PÓCS JÁNOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A helyi adókról szóló törvény 2015. január 1-jén hatályba lépett módosítása lehetővé tette a helyi önkormányzatok számára illetékességi területükön bármely adótárgy vonatkozásában olyan települési adó kivetését, melyet a törvény nem tilt, illetve melyre nem terjed ki a törvényben szabályozott közteher hatálya.

Márki-Zay Péter, a dollárbaloldal bukott miniszterelnök-jelöltje az óriási felháborodás ellenére meg is sarcolta a gazdákat, hogy ezzel is kiszipolyozza őket. Ezzel bizonyította, hogy ő egyáltalán nem foglalkozik az emberek sorsával, körülményeikkel.

Az elmúlt időszak mindenki számára igen nehéz volt. Gondoljunk csak a Covid-járványra, majd az orosz-ukrán háború kitörésére, mellyel együtt jöttek az elhibázott brüsszeli szankciók. Márki-Zayt az sem érdekli, hogy tavaly a történelmi aszály sújtotta Magyarország mezőgazdasági területének 80 százalékán, csak Csongrád-Csanád megyében közel 100 ezer hektárra jelentettek aszálykárt. Továbbá azokon a településeken, ahol már volt földadó, a települési önkormányzatok mentességet biztosítottak a helyi gazdák számára. Nem véletlen fogalmazzák meg a gazdák, hogy az agráriumnak két ellensége van: az időjárás és a baloldal. A bukott hódmezővásárhelyi polgármester már 2020 őszén (Nacsa Lőrinc közbeszól.), a Covid-járvány ideje alatt meg akarta sarcolni a helyi gazdákat, sőt meg is szavaztatta a baloldal által vezette város közgyűlését. A helyi fideszes képviselők határozottan tiltakoztak az új adónem ellen, végül a kormány bevezette: a települési közterhek bevezetését tiltó vészhelyzeti kormányrendelet akadályozta meg a földadó hatálybalépését.

Ebből is látszik, hogy a baloldal csak adóemelésekben és megszorításokban tud gondolkodni. Ezt a tényt, ezt a szemléletet a saját választókörzetemben is megtapasztalhattuk. Jászberény város 2019 óta baloldali kézben van. Megválasztásuk után az első lépésük volt, hogy az iparűzési adót a plafonra emeljék. Itt is szintén a kormány vészhelyzeti rendelete akadályozta meg, hogy ne tudják megsarcolni a vállalkozókat.

(11.10)

A baloldal adóemelési megszorításokba vetett szemléletét kívánom cáfolni, amikor példának hozom ide a jászberényi tényeket. Jászberényben a 2020. év adóbevételét a baloldal kevesellte, adót akart emelni. A kormány megakadályozta, és a város adóbevétele nem csökkent, hanem mostanra több mint 3,8 milliárdra növekedett. Az idén egymilliárddal több lesz a város adóbevétele, mint 2020-ban volt, és a baloldali városvezetés a régebbi időkhöz képest egyharmadát adja a sportra, a kultúrára és a fiatalok támogatására.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk lévő törvényjavaslat nem csak egy módosításról szól. Sokkal több annál! Kormányzási, szemléletkülönbségről szól. 2010 előtt, amikor a baloldal volt kormányon, nem volt Covid, nem volt háború és nem volt szankciók miatti energiaválság. Mégis elvettek egyhavi nyugdíjat, egyhavi fizetést, kórházi napidíjat, gyógyszerfelírási díjat vezettek be, iskolákat zártak be, 14 ezer pedagógust tettek utcára, soha nem látott szinten nyirbálták a családtámogatást és folyamatosan adókat emeltek.

A Fidesz-KDNP 13 ével ezelőtt nehéz helyzetben vette át a kormányt, és a gazdaság fellendítéséhez nem adókat emelt, hanem első lépésként a társasági nyereségadót 19 százalékról 9 százalékra csökkentette. Ez volt a gazdaság fellendítésének az alapja, hogy nyugdíjprémiumot vezethettünk be, hogy 13. havi nyugdíjat adhattunk és fogunk adni, soha nem látott családtámogatást tudtunk biztosítani, minden szférában megemeltük a béreket, a fiataloknak teljes szja-mentességet vezettünk be.

Tisztelt Képviselőtársaim! Látnunk kell: az elmúlt 13 év eredményéből a baloldal semmit nem tanult, pedig egyszerű a képlet. Ha valaki mindig azt teszi, amit tenni szokott, mindig azt kapja, amit kapni szokott. Ezért szerencséje Magyarországnak, hogy nem Márki-Zaynak hívják a miniszterelnököt. Márki-Zay nem tanult a csúfos bukásból, a szemlélete is a régi maradt. Ő most is, ismét a közgyűlés elé terjesztette azt a javaslatot, amely alapján a négy hektárnál nagyobb szántó-, kert, gyümölcsös, szőlőterületek tulajdonosainak hektáronként tízezer forintos éves adót kell fizetniük. A város baloldali közgyűlése ezt a többségével meg is szavazta.

A DK-s és MSZP-s önkormányzati képviselőket nem érdekli, hogy a földadó azokat a nyugdíjasokat is sújtani fogja, akiknek az alacsony nyugdíjuk mellett a földjük az egyetlen bevételi forrásuk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége „Soha többé földadót!” címmel petíciót indított, melyhez több mint 120 ezren csatlakoztak, köztük Nagy István agrárminiszter is.

Ebből is látszik, hogy rengeteg gazda kérte a földadó eltörlését. E helyről is hálás vagyok Győrffy Balázsnak és Jakab Istvánnak, valamint az agrárkamara, a MAGOSZ fellépésének, az érdekvédelemnek, hogy képviselik és védik a magyar gazdákat, a gazdatársadalmat.

A törvényjavaslat azt fogalmazza meg, hogy szűnjön meg a települési adó bevezetésének joga a termőföldre, a termőföldtulajdonra vagy a termőföldön fennálló vagyoni értékű jogra 2023. szeptember 1-jétől. Ugyanis nem indokolt a termőföldként nyilvántartott földrészek adóztatása. A bukott miniszterelnök-jelölt nem gondol bele tettei következményébe, még szerencse, hogy nem ő lett megválasztva.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az adót ők a földtulajdonosokkal fizettetik meg, akik emiatt a földek bérleti díját megemelik, a bérlők pedig továbbterhelik azt a vevőkre. A másik opció, hogy a földtulajdonos az adót közvetlenül a vevőre hárítja, továbbá amennyiben nem adja bérbe a földjét. A következmény: ugyan a vevő pórul jár, ez ráadásul az árak megemelkedését is okozza, tehát növeli az inflációt, melyet a kormány csökkenteni akar.

Nagy István miniszter úr szavait szeretném idézni: „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a termőföld nem képezheti adó alapját, és ennek jogszabályban is érvényt fogunk szerezni; a kormány és a gazdák mindig számíthatnak egymásra. Nem hagyjuk, hogy ellehetetlenítsék a magyar gazdákat.”

Tisztelt Képviselőtársaim! A beszédemben elhangzottak alapján üdvözlöm Nagy István miniszter úr, Jakab István alelnök úr, illetve Győrffy Balázs és Nyitrai Zsolt képviselőtársaim döntését, hogy kezdeményezték a törvénymódosítási javaslatot, megalkották azt és benyújtották. Jómagam, valamint a Fidesz-KDNP frakciószövetsége támogatni fogja a javaslatot, hogy ezzel az agrárium további fejlődéséhez és védelméhez mindannyian hozzájárulhassunk. Kérem, tegyék önök is ezt! Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Nagy taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage