NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Varju képviselő úr biztos ismeri azt a viccet, hogy „van rajta sapka, nincs rajta sapka”. Ha rövidülnek a határidők, akkor azt mondják, hogy az a probléma vele, hogy gyorsan lehet elutasítani, ha hosszabbodnak a határidők, akkor az a probléma vele, hogy hosszú az ügyintézés. Önöknek nem nagyon lehet megfelelni, semmi se jó, de hát ezt már ismerjük.

Még egy megjegyzésem lenne az ön felszólalásával kapcsolatban. Amikor arról beszél, hogy a családtámogatásokat csak valamilyen felső osztály tudja igénybe venni, a társadalom felső rétege, akkor figyelmébe ajánlanám a családi adókedvezmény intézményét, amelyben az érintettek több mint 97 százaléka részt tud venni. Ugye, 4,7 millió ember dolgozik Magyarországon, nem mindenkinek van gyermeke természetesen, vagy olyan korban lévő gyermeke, de azért a családi adókedvezmény szélessége azoknak, akik dolgoznak, az egyik leghatékonyabb családtámogatási rendszer. Értem én, hogy az önök kedvencei közé nem tartozik, mert 2010 előtt önök 12 milliárd forintnyit fizettek ki családi adókedvezményre, nálunk meg 1000 milliárd forint fölött van az összeg, amit családi adókedvezményre fizetünk ki  önök 12 milliárd forintot fizettek ki , ez sokkal szélesebben eléri azokat a dolgozó szülőket, akik így segítséget kaphatnak gyermeknevelésükhöz.

Az előttünk fekvő törvényjavaslat a 2024-es központi költségvetésről szóló törvényjavaslatban foglaltak megalapozásához szükséges törvénymódosításokat tartalmazza, amelyet minden évben a költségvetéssel együtt tárgyal az Országgyűlés. Ez a törvényjavaslat-csomag rendszerint elsősorban a költségvetéssel összefüggő módosítások következtében rendelkezik a szükséges változásokról, tehát nagy részben jogharmonizációs és jogtechnikai jellegű javaslatról van szó.

A javaslatcsomagban megtalálunk számos apró, de adminisztrációs terheket csökkentő, a mindennapi életet egyszerűbbé tevő módosításokat is. Például a szegedi önkormányzat felvetésére egy módosítás lehetővé teszi a tajszám átadását a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek, valamint a szociális gyermekvédelmi és gyámügyi szervek között, ezáltal gyorsabbá és sokkal egyszerűbbé válik az adatcsere.

Több egészségügyi tárgyú törvény módosítására azért van szükség, mert 2023. július 1-jével a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, a KEF látja el a fővárosi egészségügyi intézmények egyes ingatlanüzemeltetési feladatait. A módosítás nyomán az érintett egészségügyi intézmények vagyonkezelésében lévő, műszaki üzemeltetéshez használt ingóságok vagyonkezelői joga a KEF-hez, míg a tulajdonosijog-gyakorlás az egységes vagyongazdálkodás érdekében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez kerül.

Egy módosítás lehetővé teszi, hogy a babaváró kölcsönhöz kapcsolódóan igénybe vehető állami kezességet a 2022. december 31-ét követően megkötött kölcsönszerződésekre is érvényesíteni lehessen. A munkáltatónak a tárgyévi jövedelmekről adóigazolást  a mindenki által ismert M30-as adóigazolást , valamint a társadalombiztosítási kötelezettségek teljesítéséről szóló igazolást kell kiadni a tárgyévet követő január 31-éig a munkavállalók részére. Ezt korábban papíralapon, személyesen vagy postai úton kellett küldeni, a munkavállalónak az átvételt igazoló aláírásával kell ellátni, ezzel igazolva, hogy a munkáltató kiadta, a munkavállaló pedig átvette az M30-as adó- és járulékigazolást. A mostani módosítással viszont a jövőben már lehetőség lesz az igazolás elektronikus formában történő átadására is. Ezzel a lépéssel a munkáltatók újabb adminisztrációsteher-csökkentést kapnak, amivel időt, pénzt és energiát takarítanak meg, nem is beszélve a rengeteg fölösleges papír nyomtatásával összefüggő környezeti terhekről.

Az Országgyűlés a 2020. évi XVI. törvény elfogadásával döntött a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által ellátott oktatási feladatok elősegítése céljából a Pollack Mihály téren egy beruházásról. A mostani módosítás célja, hogy a Pollack Mihály tér alatt található, állami tulajdonban levő mélygarázs egyházi, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia részére történő tulajdonba adásának határideje 2026. március 31. napjáról 2025. június 30. napjára módosuljon annak érdekében, hogy egységes legyen a beruházási helyszínek jogi státusza.

A 2021. évi XX. törvény módosítása a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi telephelyének traumatológiai járó- és fekvőbeteg-szakellátási feladatai, valamint a kapcsolódó ingatlan, ingóságok és humán erőforrás átadásáról is rendelkezik a Semmelweis Egyetem részére.

(14.50)

Részleteket emeltem ki, de a törvényjavaslat számos további, jellemzően a költségvetéshez kapcsolódó, a jogalkalmazást szolgáló módosításokat tartalmaz, ezért a KDNP-frakció támogatni fogja a költségvetés megalapozását szolgáló törvényjavaslatot. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage