JAKAB ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Megköszönöm a támogató javaslatokat, megköszönöm a kritikát, és megköszönök minden jó szándékú észrevételt az előterjesztők nevében. Azt gondolom, hogy ez a nap, ez a törvénymódosítás nem alkalmas arra, hogy a teljes magyar agrár-, élelmiszer-gazdaság minden részletére kiterjedően, elmélyülten elemzéseket végezzünk. Azt hiszem, az nem ennek a törvénymódosításnak a témája, tehát ezt szerintem ne várják most el tőlem, de néhány kiemelt kérdéstől nem tudok eltekinteni, ami a gazdákat illeti. De először maradjunk a tárgynál: adó.

Először is köszönöm kormánypárti képviselőtársaimnak azt, hogy támogatták a javaslatainkat és jobbító szándékkal még néhány észrevételt tettek, amiket később meg kell szívleljünk, nem kiemelten az adók kapcsán, hanem a működés kapcsán. De ugyanezt teszem, amikor támogatásról biztosított a Mi Hazánk képviselője is, hogy megszavazzák a módosítást. Nyilván én azt kérem és várom el a többi képviselőtársaimtól is, hogy tegyék ezt.

Tudatosan rövid volt az előterjesztés, nem véletlen, azért, mert megpróbáltam abszolút szakmai módon bemutatni azt, hogy milyen, amikor egy gazdát nagyon sokféle módon sújtanak a terhek, ráadásul egy ilyen rendkívüli helyzetben. Nincs időm, nem akarok részletekbe belemenni.

Szóba került Ukrajna, az ukrán helyzet, az ukrán gabona kérdése. Nos, kedves képviselőtársaim, hogy teszünke valamit, vagy nem, és mi történik most: szeretném jelezni, hogy a háború kitörésének pillanatától kezdve nyilván élő kapcsolat van, folyamatos egyeztetések zajlanak. Akkor ugorjunk egy nagyot: az árak bezuhanása, a piac lerombolása, szétverése brüsszeli asszisztenciával, bizottsági jóváhagyás mellett, a teljes vámmentesség ismételt megadásával úgy, hogy lengyel, cseh, szlovák, magyar, román, bolgár és lett gazdaképviseletek tüntettek Brüsszelben azért, hogy ezt a kettős mércét szüntessék meg.

A helyzet az, hogy nem a magyar kormány döntése, nem mi adtunk százszázalékos adómentességet, nem mi nyitottuk ki kötelezően a határokat, és nem mi rendeltük be a gabonát. Sajnos azt kell mondjam a jövőre vonatkozóan, hogy a helyzet ma súlyos, de egyre súlyosabb lesz, ugyanis arra, hogy nem a humanitárius folyosók működnek, hanem Európa elárasztása zajlik az ukrán gabonával, változatlanul az elkövetkező időszakban is oda kell figyelnünk. Gyakorlatilag most ki tudtuk harcolni a magyar kormány kezdeményezésére, és szerencsére a többiek mellénk álltak, hogy szeptember 15-ig van lehetőségünk arra, hogy a négy növényféleség  most sorolhatom, búza, kukorica, repce és napraforgó  esetében a behozatali tilalmat fenntartjuk. De ez szeptember 15. Azután viszont további lépésekre lesz szükség. Tehát itt egy egységes, ha úgy tetszik, nemzeti kiállásra, fellépésre lenne szükség azért, hogy meg tudjuk védeni a piacainkat, mert nem arról van szó csupán, hogy ide beáramlik az árumennyiség, hanem az összes hagyományos gabonapiacainkat rég leterítették, csak úgy jelezni szeretném.

Tehát egy kicsit mélyebben ismerjük ezt a problémát, pontosan ezért fontos, hogy ne vonjunk el a gazdáktól forrást annak érdekében  hagyjunk náluk valamennyi jövedelmet, segítsük őket , hogy fel tudjanak készülni a versenyre. A KAP-stratégiát, a nemzeti stratégiánkat 13.-ként fogadta el a 27 tagállam közül az Európai Bizottság. 13.-ként! Iszonyú keményen dolgoztunk valamennyien, a szakmai szervezetek, kamarák, érdekképviseletek azért, hogy valóban siker legyen. Időben tudtunk lépni, időben tudta hozzáadni a saját forrásait a nemzeti költségvetésből a kormány. Tehát nem vagyunk hátrányos helyzetben ebben az értelemben.

De azt látni kell, az aszály jelezte a múlt esztendőben, hogy hatalmas fejlesztésekre van szükség, olyan technológiákra, amelyekkel tudjuk mérsékelni a rendkívüli klímaváltozás hatásait.

(12.20)

Hatalmas lépéseket kell tennünk az új növényfajták termesztésbe vonásával, új növényfajokkal, még egyszer aláhúzom, mert a klíma változik, és lassan a mi klímánk is alkalmas lesz arra, hogy új növényfajokat is köztermesztésbe vonjunk. Teljesen új, a XXI. század embere számára fontos, az ő életmódjukhoz igazodó élelmiszer-alapanyagra és élelmiszer-előállításra van szükség. Ez tehát egy átfogó, nagyon erős, nagyon komoly forrásokat igénylő program.

Létrehoztuk a Drón Koalíciót, működik a precíziós gazdálkodás, nemcsak az oktatása az egyetemen  egyébként az Európai Unióban elsőként, hozzáteszem , hanem a digitális rendszereket teljeskörűen alkalmazzuk. Ma már képesek vagyunk irányítottan gazdálkodni, és zajlik az adatalapú gazdálkodás, csak szeretném jelezni. Tehát nem lemaradásban vagyunk, hanem a felzárkózásunk tempóját kell fokozni. Erről szól a történet, és ebben egység van, és ezt az egységet akarjuk mi megmenteni.

Én Apáti István képviselőtársammal örömmel beszélgetek a témáról, ha nem veszi rossz néven, most nem megyek bele az árak elemzésébe. Én csak a zöldség-gyümölcs kapcsán szeretném megjegyezni: a FruitVeB elnökével naponta egyeztetünk  azt gondolom, ön is jól ismeri. Úgy gondolom, hogy nekünk, ha valahol, akkor itt erős a gazdák közötti együttműködés, mindamellett hogy ha valaki ismeri a lengyel almatermesztők vagy a lengyel gyümölcstermesztők helyzetét, én néhány alkalommal megtettem azt az utat, nem is akármilyen utat, és nem is akármilyen üzemeket és gazdaságokat jártam végig, tehát van információnk, van élő kapcsolatunk. De azt is szeretném elmondani önnek  csak egy példa, és ezzel ezt le is zárom , amikor a lengyel gazdák tulajdonában lévő feldolgozóüzemben tárgyaltunk, akkor kapta a telefont: ha egyetlen centtel többet mer fizetni az almáért, akkor az általa előállított almaléből, amiből majd ők készítik a sűrítményt, egy grammot nem vásárolnak meg. Ért engem.

Azon dolgozunk, hogy egy átfogó, erős, az Európai Unió gazdáit összefogó szervezet, szerveződés jöjjön létre, mert másképp bajban leszünk. Ugyanis az, amit ma Brüsszel csinál, az nem más, mint az, hogy az európai gazdák számára egyfajta skanzenlétet akarnak biztosítani, azaz visszavenni a termelést, szigorú körülmények között, majd a 41 millió hektár ukrán termőföldön intenzív körülmények között megtermelik azt a gabonát, amire Európának szüksége van. Kedves képviselőtársaim, ezen kell elgondolkodni a komoly elméleteik mellett.

Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt gondolom  Gréczy Zsolt képviselőtársam számára szeretnék még egyetlen dolgot jelezni , itt felvetődött, hogy miért éppen Márki-Zay Péter és miért nem a többiek. A pontosítás kedvéért: 127 önkormányzatban vezették be eddig a földadót, 127 önkormányzatban, és egy pici a különbségtételről: Márki-Zay Péter volt az, aki hatalmas hangerővel, nagyon durván indított támadást a gazdák ellen akkor, amikor a legnehezebb helyzetben voltak. Egy. Kettő: ő volt az, aki azt is elmondta, hogy bizony neki a szociális kiadásokat kell ebből rendeznie, meg egyébként a város különböző tereinek a rendezéséhez és egyéb szempontokhoz kell a forrásokat biztosítani, az az ő elképzelése.

És akkor  sokat emlegették  Hajdúnánás. Tudják, hogy Hajdúnánáson hogy működött ez a rendszer? Úgy, hogy a hajdúnánási gazdákkal és földtulajdonosokkal együttműködve az adót kivetették, és ezt az adót a gazdákkal egyeztetve a határ infrastruktúrájának a fejlesztésére használták fel. És nem most vezették be, hanem korábban, ez gazda-együttműködéssel jött létre, ezért emlegetik állandóan Szólláth Tibort. Szeretném önöknek jelezni, hogy a hajdúnánási önkormányzat ezt nyilván vissza fogja vonni, és a hajdúnánási gazdák nyilván megtalálják a módját, hogy a saját határuk rendbetételét tovább tudják folytatni, mert azért 200 milliós gépekkel ma már nem lehet járatlan vagy járhatatlan dűlőutakon közlekedni. Ez is az élet része.

Kedves Képviselőtársaim! Én azt gondolom, hogy itt egy szoros együttműködésre van szükség, és nem elvonni kell, hanem segíteni a gazdákat, mert a gazdák más módon százszorosan megfizetik az adót, amennyiben ők versenyképesek. Ezért dolgoztunk, ezért dolgozunk, és a jövőben is azt akarjuk, hogy valamennyien sikeresek legyünk.

Én még egyszer arra kérem önöket, támogassák a javaslatunkat, támogassák a törvénymódosítást, segítsük közösen a magyar gazdákat. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage