GRÉCZY ZSOLT, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Nagyon tanulságos, ami eddig történt ebben a témában az Országgyűlésben. A fideszes szónokok és az előterjesztők úgy beszélnek erről a történetről, mintha ez egy ellenzéki vircsaft lenne, és van az a csúnya Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen, aki földadót akar bevezetni és sújtani akarja a helyi gazdákat. Márki-Zay Péterrel van elég probléma, többek között az is, hogy még áprilisban is kokárdát hordott Orbán Viktor kérésére, amikor még Fidesz-tag volt, pedig március 15-én kellett volna csak hordani a kokárdát. De nem Márki-Zay Péter-probléma a földadó kérdése. (Nacsa Lőrinc közbeszól.)

Szeretnék emlékeztetni arra, hogy több tucat olyan fideszes polgármester van, aki szintén bevezette a földadót az elmúlt években. Ez nem Márki-Zay Péter magánbűne, ha ez egy bűn, hanem nagyon sok fideszes önkormányzat ugyanezt a megoldást választotta. Most természetesen lehet arról dönteni, hogy ez ne legyen, csak ne csináljunk úgy, mintha a Fidesz itt kiállna a gazdák mellett, és vérével harcolna a magyar földért, és mindenáron meg akarná védeni a pár holdon gazdálkodó magyar gazdákat, amikor egész egyszerűen ennek az ellenkezője történt.

Például Gulyás Gergely egy Kormányinfón azt is mondta, hogy a földadót eddig nem vetette ki senki. Ez már akkor sem volt igaz, amikor Gulyás Gergely ezt mondta a Kormányinfón. Nagyon sok olyan fideszes település van  mondok például egy adatot: a Magyar Államkincstár adatai szerint csaknem száz magyarországi település élt azzal az Orbán-kormány adta lehetőséggel, hogy települési adót szedjenek olyan adótárgyak után, amelyre más adó hatálya nem terjed ki. A Világgazdaság már 2017-ben azt írta: termőföldek után 56 önkormányzat jutott bevételhez. Tehát nem Márki-Zay Péter éppen kitalált valamit, hanem 56 önkormányzat; és ez 2017-ben volt.

A földadó  főleg a kisebb települések életében  egyébként fontos szerepet játszott az önkormányzat gazdálkodásában, számos helyen a helyi iparűzési adó és a kommunális adó után a legnagyobb bevételt jelentette az önkormányzat számára. (Nacsa Lőrinc: Adóemeléspárti.) Fontos, hogy ez ellentétben a központi költségvetéstől kapott normatív támogatásokkal, nincs felcímkézve, vagyis az adott település arra használta, amire szeretné. Így akár a működésre is költhették, de fölhasználhatták akár szociális célokra is.

A földadó kivetésére 2015 óta volt lehetőség, tehát a földadót sem a Gyurcsány-kormány vezette be, hanem az Orbán-kormány vezette be, amely az adócsökkentés kormányának szokta magát nevezni, miközben tudjuk, hogy legalább 50 adót vezetett be az Orbán-kormány 2010 óta, olyat, amely 2010 előtt nem is létezett.

A Nemzeti Agrárkamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége petíciót indított a földadó ellen, amit 120 ezren aláírtak, több prominens személyiség is. Némiképpen árnyalja a petíció hitelességét, hogy idén 44 millió forint bevételre számít a földadóból a Hajdúnánást a Fidesz színeiben 2010 óta irányító NAK-alelnök, Szólláth Tibor is. Tehát fideszes önkormányzat jelentette be, hogy ennyi pénzre számít abból a földadóból, amit önök most éppen el akarnak törölni.

(11.20)

Az alapvető probléma az, hogy az önkormányzatokat kivéreztette az Orbán-kormány, az önkormányzatok működéséhez nincs meg a megfelelő forrás, hogy létezni tudjanak, és ezért aztán kénytelenek voltak olyan lehetőségekhez folyamodni, amelyek egyébként az Orbán-kormány által felkínált lehetőségek, és amelyekkel próbálták az égető pénzhiányt egy kicsit enyhíteni.

Az egyik gazdasági hírportál információja szerint 55 olyan település biztosan van az országban, ahol az önkormányzat költségvetési rendeletéből kiderül, hogy biztosan számítanak bevételre mezőgazdasági terület megadóztatásából. Kiindulásként a MÁK nyilvántartását használták. Ennél a nagyjából száz településnél nézték meg, hogy a települési adóról szóló rendelet vagy a helyi adóról szóló rendelet települési adóról szóló része milyen adótárgyakra terjed ki. Azt találta a hírportál, hogy zömmel különféle mezőgazdasági tevékenységi ágban nyilvántartott területekről van szó, elenyésző mértékben adóztattak egyéb adótárgyat, például magasépítményeket, horgászstéget s a többi s a többi s a többi.

Nagyon sok helyen szükség van a bevételre, és egyébként Hódmezővásárhely az egyetlen olyan önkormányzat, amely ellenzéki kézben van, azok közül, amelyek ezt a bizonyos földadót kivetették. Az összes többi helyen vagy fideszes vezetés van, vagy függetlenek  nyilván a Fidesztől azért nagyon nem távol álló függetlenek  irányítják az adott települést.

Elhangzottak itt a vezérszónoki felszólalásban ide nem nagyon illő témák, például a szankciók meg a háború meg egyebek. (Nacsa Lőrinc: Jászberény!) Szeretném jelezni, hogy a szankciókat egyetlenegy magyar politikus szavazta meg, ez Orbán Viktor volt, senki más nem szavazott Magyarországról a szankciókról, ezt a lehetőséget csak neki kínálta föl a történelem, és ő ezeket a szankciókat, amelyek ezek szerint Magyarországot is sújtják, megszavazta. Orbán Viktor ezáltal egy Magyarországot sújtó javaslatcsomaghoz adta a nevét.

Aztán az is nagyon fontos szerintem, hogy az is sújtja az önkormányzatokat jelenleg, hogy Európa-rekord infláció van. Magyarországon nagyobb az infláció, mint a háború sújtotta Ukrajnában, és a magyar infláció háromszorosa az európai uniós átlaginflációnak. Nem véletlen, hogy az önkormányzatok ekkora bajban vannak jelenleg, és a működési költségükhöz szükséges bevételeket valahogyan megpróbálják megszerezni.

Éppen ezért nem elfogadható az, hogy ebben az Orbán-kormány által előállított, rendkívül kritikus gazdasági helyzetben a költségvetés számairól látjuk, hogy gyakorlatilag a benyújtás pillanatában egyik sem hiteles, és erre mondok már rögtön egy konkrét példát. Varga Mihály itt elmondta a miniszteri expozéjában, hogy beleszámolták például a jövő évi költségvetésbe az uniós forrásokat, azokat az uniós forrásokat, amelyeket jelenleg még csak nagyon szeretnénk, ha jönnének (Nacsa Lőrinc: Nem kell akadályozni!), de ezek a források egyelőre nem állnak rendelkezésre. Tudom, hogy mit fognak mondani fideszes képviselők, hogy a baloldali liberális és egyéb képviselők akadályozzák, hogy ezek az uniós pénzek megérkezzenek. (Nacsa Lőrinc: Gyurcsány mondta!) Nem, nem, nem, nem Gyurcsány Ferenc akadályozza, hanem az Orbán-kormány lopásai, a korrupció és a jogállam felszámolása akadályozza azt, hogy ezek a pénzek megérkezzenek Magyarországra. De hát ezt az Európai Unió egyébként számos más módon értésére is juttatta a kormányzatnak.

S ha már ezekről a pénzekről beszélünk: hát hogyan akarunk úgy költségvetést tervezni 2024-re, hogy még a 2023-as számokat sem ismerjük? Azt is látjuk, a miniszterelnök mai rádióinterjújából is az derült ki, minthogyha azt érzékelné, hogy az infláció nem fog olyan gyorsan csökkenni, mint ahogy ő ezt korábban gondolta. Azt mondta, hogy év végére egy számjegyű lesz az infláció, most már  ezt látom, a szavaiból ezt hámozom ki  ő is látja, hogy ez sem fog megtörténni.

Tehát mindazok a számok, amelyekre a költségvetést alapozták, egész egyszerűen nem állnak meg, nem léteznek. Ha egy évvel ezelőtt valaki azt gondolta volna…  az is elképzelhetetlen volt, hogy Magyarország ne kapja meg az uniós forrásokat, most pedig itt vagyunk ebben a szégyenben, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország, amelyik ezekhez a forrásokhoz nem tud hozzájutni. S miután ezekhez a forrásokhoz az ország nem jut hozzá, így nem jutnak hozzá az önkormányzatok sem. Az önkormányzatok ezért kapaszkodnak mindenféle lehetőségbe, és keresik azt az utat-módot, hogy valahogyan működésben tartsák a rájuk bízott települést, az embereket, és az Orbán-kormány ebben semmiféle segítséget nem ad meg nekik.

Az önkormányzatok kivéreztetése tehát szerintem egy történelmi bűn, és az a törvényjavaslat, amelyik előttünk áll, elvileg lehetne tisztességes szándékú abban az esetben, ha nem címkéznék rá az egyetlen ellenzéki önkormányzatra azt, hogy kiveti ezt az adót (Nacsa Lőrinc: Jászberény!), miközben több tucat fideszes önkormányzat él ugyanezzel a lehetőséggel.

A földadó csak az egyik olyan történet, amellyel sújtják az önkormányzatokat. Elvették az önkormányzatoktól az egészségügyi és az oktatási intézményeket, tehát számos olyan történet van, amely nem erősítette az önkormányzatiságot Magyarországon, és ez szintén egyébként az Orbán-kormány hibája és bűne.

Ha már adóztatni kellene földeket, akkor volna itt egyéb lehetőség, hiszen vannak hatalmas földterületekkel rendelkező, a Fidesztől nem távoli vállalkozók, fideszes  most zöldbárónak nem hívhatom  narancsbárók, akik az agrárium területeinek nagy részét bizony birtokolják, őket például nyugodtan lehetne adóztatni a sok-sok milliárdos bevételük kapcsán. A kisebb területeken gazdálkodók terheit, azt gondolja a Demokratikus Koalíció is, hogy nem kellene növelni. Nagyon fontos, hogy az agrártámogatások megérkezzenek Magyarországra. Szerencsére ezek a pénzek még megérkeznek, de egyébként az, hogy az önkormányzatokkal akár együttműködve lehessen kialakítani egy újfajta szabályozást, azt gondolom, mindenkinek érdeke lenne. Ha egy kis állami bevételt szeretnének ebből generálni, és még az igazságosság szempontjainak is szeretnének megfelelni, és azt gondolják, fontos, hogy az emberek ez ügyben mit gondolnak, például azok a gazdák, akik csak pár holdon gazdálkodnak, akik, mondjuk, fél dunántúlnyi megyéket birtokolnak ugyanilyen alapon, vagy bárhol máshol az ország területén, ők például nyugodtan adózhatnának többet. Azt gondolom, hogy ebben konszenzus lenne ellenzéki és kormánypárti oldalon is. Azt gondolom, hogy ezt érdemes lenne megfontolni.

Végezetül azt szeretném kérni, hogy… Nyilván itt most minden kormánypárti hozzászóló még el fogja mondani, hogy mert az ellenzék meg a baloldal kiveti a földadót szegény gazdákra  ez egész egyszerűen nem felel meg a valóságnak. A földadót azok az önkormányzatok vetik ki, amelyeknek egyáltalán van ilyen lehetőségük, az önkormányzat területén, környékén gazdálkodó személyek és cégek még léteznek. Ez az egyik.

A másik pedig, hogy ha be akarják csukni ezt a kiskaput, akkor nyilván arról van szó, hogy azok a fideszes önkormányzatok, amelyek most majd elesnek ezektől a bevételektől, amelyekre eddig számítottak, nyilván valahol igényelni fogják azt, hogy ezt valahogyan kompenzálják számukra. Arra is kíváncsi leszek, hogy ez hogyan fog megtörténni. Remélhetőleg nem egy újabb adó bevezetésével vagy adóemeléssel. Köszönöm a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage