SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Valóban fontos ez a törvénymódosító javaslat, bár nem véletlen, hogy az ellenzéki padsorokból kritika is éri. Itt különösen aláhúznám, hogy Berki Sándor képviselőtársam a Párbeszéd-Zöldek képviseletében nagyon fontos gondolatokat mondott el.

Én egy másik aspektust emelnék ki, amit egyébként Varga Ferenc képviselő úr is érintett az előbb. Van itt egy ítélet az Emberi Jogok Európai Bíróságától. Tavaly novemberben született egy döntés, amely idén jogerőssé vált. Bár az önök kormánya megpróbálkozott fellebbezni, mert nem értettek egyet ezzel a döntéssel  a strasbourgi testület nagykamarájától várták volna, hogy felülvizsgálják ezt az elmarasztaló döntést , de mérlegelés után végül úgy döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy helyben hagyja az eredeti határozatot, elutasították az önök felülvizsgálati kérelmét, és ezért jogerőssé vált.

Ez arról szól, hogy a nemzetiségek jogai sérülnek a nemzetiségi választás során. Egyrészt aggályosnak találták, hogy akik a nemzetiségi listára szavaztak, azok nem szavazhattak pártlistára, és ezzel sérült, tulajdonképpen korlátozásra került a szavazati joguk. Ráadásul mivel csak egy listára szavazhattak, a választási döntésük közvetve nyilvánosságra is került abban a pillanatban, ahogy elmentek szavazni, különösen azokban az esetekben, amikor nagyon kevés választópolgár volt regisztrálva egy-egy nemzetiséghez. Ez a konkrét eset annak kapcsán történt, hogy 2014-ben összesen 140 választópolgár volt regisztrálva görög kisebbségi szavazóként, miközben a parlamenti mandátum megszerzéséhez szükséges szavazószám 22 ezer lett volna, de ez nem volt meg. A kisebbségi választók csak akkor szavazhatnak kisebbségi listára, ha feliratkoznak a kisebbségi névjegyzékbe, de akkor elesnek az országos pártlistára való szavazásról. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy szerintük ez így jogsértő, és nem érvényesül kellőképpen a nemzetiséghez tartozó embereknek a politikai döntéshozatalhoz való joga.

Amennyire én látom ezt a módosítást, ez nem reagál erre a problémára. Azt szeretném önöktől megkérdezni, hogy vajon miért nem. Ha az Emberi Jogok Bíróságának ez az aktuális döntése már hatályos, tehát nem tudnak ellene fellebbezni, akkor vajon miért nem foglalkoztak ezzel ebben a törvénymódosító javaslatban, miért nem folytattak erről megfelelő egyeztetéseket?

(14.10)

A strasbourgi bírói tanács egyébként megállapította, hogy ez a választási rendszer nem biztosítja kellőképpen a nép véleményének szabad kifejezését a törvényhozó testület megválasztása során, és kifejezetten aggályos, hogy a nemzetiségi listára szavazóknak le kell mondaniuk a pártlistára szavazásról. Én egyébként teljesen egyet tudok érteni ezzel az ítélettel, szerintem is aggályos.

Szeretnék érdeklődni, hogy azokban az esetekben, ahol ezek a nemzetiségek viszonylag kisebb létszámúak, önök hogyan szeretnék ezt a helyzetet orvosolni, hogy ne álljon fenn ez a jogsértő helyzet. Örülnék, ha kapnék erre választ. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage