TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Pártelnök, Képviselő Úr! Felszólalásának jelentős részében személyeskedés történt, neveket mondott, jövedelmeket mondott, ezért, ha megengedi, én is az ön személyével kezdeném, de nem ilyen értelemben. Például azt szeretném öntől megkérdezni, hogy miért nem volt itt a költségvetés vitáján mint az MSZP elnöke, a Magyar Szocialista Párt elnöke. Három napig vitattuk a költségvetést, kifejthette volna egyébként, hogy mi a véleménye a gazdaságpolitikáról, az adózásról. (Komjáthi Imre közbeszól.) Előadhatta volna az MSZP-nek ezt az új ötpontos csomagját, amin már módosítottak is, úgy hallom. (Közbeszólások az MSZP soraiból.) De ön nem ért rá, hanem beugrott itt péntek délelőtt a rendkívüli ülésen egy napirend előtti felszólalásával kapcsolatban.

Nézzük a konkrét dolgokat! A kamatadó kérdése. Hát, bizony annak, hogy a 13 százalékos szochót a kormány bevezette és eldöntötte, egyetlen oka van: az, hogy az önfinanszírozást erősítse a kormány, azaz, az állampapírkötvényeknek némi versenyelőnyt biztosítson másokkal szemben. Jelzem: némi versenyelőnyt.

De miért kell ilyen szigorúan és ilyen nagyon komolyan venni az állami finanszírozást? Ebben is benne vannak önök (Közbeszólások az MSZP soraiból.), a baloldal, hiszen bevallották, beismerték, hogy azon dolgoznak, hogy a Magyarországnak járó európai uniós forrásokat ez az ország ne kapja meg. (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Azon dolgoznak. Ha az európai uniós források érkeznének, nem kellene ennyi külső forrást bevonni a költségvetés egyensúlyához, és nem tartanánk itt, hogy bizony nagyon oda kell figyelni arra, hogy az állampapírkötvények összegét tudjuk növelni.

Ami pedig az adózást és a gazdaságpolitika rendszerét illeti, ha megengedi, én nem személyeskednék, hogy mennyi az önök frakcióvezetőjének a fizetése, vagy mennyi az ön fizetése  nyilván jóval több, mint mikor a gyárban dolgozott. Inkább beszélnék arról, hogy a kormánynak mi a célja a gazdaságpolitikával, ezen belül az adózással, a bérpolitikával és a nyugdíjpolitikával.

Az adózásnál egyértelmű volt   és jelenleg is az , az a kormány célja, hogy támogassa a munkát, támogassa azokat az embereket, akik dolgoznak, és nekik legyen kevesebb az adójuk. Ezért került bevezetésre a 15 százalékos adó, ami európai mércével mérve is egy igen kedvező adózási összeg.

A másik, a következő a bérpolitika. A bérpolitikában az elmúlt 10-13 évben a kormány azt érte el, hogy növelje a reáljövedelmeket, a reálbéreket (Közbeszólás az MSZP soraiból.), nyilván egyrészt az adópolitikával, másrészt pedig a bérpolitikával, ugye, 2016-ban hármas megállapodás született. Ennek az eredményei egyébként meg is vannak, hiszen nem lett volna Magyarországon az elmúlt 13 év alatt több mint egymillió új munkahely, ha nem így gondolkodik a kormány, ha nem azt mondja, hogy igenis a munkával szerzett jövedelmeknek kell előnyt biztosítani, és azok számára kell kedvező adózási formát, összeget biztosítani, akik munkahellyel rendelkeznek.

(10.00)

És ehhez párosul természetesen a családi adózásnak a rendszere, ahol pedig kimondtuk, hogy azok a családok részesüljenek előnyben, amelyek gyermeket vállalnak és gyermeket nevelnek.

Idetartozik egy jelentős társadalmi csoport, a nyugdíjasok, 2,5 millióan, ahol az elmúlt 13 évben a 2010-es ígéretünkhöz híven biztosítjuk a nyugdíjaknak a reálértékét, megőrizzük a nyugdíjaknak az értékét. Ez eddig minden évben sikerült, sőt volt, amikor nyugdíjprémiumot is sikerült a nyugdíjasoknak biztosítani. Akkor is tudtuk biztosítani, amikor nehéz gazdasági helyzet volt és a gazdasági növekedés nem úgy alakult, és most is fogjuk biztosítani, amikor magasabb az infláció a vártnál, és a gazdasági növekedés mértéke is felfelé igyekszik, reméljük.

Tisztelt Képviselő Úr! Én azt javaslom önnek, mint pártelnök rendszerekben gondolkodjon, és ne személyekben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage