OROSZ ANNA (Momentum): Nekem pedig az lenne a kérdésem a mélyen tisztelt fideszes képviselőkhöz és államtitkárokhoz, hogy miért nem fontos nekik a magyar gyerekek jelene és jövője. (Rétvári Bence: Neked nem fontos!) Ma van ugyanis a státusztörvénynek nevezett fideszes bosszútörvény rendkívüli ülésnapja. Rendkívüli ülés gyalázatos törvényjavaslattal. A Fidesz pedig pár nappal ezelőtt nemes egyszerűséggel bejelentette, hogy lezárják a Parlament épületét a turisták, a frakció meghívottai és mindazok elől, akik korábban engedélyt kaptak a belépésre a mai vitára. Ez azt jelenti, hogy a bosszútörvényről szóló vitán sem az érintettek, például a gyerekek, tanárok, szülők, civilek, érdekképviseletek, sem az újságírók nem vehetnek részt, ha önök úgy döntenek. Teljesen érthető, hogy miért teszik ezt, nyilvánvalóan pontosan tudják, hogy státusztörvényestül, mindenestül egyszerűen bűn az, amit az iskolákkal, a gyerekekkel, az ő jelenükkel és a jövőjükkel szemben elkövetnek.

5316. Tudják, hogy mi ez a szám? 5316 pedagógus mondott fel csak a tavalyi év során. Ezzel idén már 16 ezer pedagógus hiányzott a magyar iskolákból. Az iskolák közel felében nincs elég matektanár, az iskolák közel harmadában kevés a nyelvtanár és a természettudományos tanár. Elmaradnak az órák. A tanárok a kiégés peremén táncolnak. A gyerekek brutálisan túlterheltek. A szülők pedig duplán fizetnek az oktatásért, egyszer az adóforintjaikból, egyszer pedig a leadózott jövedelmükből a különórákért és a felkészítőkért.

Az nem lehet kérdés, hogy mi a Momentumban a teljes státusztörvényt, úgy, ahogy van, elítéljük. Ez a javaslat ugyanis homlokegyenest szembemegy azokkal a célokkal, hogy az iskoláink olyan helyek legyenek, ahol a gyerekekből kiegyensúlyozott, boldog és sikeres fiatal felnőttek váljanak. Ehhez ugyanis tudják, mire van szükség? Szakmailag és emberileg megbecsült tanárokra, akik tisztességes fizetést kapnak. A bosszútörvény ennek pontosan az ellenkezőjét fogja elérni. Ezzel nem a pedagógushiányt akarják enyhíteni, ezzel nem új fiatalokat akarnak a pedagóguspályára csábítani, hanem a pályán maradó tanárokat akarják még tovább kizsigerelni. Hogy mivel? A munkaidő növelésével, az átvezényelhetőséggel, az elrendelhető helyettesítések növelésével, vasárnapi munkavégzéssel, a közalkalmazotti státusz megszüntetésével.

Ha önök meg fogják szavazni ezt a gyalázatos törvényt, akkor csakis az önök felelőssége lesz az, hogy nemhogy nem fog csökkenni a tanárhiány, hanem még legalább ötezer pedagógus fogja beadni a felmondását. Ennyien jelezték már csak eddig azt, hogy ha ez a törvény elfogadásra kerül, akkor ők el fognak búcsúzni a magyar iskoláktól. Ötezer tanárt, ötezer újabb tanárt kell majd a magyar gyerekeknek elbúcsúztatniuk a magyar iskoláinkból. Ez az önök felelőssége lesz.

Azt hiszem, hogy már nagyon sok minden elhangzott itt a magyar oktatással és a státusztörvénnyel kapcsolatban, ezért illusztrációként csak úgy felolvasnék önöknek pár üzenetet, amit önöknek küldenek a magyar emberek, a választók az iskolákkal (Rétvári Bence: Mi is felolvassuk, amit nekik küldenek?) kapcsolatban:

„Az unokám szeretett volna felelni az ötösért környezetismeretből, hogy kitűnő legyen. Nem tudott, mert kettő hónapja nincsen tanár.”

„Temethetjük és gyászolhatjuk a gyerekeink jövőjét, és az országét is.”

„Egy óvodában, ahol a szükséges pedagóguslétszám helyett fele annyian dolgoznak, vajon hogyan jelölje ki a vezető az alsó 25 százalékot, miközben mindenki már így is két ember munkáját végzi?”

„Háromszakos tanár vagyok, három kisgyermekem van. Ha kitartok a tanítás mellett, a saját gyerekeimet ítélem nélkülözésre. Miért gyűlölik önök a tanárokat? Mondják el végre!”

Miközben a kormány állítólag családbarát, legalábbis ezt szeretik hangoztatni saját magukról, éppen most bizonyítják ezredjére, hogy simán feláldozzák a gyerekek jelenét és jövőjét, a nemzet jövőjét. Lehet, hogy önök úgy érzik, hogy ma még bármit megtehetnek, de előbb vagy utóbb mindenki rá fog ébredni, hogy amit önök státusztörvényestül, mindenestül a magyar iskolákkal, a magyar gyerekekkel tesznek, az egyszerűen bűn a gyerekekkel, az ő jelenükkel és az ő jövőjükkel szemben. Ennek fényében kérem önöket, hogy szavazzanak majd erről a gyalázatos javaslatról. Köszönöm szépen. (Taps a DK és a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage