KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A mai napon nagyon sokat fogunk beszélni a pedagógusok helyzetéről, hogy a magyar kormány hogyan hagyja őket magukra, hogyan nem biztosítja azt az érdemi béremelést, amire ugyan meglenne a pénz, meglenne a forrás, de ezeket a forrásokat az akkumulátorgyárak és az autógyárak támogatására költik, és hogy hogyan akarják megbüntetni őket, hogyan kapják a nyakukba azt a bosszútörvényt, amit azért kapnak, mert az elmúlt időszakban jogosan tiltakoztak.

Ahogy látom, kaptak szivacsokat, talán ezekkel a szivacsokkal még el lehetne törölni ezt a törvényt; és kaptak krétákat is, ezzel lehetne írni egy újat, amely valódi béremelést biztosít.

Én most itt napirend előtt egy másik esetről szeretnék beszélni, amit talán lehet idekapcsolni, ha arról beszélünk, hogy a kormány kiket és hogyan hagy magukra, hogyan nem segít, ha baj van. Itt egy Heves megyei településről, Recskről szeretnék beszélni, ahol az elmúlt héten egy komoly természeti katasztrófa történt. A heves esőzések után a recski Hunyadi utcát elmosta egy iszapos ár, és ezt az iszapot, ezt a sárréteget, agyagos sárréteget a Hunyadi utca felett lévő hegyről mosta le.

A helyzet az, hogy nagyon sok szempontot fölvet ez a katasztrófa. Beszélhetnénk az elszegényedő településről, a magukra hagyott településekről, amelyek nagyon nehéz helyzetbe kerültek a rendszerváltáskor, és azóta nem segített rajtuk senki. Ez a kormány 13 éve van hatalmon, nincs érdemi segítség a kistelepüléseknek.

Beszélhetnénk arról a polgármesteri döntésről, ami lehetővé tette a Covid-időszak alatt, hogy egyszemélyes döntéssel egy hatalmas beruházásról, egy andezitkőbánya megnyitásáról rendelkezzék, ehhez a hozzájárulását adja. Ez felveti a részvételiségnek, a demokráciának is a kérdéseit: mennyire erős az a demokrácia, ahol a helyiek, a helyi lakosok feje fölött lehet meghozni olyan döntéseket, amelyekről őket nem kérdezik meg, egyáltalán nem kérdezik meg, de az ő életüket jelentősen befolyásolja?

Lehetne beszélni a magyarországi környezet- és természetvédelem állapotáról. Mennyire normális dolog az, hogy valaki él valahol, és a közvetlen közelében, tényleg néhány méterre nyílik egy bánya? Ezt a bányát  én is többször voltam a helyszínen, beszélgettem a lakosokkal  úgy kell elképzelni, hogy kimegyünk gyakorlatilag a házak kertjébe, vagy kinézünk az ablakon, és rögtön ott van ez a bánya; ez tényleg néhány méterre van.

(9.10)

Ezek az emberek átélték már az elmúlt időszakban a próbarobbantások, kőzetjövesztő robbantások hangjait, ettől féltek, átélték a megnövekedett teherforgalmat, az állandó zajszennyezést, és azt az állandó félelmet, hogy mi lesz akkor, ha tényleg egy komoly esőzés történik. Erről korábban ők beszéltek, ezt jelezték, én is jeleztem itt a parlamentben, azt mondták, hogy semmi probléma, szigorúak a szabályok, nem lesz itt semmilyen katasztrófa, én csak hangulatot keltek.

Hát szeretném jelezni, hogy ez a katasztrófa bekövetkezett a múlt héten. Ez nyilván nem független az ember tevékenységétől, ami az éghajlatváltozást okozza, a kiszámíthatatlan esőzések ennek is köszönhetőek, és fel kell tennünk a kérdést: annak, hogy ez az iszapos ár elmosta a Hunyadi utcát, és ott most egy tucat családnak ki kellett költöznie, és most is szükségszálláson laknak, vane összefüggése a bánya megnyitásával? Azt mondták nekem a helyi lakosok, hogy ők látták azt, hogy honnan és hogyan jött le ez az iszapos ár. Vane összefüggése a természetbe való durva beavatkozásnak és ennek a katasztrófának? Ugyanis ennek a hegynek a tetejéről letarolták a fás-bokros borítást, ami esetleg  és ez feltételes mód  megfoghatta volna ezt az árvizet. A bányanyitás következtében egy olyan sáncot, támfalat építettek oda föl a hegyre, amiről a helyi lakosok mondták, hogy félnek tőle. Vane összefüggés? Ezt a sáncot mostae le a víz?

Én a héten arra kértem Pintér Sándor belügyminisztert  ő a felelős a katasztrófavédelemért, és ez egy katasztrófahelyzet , hogy vizsgálja ki ezt a helyzetet: vane összefüggés a bányanyitás és ezen emberek szenvedése, a katasztrófa bekövetkezte között, és hogyan fogják hosszú távon kezelni ezt a helyzetet, hogyan fognak segíteni a Hunyadi utcán? Itt tartós, biztonságos megoldásra van szükség. Ezzel eddig nem tudott előállni senki. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage