NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hitelesebb lett volna Varju László képviselő úr felszólalása, hogyha megszavazta volna azon alapvető élelmiszerek áfájának a csökkentését, amelyeket az elmúlt évek során benyújtott a kormány, és itt az Országgyűlés döntött róluk. Jó lett volna, hogyha például a tej vagy a tojás, vagy számos olyan alapvető élelmiszer áfájának a csökkentését megszavazza a képviselő úr, és akkor talán eggyel hitelesebben hangzott volna a szájából ez a felszólalás.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat a 2024-es költségvetéshez kapcsolódóan és ugyanazon a vita-, általánosvita-héten kapcsolódóan rögzíti az adótörvényekkel kapcsolatos szükséges módosításokat. Le kell szögeznem, hogy a Fidesz-KDNP-kormány az adócsökkentések kormánya, 2010 óta 80 alkalommal csökkentettünk adót. A 2010 óta megtett adóintézkedésekkel a GDP 4-5 százalékát kitevő mértékben csökkentek Magyarországon az adóterhek. Míg korábban a szociális hozzájárulási adó mértéke 27 százalék volt, addig 2022. január 1-jétől a béreket terhelő munkáltatói adó mindössze már csak 13 százalék. A baloldali kormányok idején, a gyurcsányi adórendszerben a béreket terhelő munkáltatói adóterheket ötféle adónem terhelte, ami összesen legalább 33,5 százalékos adóterhet jelentett a bérek után a munkaadó számára. 13 százalék vagy 33,5 százalék, nem mindegy.

A személyi jövedelemadó 15 százalék, ezzel szemben Gyurcsány Ferenc kormányzása idején a személyi jövedelemadó legalacsonyabb kulcsa 18 százalék volt. Azonban aki már csak egy kicsivel is többet keresett, azt 36 százalékos személyijövedelemadó-kulccsal büntették Gyurcsányék.

A Fidesz-KDNP-kormány még most, a háború és az összetett energiaválság korában sem emeli a munkát terhelő adókat. Minden munkát érintő adócsökkentést fenntartunk, sőt még az idei, a 2023. évben is bővítettük az adócsökkentéseket, a személyijövedelemadó-mentességet élvezők köre ugyanis 2023. januártól bővült a 30 éves koruk előtt gyermeket vállaló édesanyákkal, ami egyaránt hozzájárul a gyermekes háztartások éves nettó jövedelmének emelkedéséhez, valamint az első gyermek minél korábbi megszületéséhez.

A kormány jövőre  ahogy a héten a költségvetésnél tárgyaltuk  185 milliárd forintot fordít a 25 év alattiak szja-mentességének biztosítására, az idei 155 milliárdos összeget emeli meg ezzel. A baloldal kormányzásának idején egy fiatal, 25 év alatti munkavállaló a bruttó fizetésének csak mintegy az 50 százalékát kapta meg, ezzel szemben most minden 25 év alatti munkavállaló teljes mértékben szja-mentes az átlagbér szintjéig.

A mostani törvényjavaslat törvényi szintre emeli a 30 év alatti anyák szja-mentességét, a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat megillető családi kedvezményt, valamint a munkába járás címén bevételként figyelmen kívül hagyható adómentes költségtérítés mértékének 15 forint/kilométerről 30 forint/kilométerre történő emelését. Én azt gondolom  itt egy zárójelet nyitnék , hogy a vármegyebérlet és az országbérlet bevezetésével, illetve az utazásiköltség-térítés duplájára emelésével sokat tettünk az emberek munkába járásának a könnyítéséért, hiszen számtalan alkalommal, aki egy picit messzebb, akár nem a saját településén, hanem odébb jár dolgozni, neki ez egy könnyebbség, a munkáltató egy nagyobb költségtérítést tud neki fizetni, illetve nagyon kedvezményes áron elérhetőek a vármegye- és országbérletek is.

A veszélyhelyzeti kormányrendelet alapján 2022. szeptember 1-jétől a kifizetőknek nem kell megfizetniük a 13 százalékos mértékű, a kifizetőt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást. A törvényjavaslat kezdeményezi az intézkedés időkorlát nélküli fenntartását a mostani szabály törvénybe iktatása révén.

A jövedéki adókkal kapcsolatban az Európai Unió elfogadott egy uniós adóminimumra vonatkozó, a tagállamok számára kötelezően alkalmazandó szabályzatot. Az uniós adóminimumoknak történő megfelelés érdekében, és csak azért 2024. január 1-jétől emelni kell az üzemanyagok adómértékeit. Ez egy uniós kötelezettségünk, amelyet végre kell hajtanunk, mint ahogy a többi tagállamnak is. Ennek alapján a benzin és a gázolaj adómértékét egységesen 32,55 forinttal, a kerozin adómértékét 28,35 forinttal kell megemelnünk.

A törvényjavaslat rendelkezik továbbá a légitársaságok extraprofitjáról, amelyet törvényi szintre is emel.

Az adóelkerülés visszaszorítása és a gazdaság fehérítése érdekében a Fidesz-KDNP-kormány hatékony és eredményes lépéseket tett 2010 óta. A szürkegazdaság és az adóelkerülés ellen indított küzdelemhez szemléletváltásra volt szükség a baloldali kormányok logikájával szemben, amelyek gyakorlatilag legalizálták a megélhetési bűnözést, folyamatosan adókat emeltek, bonyolult, folyamatosan változó, bürokratikus és kiszámíthatatlan adórendszert alkalmaztak, valamint sokszor elviselhetetlen mértékű adókkal sújtották a vállalkozásokat és a magyar családokat. A nemzeti kereszténydemokrata kormány szemléletváltásával a gazdaságfehérítés minél szélesebb körben érzékelhetővé vált, ami igazságosabb, tisztességesebb piaci versenyt, az államnak pedig több adóbevételt jelentett, melyből az elmúlt években további adócsökkentéseket lehetett megvalósítani.

A gazdaságfehérítő, sikeres intézkedések közé tartozik az online pénztárgépek, az online számlázás, az azonnali fizetési rendszer, valamint a közúti áruszállítás online ellenőrző rendszerének a bevezetése. Fontos elem még, hogy 2021-től minden üzletnek kötelezően biztosítania kell az elektronikus fizetési lehetőséget.

Szintén jelentős szerepet játszott a gazdaságfehérítésben az adminisztrációs terhek és a bürokrácia mérséklése, mára már több mint ötmillió szja-bevallást készített el az adóhatóság, amelyet az esetek legnagyobb részében csak el kell fogadniuk az adózóknak. Itt szeretnék köszönetet mondani a Pénzügyminisztérium és az adóhatóság illetékes munkatársainak, hiszen a májusi adóbevallás a mostani időszakban is pár héttel ezelőtt történt meg, rengeteg embernek egyszerűsítették meg az életét azzal, hogy előre dolgoztak, és nekik már csak el kellett fogadniuk az adóbevallásukat. Szeretném megköszönni a NAV és a Pénzügyminisztérium munkatársainak a munkáját.

A gazdaság további fehérítésére és az adóelkerülés ellen a mostani törvényjavaslat újabb lépéseket tesz. Ezek közül szeretném kiemelni az online pénztárgéprendszert fokozatosan felváltó e-nyugta rendszer kialakítását. Szeberényi képviselőtársam már beszélt arról, hogy ez egy alapvető innováció, az Európai Unióban mi lehetünk az elsők, akik sikeresen alkalmazzák ezt a rendszert, hiszen az úgynevezett e-nyugta koncepcióját a kormány már 2022 decemberében elfogadta.

(16.30)

Az e-nyugta-koncepció részletszabályait miniszteri szintű rendelet tartalmazza majd, melyhez a szükséges felhatalmazó és értelmező rendelkezéseket is tartalmazza a javaslat.

A mostani törvényjavaslat tehát a 2024-es költségvetéssel összefüggő adótörvények szükséges módosítását tartalmazza, több fontos kormányzati intézkedést emel törvényi szintre, uniós kötelezettségnek is eleget tesz, gazdaságfehérítő lépéseket tartalmaz, valamint további számos deregulációs, jogszabályi koherenciát megvalósító módosításra tesz javaslatot. Éppen ezek miatt a KDNP-frakció támogatja a törvényjavaslatot. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage