudják kritizálni, különösen annak tükrében, hogy nagyon jól tudjuk, hogy a baloldal idején a honvédség létszáma 29 ezer fő alá esett, és ha a GDP-arányban fejezzük ki, akkor picit haladta meg csak az 1 százalékot a honvédelemre fordított kiadások aránya. (Nacsa Lőrinc: A Vadai-féle honvédelem!)

Úgy gondolom, ebben a rendkívüli időszakban, amikor 2015 óta folyamatosan a minket is sújtó és érintő migrációs hullámmal szembe kell néznünk, amikor már 476 napja kirobbant háború van a szomszédunkban, akkor a katonáinknak és a rendőreinknek nemcsak az ország déli részén, de a keleti részén is biztosítaniuk kell hazánk biztonságát.

Itt fontosnak tartom kiemelni és hangsúlyozni, hogy mi GDP-arányosan 2 százalékot is meghaladó mértékben fordítunk a költségvetésből honvédelmi kiadásokra, de ahogy államtitkár úr is fogalmazott, a védelmiipar-fejlesztés ebben még nincs is benne, tehát az még ehhez hozzájön. Tehát ha megnézzük azt, hogy mindez a Gyurcsány- és Bajnai-kormányzatok idején milyen arányokat ért el, és mi az, amire már évek óta a magyar kormány, a nemzeti kormány kellő hangsúlyt és figyelmet fordít  a háborút megelőző időszakban ezt már elkezdtük , akkor mindenképpen láthatjuk, hogy melyik az a kormány, amely a magyar emberek védelmét kívánja szolgálni.

Úgy gondolom, hogy a célunk egyértelműen továbbra is az kell hogy legyen, hogy a háború költségeit ne a magyar emberek finanszírozzák, illetve hogy a magyarok és Magyarország ne sodródjon bele a háborúba, mert még abban az esetben is, ha a hiperpasszív főpolgármester, Karácsony Gergely szerint hazánk háborúban áll, akkor a mi feladatunk az, hogy először is ennek a kijelentésnek a felelőtlen és veszélyes voltára felhívjuk a figyelmét a magyar állampolgároknak, és az, hogy Magyarország biztonságát, Magyarország védelmét mindenképpen elősegítsük, szavatoljuk, valamint a béke mellett kiálljunk.

Tisztelt Ház! Varga Mihály pénzügyminiszter úr az expozéjában, úgy gondolom, hogy megfelelően keretezte és a hangsúlyokat kiemelte a jövő évi költségvetési tervezet vonatkozásában, és ahogy már én is többször elmondtam, a védelmi költségvetés az, ami jelenleg a tisztelt Ház előtt fekszik. Ezekben az időkben kiemelt jelentőséggel bír a stabilitás és a tervezhetőség, a háborús infláció és az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt fontos, hogy előre tudjunk tervezni, ami természetesen nem jelenti azt, hogy időközben nem érdemes a költségvetést áttekinteni, akár ősszel vagy akár a jövő év folyamán. Azt is látjuk, hogy magunkra számíthatunk, azonban fontos, hogy magunkkal szemben ezt elvárásként meg is fogalmazzuk. Úgy gondolom, hogy a költségvetésben az a 220 milliárd forintos tartalék szintén kiemelt hangsúlyt kell hogy kapjon a vita során.

Magyarországnak jelenleg tehát olyan kormánya van, amelynek fontos a családok védelme, fontosak a nyugdíjasok, fontos a nyugdíjak fizetőképességének a garantálása, fontos a munkahelyek védelme, a rezsicsökkentés és természetesen a családok biztonsága.

Végezetül engedjék meg, hogy ebben a hosszú-hosszú vitában reagáljak pár baloldali hozzászólásra vagy pár baloldali megnyilvánulásra, amelyekre vonatkozóan úgy gondolom, hogy bár a tényekkel és adatokkal már a képviselőtársaim az ezekre való válaszreakcióban többször alátámasztották ezen állítások valótlanságát, és a baloldal további érvkészletét ez nem befolyásolta, és úgy látom, hogy a valóságérzékelésüket sem, de részben a jegyzőkönyv kedvéért, részben pedig a vitát figyelemmel kísérők figyelme érdekében szeretném ezeket egyértelműsíteni.

Az egészségügy vonatkozásában az MSZP részéről a tegnapi nap folyamán egészen pontosan az alábbiak hangzottak el: „A jövő évi költségvetés szerint a Fidesz-kormány még tovább csökkenti az egészségügy finanszírozását.”

(12.40)

Ez így, ahogy elhangzott, egyértelműen nem valós kijelentés, ugyanis ezzel szemben az igazság az, hogy közel 2000 milliárd forinttal nagyobb összeg áll rendelkezésre, mint amit a baloldal a 2010-es költségvetés vonatkozásában benyújtott. Mi 2010 óta a bérek tekintetében a legnagyobb arányú növekedést valósítottuk meg az egészségügyben. Úgy gondolom, hogy erre büszkék lehetünk, és természetesen fontos, hogy ezt a tendenciát a jövőben is folytassuk. Nem gondolom, hogy most jelenleg ennek már a végén lennénk.

Oktatás vonatkozásában a Párbeszéd azt állította a Parlament falain belül, hogy mi elveszünk az oktatástól. Természetesen ez sem igaz, hiszen az oktatási kiadások 2024-ben meghaladják a 3400 milliárd forintot, és ez a szám egyértelműen mérföldekkel nagyobb, mint amit a 2010 előtti kormány az oktatásra szánt. Felsőoktatásra közel 240 milliárd forinttal, míg a nem felsőfokú oktatásra közel 400 milliárd forinttal több forrás jut, mint 2023-ban, tehát még a tavalyi évhez képest is jelentős mértékű az emelkedés.

Számunkra persze ezek a valótlanságok, amelyek a baloldali képviselők részéről folyamatosan elhangoznak, nem meglepőek, hiszen gondoljunk akár Dobrev Klára árnyékminiszterére, egészen pontosan az oktatási árnyékminiszterére, aki még korábban az illegális migrációt is tagadta.

Végül pedig a baloldal főnökének a kijelentésére reagálnék, hiszen ő azt állította, hogy a nyugdíjat biztosítási alapon szeretné megvalósítani, és azt az állítást is megfogalmazta, hogy a polgári oldal elvette a nyugdíjasoktól a reményt. Az a bukott miniszterelnök fogalmazta meg ezt az állítást, az a bukott miniszterelnök hazudik ismételten a magyar embereknek, aki a 13. havi nyugdíjat elvette, amely időszak alatt nyugdíjprémium kifizetésére (Varju László közbeszól.), tisztelt képviselő úr, nyugdíjprémium kifizetésére nem került sor az önök ideje alatt, nem került sor! Mi pedig az inflációkövető nyugdíjemelést és a 13. havi megemelt nyugdíjat is visszaadtuk (Varju László: Értékállóság!) a magyar nyugdíjasoknak, a 13. havi nyugdíjat, amelyet a baloldal a nyugdíjasoktól elvett. Úgy tűnik, mintha frakcióvezető úr folyamatosan elfelejtené, hogy mi történt, de mi itt vagyunk, és igyekszünk erre felhívni az ő figyelmét és az emlékezetét is. (Varju László: Nem kellene hazudni!)

Engedjék meg, hogy a miniszterelnök úr 2022. március 15-ei ünnepi beszédéből is idézzek, mely szerint ő egyértelműen fogalmazott. Egyértelműen megfogalmazta, hogy a magyaroknak is azt kell tenni, amit valamennyi nemzet figyelembe vesz: magyar fejjel gondolkodni és magyar szívvel érezni. Én úgy gondolom, hogy ez a költségvetés egyértelműen magyar fejjel gondolkodók és magyar szívvel érzők által előkészített költségvetés, éppen ezért én azt kérem önöktől, hogy a képviselők, akik magyar fejjel gondolkoznak és magyar szívvel éreznek, támogassák az előttünk fekvő költségvetést, támogassák még akkor is, ha itt nem dollármilliárdokról vagy -milliókról tárgyalunk, mert lehet, hogy ők a baloldal részéről már többször látnak ilyen kimutatásokat; ez magyar forintban megfogalmazott költségvetés. Én kérem, hogy legyenek kedvesek, és támogassák; legyenek kedvesek, és támogassák, nem azért, mert én kérem, hanem azért, mert ez a magyar emberek és a magyar családok biztonságát és védelmét szolgálja. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage