SAS ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Az előterjesztők a jövő évi költségvetési tervezetet a védelmi költségvetés címmel illették a háborús helyzetre tekintettel. Ebből azt a szomorú következtetést tudjuk levonni, hogy az ezt készítők most május-júniusban is úgy számolnak, hogy a jövő év is egy háborús év lesz, a jövő évben is folytatódnak a harcok. Gondolom, nem árulok el titkot, hogy mi mindannyian egy igazságos békében vagyunk érdekeltek, és nagyon szeretnénk, ha a következő évben már nem egy háborús költségvetéssel kellene terveznünk, viszont ha már ez így alakult, akkor a védelmi kiadások emelése szükséges és indokolt lehet. A kérdés az, hogy az erre félretett anyagi források elégségesek lesznek-e. Nyilvánvalóan a korábban megszokott módon ez a költségvetés is többször módosítva lesz.

És akkor a védelemről néhány gondolatot, és kezdjük talán a honvédelemmel, ami a háborús helyzet okán a legfontosabb és a legkiemelendőbb. El kell ismerni, hogy a költségvetési számok ebből a szempontból kiemelkedően magasak, hiszen a NATO-s elvárásokat meghaladó módon tervezünk költeni haditechnikai fejlesztésekre. A háborús tapasztalatok alapján azt kell mondanunk, hogy a modern harceszközök alkalmazása bizony szükséges ahhoz, hogy egy háborút érdemben meg lehessen vívni, és Magyarország védelmi képességei, valamint a NATO érdekeinek érvényesítése végett szükséges, hogy Magyarország honvédsége korszerű eszközökkel legyen felszerelve, legyenek ezek akár harci drónok, mobil rakétatüzérségek, páncélelhárító képesség és légvédelmi képesség, amik nélkül már nincs modern hadsereg. Viszont azt is ki kell emelnünk, hogy az elmúlt időszak sajtóhírei alapján már a szövetségi rendszeren belül sem szolgálnak ki minket, vagy legalábbis egyelőre úgy tűnik, hogy bizonyos modern eszközökhöz nem tudunk hozzáférni, hozzájutni. Szeretném azt is kiemelni, hogy a háború megkezdése óta egyes eszközök nyolc-kilencszer drágábba kerülnek, mint a háború kitörését megelőző napokban.

Viszont a fejlesztés szempontjából kiemelten fontos, hogy ne csak modern és korszerű harci eszközeink legyenek, hanem kell hozzájuk ember, olyan magyar katona, aki ki van képezve a kezelésére, és tudja is használni ezeket az eszközöket. Ahhoz, hogy kellő számban álljanak rendelkezésre katonák, nyilván egy sokkal jobb bérezésre van szükség. Láthattuk Koszovóban  és ezúton is elismerésemet fejezem ki azoknak a magyar katonáknak, akik ott helytálltak, és jobbulást kívánok azoknak, akik megsérültek , láthattuk azt, hogy ugyanazt a feladatot látták el a katonáink, mint például az olasz katonák, ugyanazoktól a csapágygolyóktól sérültek meg, viszont azért érdemes megnézni egy olasz vagy egy nyugat-európai katona és egy Magyarországon szolgálatot teljesítő katona bérét. Én azt gondolom, hogy akik Európa biztonságát védik, európai bérekben részesüljenek.

A másik talán fontos biztonsági, védelmi kérdés a rendvédelem kérdése. Láthatjuk, hogy a rendőrség jelentős létszámhiánnyal küszködik, és azt is láthatjuk, hogy egyre fokozódik a rájuk nehezedő nyomás, különösen a határövezet térségében.

Az embercsempészek, akik rátelepedtek a bevándorlásra, kihasználva őket, sanyargatva őket, és egyébként nagyon erőszakosan és durván lépnek föl a magyar határvédelmi szervekkel kapcsolatban, a határokon átnyúló módon követik el a bűnös tetteiket és az erőszakos cselekményeiket; ezek újabb és újabb kihívások elé állítják a rendőreinket, és sajnos a hivatalos személyek elleni erőszakok száma is kiugróan magas volt az elmúlt időszakban. Így a rendőrök egyéni védőfelszerelésének modernizálása és ezeknek a beszerzése szükséges és indokolt.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az elmúlt időszakban a kvótákkal kapcsolatos döntés bizony-bizony azt eredményezheti, hogy megemelkedik a bevándorlók száma, ezáltal az embercsempészet jelensége is egyre jobban megerősödik, és ez újabb és újabb kihívások elé fogja állítani a magyar rendvédelmet is. Természetesen ez nem támogatható.

Nem árulok el ezzel titkot, hogy a rendőrök létszáma növelésének talán a legegyszerűbb módja, hogy a most már lassan, sőt másfél évtizede befagyasztott rendvédelmi illetményalapot meg kell emelni, ami 38 650 forint 2008 óta. Igen, tudom, hogy a tavalyi évben fegyverpénz és egyéb juttatások útján többet kerestek a rendőrök, azonban meggyőződésem, hogy a törvénybe foglaltan, a törvény által garantáltan biztosított béremelés a valódi megoldás arra, hogy a rendőreink többet keressenek, ezáltal részben megtartja a meglévő állományt, illetőleg sokkal könnyebb lesz toborozni is, így a létszámgondok fölszámolásával a rendőrség is hatékonyabban tudja biztosítani mind a belső területek, mind pedig a határvédelemmel kapcsolatos, törvényben megfogalmazott kötelező feladatait is.

Néhány szót szeretnék ejteni a tűzoltók helyzetéről is, hiszen a tűzoltók helyzete is eléggé problémás. Ott is nagyon-nagyon jelentős létszámhiánnyal küszködnek. Láthatjuk azt, hogy egyes szerkocsik már csökkentett létszámmal mennek ki. Tehát ez a hatékonyság szempontjából egy rendkívül kockázatos helyzet.

Az elmúlt napokban pattant ki egy hír, ami számomra elképesztő, és azt gondolom, hogy ezzel mindenképpen kell valamit kezdeni. A Belügyminisztérium levélben értesítette a hivatásos állományú tűzoltókat, hogy áprilistól megszűnt a csoportos élet- és baleset-biztosításuk.

(12.50)

És jelen pillanatban, ha úgy nézzük, akkor biztosítás nélkül mennek ki egy olyan szolgálati feladat ellátására, amely szükségszerűen életveszélyes helyzetet jelent számukra. Egyébként álláspontom szerint a magyar kormányzat mulasztásos törvénysértésben van, hiszen a ’96. évi XXX. törvény kimondja, hogy a tűzoltók számára ezt a csoportos biztosítást meg kell kötni, és így kell hogy ellássák a szolgálati feladatukat.

Én azt gondolom, ez egy olyan indokolatlan kockázat, hogy nem szabad hagyni, hogy a tűzoltók a továbbiakban is így vonuljanak ki. A magyar költségvetés több ezer milliárd forintból ki kell hogy tudja gazdálkodni azt a nagyságrendileg 150-200 millió forintos pluszköltséget, amellyel a tűzoltók számára ezt a biztosítási rendszert újra életre lehet hívni. Én azt kérem önöktől, hogy ne spóroljanak a tűzoltók életén, a tűzoltók biztonságán. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage