DR. SZEBERÉNYI GYULA TAMÁS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kormány által benyújtott adócsomag a fennálló háborús helyzet ellenére is egy olyan javaslat, amely megvédi a családbarát adórendszert, vagyis megőrzi Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, és mindemellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát. A családpolitikai kiadások és a családi adókedvezmények együttes összege így jövőre meghaladja a 3300 milliárd forintot.

Az elmúlt bő egy évben megtapasztaltuk, hogy az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság nehéz gazdasági körülményeket okozott egész Európában, és ez hazánkban is érezteti a hatását. A benyújtott törvényjavaslat alapján a kormány a nehéz helyzet ellenére egyes területeken további adókönnyítést és adócsökkentést tervez a jövő év tekintetében. Többek között kiterjeszti a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kedvezményeit, csökkenti az adminisztrációt, és egyszerűsíti a gépjárműadó szabályait.

A törvényjavaslat az európai uniós jogharmonizációt és a gazdaság fehérítése érdekében szükséges adómódosításokat egyaránt tartalmaz. A javaslat alapján a légitársaságok esetében az üzemanyagok nem esnek jövedékiadó-kötelezettség alá, így a légi közlekedés közteherviselésének szintje rendkívül alacsony. Ezért, hasonlóan a többi uniós országhoz, a légitársaságok hozzájárulása zöldadóként Magyarországon is fennmarad, kedvezményt biztosítva a kevésbé szennyező repülőgépeknek.

Láthatjuk, hogy jövőre is folytatódik a gazdaság fehérítése. Míg 2010-ben 22,3 százalék volt az áfaelkerülés mértéke, mára az 5,1 százalékra csökkent, ami az egyik legkedvezőbb eredmény az Európai Unióban. Ezzel nyernek a tisztességesen működő vállalkozások, nyer a gazdaság, és nyer a költségvetés is.

A most benyújtott adótörvények megfelelő alapot adnak a jövő évi költségvetéshez, amellyel megvédhetők a családok, a nyugdíjak, a munkahelyek és a rezsicsökkentés, továbbá megőrizhető Magyarország biztonsága. Mindezt azért is érdemes kihangsúlyozni, mert ha összehasonlítjuk a nemzeti kormány adóintézkedéseit a 2010 előtti kormányok gyakorlatával, a két adópolitika szöges ellentétben áll egymással. A baloldali kormányok idején Magyarországon alig akadt olyan járulék, adó vagy illeték, melynek a mértéke ne változott volna. Magyarországon szinte a mindennapok részei voltak az egy-két éven belül változó adókulcsok, állandóan átrendeződtek az adók és a járulékok szerkezetei, és főként újabb és újabb adónemek tűntek fel.

Visszatérve a törvényjavaslathoz, egy új elemet, egy újdonságot is szeretnék kiemelni belőle, Magyarország ugyanis az Európai Unióban elsőként vezetheti be az úgynevezett e-nyugtát. A papírmentes nyugtaadás kisebb adminisztrációt, egyszerű használatot és költségcsökkentést jelent a vállalkozásoknak. Ezenfelül környezetvédelmi és járványügyi szempontból is követendő nyugtaadási móddá válhat világszerte.

Az adatszolgáltatás előírásával párhuzamosan, a technika fejlődését is figyelembe véve, a jövőben megújulhatna a pénztárgéprendszer, amely a környezettudatosság jegyében az elektronikus nyugtaadás elterjedését is ösztönözhetné.

További jó hír, hogy a javaslat törvényi szintre emeli a vészhelyzeti jogszabályban foglalt azon előírást, amely két évvel meghosszabbítja az új lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos általánosforgalmiadó-mérték időbeli hatályát. Ezenkívül az elhúzódó építkezések kezelésére átmeneti szabályozást is tartalmaz.

Szintén kedvező hír a lakásbővítés előtt állóknak, hogy a CSOK igénybevételével megvásárolt lakások illetékmentességéhez hasonlóan illetékmentessé válik a CSOK-támogatással elvégzett, más tulajdonában álló ingatlan bővítésével létrejövő vagyonszerzés, aminek tipikus esete a tetőtér-beépítés.

Tisztelt Országgyűlés! A kormány adópolitikájának fókuszában az utóbbi években jellemzően az adók csökkentése és az adminisztráció egyszerűsítése állt. Az előttünk fekvő törvényjavaslat is ezen elvek mentén készült, éppen ezért a Fidesz-frakció támogatja azt. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage