VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen. Nem tekintem hivatásomnak azt, hogy Nacsa Lőrinc képviselőtársam álláspontját vagy lelkiállapotát befolyásoljam, de mindenesetre néhány mondatot azért szeretnék hozzáfűzni. Ha a Fidesznek, jelesül a KDNP-nek az az internacionalista törekvése, hogy Magyarországot kiszolgáltassa Oroszországnak, drágán vegyen tőlük gázt, egyébként pedig az Európai Unióban beépített ügynökként képviselje Oroszország érdekeit, amit egyébként önökről már gondolnak világszerte, már egészen odáig fajult, hogy az önök megbízhatóságát is kétségbe vonják, akkor, ha valóban védelemről, Magyarországról beszélnének, akkor nem ezt tennék. Egy dolgot intézzenek el, méghozzá a jövő héten: Svédország NATO-csatlakozását szavazzák meg. Ne dumáljanak itt arról, hogy mi az, amit önök védelemre költenek, hanem arról beszéljenek, ami Magyarország számára a legnagyobb biztonságot jelenti, mégpedig a nemzetközi közösség és nem pedig az Oroszországnak való kiszolgáltatás, mint ahogy azt ön is teszi.

Jelen esetben ilyen értelemben az európai uniós források ugyanebbe a kategóriába tartoznak, hogy önök arra hivatkoznak, hogy másvalamit megakadályoz önöknél. De azt kell hogy mondjam, tisztelettel  és ezt már inkább államtitkár úrnak mondom, mert ilyen értelemben megkapta a lehetőséget arra, hogy majd elmondja a záró gondolatait , hogy két éve rendelkezésre áll az európai uniós forrás ahhoz, hogy Magyarország számára ezt a gazdaság felhasználhassa. Ezt a két évet önök elvesztegették.

Két év alatt képtelenek voltak megoldani azt, hogy Magyarországnak az európai értékrendnek megfelelő  mint amit magunk is képviselünk  feltételeket és körülményeket meg tudják határozni. Ehelyett mondvacsinált okokkal  azt gondolom, ma már egyértelmű, akár a miniszterüket, minisztertársukat, kormánytársukat nézem , igen, önök lemondtak erről az európai elkötelezettségről. Önök már olyan utakat járnak be, ami egyébként jellemző volt az elmúlt két évben már, hogy az Európai Unión kívüli utakat keresnek maguknak, és olyan finanszírozási megoldásokat tesznek, ami Magyarországnak nem érdeke. Államtitkár úr, magyarázza el nekem, hogy mi az oka és miért érdekünk 4 milliárd dolláros elkötelezettséget nagyon magas kamaton felvállalni. Csak azért, hogy egyébként ezt a hatalmat, amit most önök birtokolnak, ezt megőrizzék, ahelyett, hogy az egyébként sokkal kedvezőbb forrásokat igénybe vegyék?

Egyébként pedig, ha még visszautalhatok arra, hogy ki volt az vagy mi volt az, ami az európai uniós források felhasználása és igénybevétele tekintetében Magyarország számára egyértelműen azt követelte, hogy ne kaphassa meg, az, tisztelt kormánypárti képviselőtársak, a Fidesz volt. Orbán Viktor volt az, aki 2006 után követelte, ő volt az egyetlen, aki Magyarországnak ártani akarva kifejezetten arra szólította fel az Európai Uniót, hogy ezeket a forrásokat ne biztosítsa. Most nem beszélek arról a korábbi árulásukról, amikor elmentek és feljelentették Magyarországot csak azért, hogy egyébként még a csatlakozás időszakában is ártsanak Magyarországnak. Tehát ilyen értelemben, kedves Nacsa képviselő úr, fejezze be a hazudozást, és mondja el őszintén, hogy miket tettek itt az elmúlt időszakban!

Ebbe a kategóriába tartozik természetesen az a rész is, miszerint, ahogy államtitkár úrtól elvárom, hogy a Magyar Nemzeti Bank veszteségének rendezésére vonatkozó elképzelésükről beszéljen, ne hallgassák el, mert a 2000 milliárd forintot, amivel tartoznak ebben, azt a költségvetésben önöknek meg kell jeleníteni. Ezt mondom, már csak azért is, mert ha az elmúlt hónapokban, de inkább évet mondok, arra volt mód, hogy a Tokaj-Hegyalja Egyetemre 75 milliárd forintot átutaljanak, és egyébként ezt 38 diákra  és 40 oktató, de egyetemi oktatót még nem tudtak ott találni  elköltsék, és az ő számukra biztosítsák azt, hogy államkötvénybe fektethessék, majd egyébként ezután önök kamatot fizetnek, hát, azt gondolom, hogy elfogadhatatlan így.

Összességében véve azt gondolom, hogy ez a költségvetés nem szolgálja Magyarország érdekét, ezért kérem szépen, hogy az árnyékkormány javaslatait, amelyeket módosító formájában benyújtottunk, miszerint az önök áremelési költségvetésével szemben mi a béremelés költségvetését javasoljuk alternatív költségvetésként, kérem, hogy ezeket fogadják el és támogassák. Tegyenek a magyar emberek érdekében! Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiból.)

(13.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage