VARGA SZIMEON nemzetiségi szószóló: Уважаеми господин Председател, Уважаеми Народно Събрание, Уважаеми господин Държавен секретар! Позволете ми да ви поздравя от името на Малцинствената комисия в Унгария и от моето име.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Engedjék meg, hogy a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága és a magam nevében tisztelettel köszöntsem önöket. Mint a bizottság által felkért szószóló, és úgy is, mint a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága Költségvetési Albizottságának elnöke, engedjék meg, hogy a Magyarország 2024. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló T/4254. számú törvényjavaslat tekintetében kifejtsem bizottságunk álláspontját.

Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy bizottságunk a nemzetiségi napirendi pontnak nyilvánított T/4254. számú, Magyarország 2024. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot 2023. június 12-én 11 órakor tartott ülésén napirendre tűzte és megtárgyalta. A bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. országgyűlési határozat, azaz a házszabály 32. § (2) bekezdése alapján 12 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül arról döntött, hogy a törvényjavaslat teljes egészére, azaz az 1-107. §-okra részletes vitát kíván lefolytatni.

A költségvetés megalapozott végrehajtását a tervezési szabályok mellett elsősorban a kötelezettségvállalási szabályok biztosítják. A kötelezettségvállalás mértéke törvényi korláthoz kötött. Az előttünk fekvő, államháztartást szabályozó joganyag módosítása egyrészt a megtervezett fejezeti stabilitásra irányul.

Bár a törvényjavaslat rendelkezéseinek többsége nem érinti közvetlenül a magyarországi nemzetiségeket, illetve azok önkormányzatait és intézményeit, mégis elmondható, hogy a rendkívüli helyzetre adott gyors és hatékony válaszok és a 2023. évi költségvetés hozzáigazítása a különleges kihívásokhoz stabilitást és biztonságot teremt, ami az egész rendszert alrendszereivel együtt képes pályán tartani és az elért eredményeket megvédeni.

A törvényjavaslat nemzetiségeket, azon belül is a nemzetiségi önkormányzatok működését érintő pontjaiból a következőket szeretném kiemelni. A javaslat 45. §-a a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvényt, a stabilitási törvényt módosítja. A törvény megengedő szabályával már korábban lehetőséget kaptak az önkormányzatok, ezen belül az országos nemzetiségi önkormányzatok is, hogy nagyobb gazdálkodási önállóságot, ezáltal nagyobb mozgásteret kapjanak. A szabály kimondja, idézem: „Nincs szükség a kormány hozzájárulására az önkormányzat a) jogszabályon alapuló, kötelező kezesség-, illetve garanciavállalásához; b) naptári éven belül lejáró adósságot keletkeztető ügyletéhez; c) olyan adósságot keletkeztető ügylete megkötéséhez, amely ca) a központi költségvetésből nyújtott európai uniós vagy más nemzetközi szervezettől az önkormányzat által elnyert támogatás előfinanszírozásának biztosítására szolgál; cb) az adósságrendezési eljárás során a hitelezői egyezség megkötéséhez igénybe vett reorganizációs hitelre vonatkozik.” És a cc) pedig: fejlesztési célt szolgál, és nem haladja meg a Fővárosi Önkormányzat és megyei jogú város önkormányzata esetében a 100 millió forintot, országos nemzetiségi önkormányzat esetében a 20 millió forintot.

(15.30)

A jelen módosítás megszünteti az önkormányzati adósságot keletkeztető ügyletekről szóló kérelmek benyújtását megelőző adatszolgáltatást, ami érdemi adminisztrációcsökkentést jelent az önkormányzatok számára. Az adatszolgáltatás megszüntetésével az önkormányzati költségvetési rendelet és kitekintés elfogadását követően már az év elejétől benyújthatók lesznek az adósságot keletkeztető ügyletek engedélyezése iránti kérelmek, ezáltal az állandó problémát jelentő év eleji likviditási nehézségek könnyebben áthidalhatók lesznek.

A nemzetiségi önkormányzatoknak ezekben a nehéz időkben történő működésére vonatkozó rendelkezésekhez szükséges volt alkalmazkodni, ezért volt biztosítható azok zavartalan és intézményeik szabályos működése. A javasolt módosítások egyszerűbbé és értelmezhetőbbé teszik a vonatkozó törvényeket, illetve olyan módosításokat tartalmaznak, amelyek Magyarország gazdasági stabilitását növelik, ezzel egyben az állampolgárok és a Magyarországon élő nemzetiségek anyagi biztonságát is.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Végezetül engedjék meg, hogy köszönetet mondjak mind a kormánynak, mind pedig a parlamentnek a magyarországi nemzetiségek nemzeti önazonosságának megőrzéséhez nyújtott példaértékű támogatásért, ami az elmúlt években mind a költségvetési támogatások folyamatos növekedésében, mind pedig a nemzetiségi oktatás és kultúra többszintű segítése révén nyilvánult meg. A nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik kiegyensúlyozott, stabil működéséhez szükséges források biztosítása hozzájárul a nemzetiségek megmaradásához Magyarországon. Köszönjük államtitkár úr segítő közreműködését és együttműködését a nemzetiségi források és eredmények megvédése tekintetében.

A Magyarország 2024. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló T/4254. számú törvényjavaslatot a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága elfogadásra javasolja. Köszönöm a figyelmüket. Благодаря за вашето внимание! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage