VARJU LÁSZLÓ, a DK képviselőcsoportja részéről: Elnök úr, köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Több mindenről szeretnék szót ejteni. Első gondolatként szeretném fölvetni, hogy remélem, nem kell aggódni a NAV elérhetőségének lehetetlenné válása miatt, hogy az adóbehajtó szervezet esetleg valami problémával küzd, de gyakorlatilag három napja központi telefonszáma elérhetetlen, sőt ma már be is vallották, hogy nem tudnak válaszolni kérdésekre, folyamatosan talán technikai problémákkal küzdenek. De majd talán egyszer kiderül, hogy mi történt.

Egy módosító indítványunkon keresztül szeretném bemutatni azt, hogy mi a véleményünk az önök adótörvényekre vonatkozó tervezetéről, merthogy a kormány engedte elszabadulni az élelmiszerárakat, megfékezésükre azonban csak látszatintézkedéseket tesz. A hatósági ár befagyasztása hosszú távon még tüneti kezelésnek is kevésnek bizonyult. És mindez érzékenyen érinti a lakosságot; az élelmiszerárak átlagosnál gyorsabb áremelkedése például Magyarországon a KSH adatai szerint még itt az elmúlt hónapban is 20 százalék felett volt jócskán. Mindez szociális szempontból is igen káros, az alacsonyabb jövedelmű háztartások bevételeik nagyobb részét költik élelmiszerre. És hozzátesszük azt, hogy önmagában az élelmiszerár növekedése a hiperinfláció határát súrolta az elmúlt hónapokban, és egy ilyen bázisról kezdett el emelkedni mindaz az idei évben, amit az idén látunk.

A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint az áfa csökkentése lehetett volna akár átmenetileg a valódi segítség a bajba jutott háztartásoknak és családoknak. A hazánkban hatályban lévő, európai összehasonlításban is kimagaslóan magas fogyasztásiadó-kulcsok különösen azon alapvető élelmiszerek esetében fenntarthatatlanok, amelyek fogyasztása az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás során egyébként elengedhetetlen. Éppen ezért, ahogyan mondtam, a törvényhez kapcsolódóan be is nyújtottunk egy módosító indítványt. Mert ha a kormány nem tesz minél előbb lépéseket, nem csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját, félő, hogy újabb tízezrek nem jutnak hozzá a létfenntartáshoz szükséges alapvető élelmiszerekhez, hiszen a pelenka, a bébiétel, a cumisüveg ára egész Európában a legmagasabb adótartalommal bír, Magyarországon, mondhatnám, hogy a legbrutálisabb büntetőadóval látják el.

(16.20)

Emellett azt gondolom, hogy összhangban a Demokratikus Koalíció zöldpolitikájával  hozzáteszem, az előbb említetteken túl , a környezetvédelem és a fenntarthatóság érdekében ezekre az eszközökre is kedvezményes adókulcsot kellene kivetni.

Amikor ilyen nehéz helyzetben vannak, akkor részt vállalhatnának a teherből azok is, akik láthatóan még nehéz időszakban is gazdagodnak, és jelentős eredményt érnek el, a magyar adófizetők pénzén néhány év alatt megszerzett százmilliárdos, tehát a magyar állami költségvetésből tett megrendelések segítségével több milliárd forintos villákat építenek, és ilyen szempontból azt gondolom, hogy ők is hozzájárulhatnának az adókhoz. Az elhibázott gazdaságpolitikájuk árát ne a magyar emberekkel fizettessék meg, ne a családokat kényszerítsék újabb költekezésre!

Az Orbán-kormány a költségvetési egyensúly biztosítása érdekében különadókat vetett ki az általa tetszőlegesen kiválasztott társaságokra, de megfeledkezett arról, hogy a szerencsejátékkal foglalkozó cégek, a koncesszióból meggazdagodó társaságok nem szerepelnek ezeknek a listáján; közülük említhetjük például, hogy ebbe a körbe tartoznak a kaszinók, de azért is érdemes kiemelten foglalkozni velük, hiszen ők négyen csak itt, az elmúlt évben 12 milliárd forintnál is magasabb osztalékot értek el.

A Demokratikus Koalíció az államháztartás egyensúlyának fenntartása, az igazságos közteherviselés megvalósítása, a rászorulók támogatása érdekében tehát ezeket a gazdasági társaságokat bevételarányosan nagyobb tehervállalásra ösztönözné, és ilyen értelemben különadót állapít meg. Javasoljuk, hogy a koncessziós törvény hatálya alá tartozó valamennyi ilyen szervezetet, így például a dohánytermék-kiskereskedelmi koncessziót, a szerencsejáték-szervezésre irányuló koncessziót, a kaszinókoncessziót, az autópálya-koncessziót, a bányakoncessziót, a hulladékgazdálkodási koncessziót, amelyek mind-mind-mind az emberek zsírján híznak, ebből vonnak el jövedelmet, tőlük vesznek el pénzt…  ezért azt javasoljuk, hogy vegyék figyelembe ezeket a cégeket, és adóztassák meg őket a Demokratikus Koalíció frakciója javaslatának megfelelően. Az erre vonatkozó módosító javaslatunkat benyújtottuk, bízom abban, hogy támogatják, és nem csak az embereket akarják sanyargatni. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage