LŐCSEI LAJOS (Momentum): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Megértem a felháborodásukat, mert az igazság fáj. És hallva az igazságot, én úgy gondolom, hogy önök is sok mindenen elgondolkodtak. Én magyarul beszélek, magyarul álmodom, és mégis azt érzem és felmerül bennem az a kérdés, hogy leheteke a hazámnak büszke fia.

A cigány nemzetiségi önkormányzat egy buborék, ami elzárja a cigányokat a valódi döntéshozataltól. Tegyük fel magunknak a kérdést: hol születnek a döntések? A cigány nemzetiségi önkormányzatokban, ahol sem jogkörük, sem lehetőségük nincs arra, hogy valóban a helyi közösséget tudják képviselni? Az elkövetkező időszakban azért fogok harcolni és küzdeni, hogy ezek az emberek az önkormányzatokban mint polgármesterek, mint képviselők, mint megyei képviselők, mint országgyűlési képviselők mérettessék meg magukat. Mert én hiszem azt, hogy nekünk, elsősorban magyar embereknek közösen, együtt  ahogy képviselő úr is mondja  nem a szétválasztás, hanem az együtt állás kellene, hogy az erényünk legyen.

Harminc éve van nemzetiségi törvényünk, harmincéves tapasztalattal, és kisebb változtatások történtek is az elmúlt időszakban, de igazi reform kell ahhoz, hogy valóban egy nemzetként tudjunk gondolkodni. Mert mi is magyar emberek vagyunk, mi is magyar állampolgárok vagyunk, egymilliós kisebbséggel. És végre őszintén mélyedjünk magunkba, hogy valóban kelle nekünk ez a cigány kisebbségi önkormányzati rendszer, mert ez egy buborék. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage