RITTER IMRE, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának elnöke: Szeretném végezetül hozzátenni, hogy a munka során, most is, legalább 2,5-3-szor ennyi téma volt az asztalon, ezek voltak azok a pontok, amelyekben mindenkivel egyetértésre tudtunk jutni, a szaktárcákkal, az Ombudsmani Hivatallal, aki ebben mindben benne volt. Amiben nem tudtunk egyezségre jutni vagy nem találtunk jobb megoldást a jelenleginél, az attól még nem lesz elfelejtve.

(14.40)

Lesz következő módosítása is a nemzetiségek jogairól szóló törvénynek, annál is inkább, mivel az elején megbeszéltük, hogy a parlamenti nemzetiségi választást érintő dolgokat most hagyjuk ki, mert jövő tavasszal nemzetiségi önkormányzati, települési, területi és országos nemzetiségi önkormányzati választás lesz, nehogy a parlamenti nemzetiségi választás esetleges vitatott kérdéseivel veszélyeztessük a jövő tavaszi választást, hiszen így is meg vagyunk már ezzel késve. De egészen biztos, hogy jövő ősszel a parlamenti választásra is például a nemzetiségi listára való regisztráció lezárása megnyitásával, egy sor más kérdéssel fogunk jönni, akkor lesz ideje és helye többek közt ennek a strasbourgi felvetésnek is.

Én remélem, hogy nem hagytam ki senkit, és mindenkinek válaszoltam, és ha és amennyiben így van, akkor nincs más hátra, mint hogy megköszönjem mindazoknak a munkáját, akik révén az elmúlt öt hónapban ez a törvényjavaslat elkészülhetett. Köszönöm a részt vevő tárcáknak, az Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség minden érintett államtitkárságának, a Nemzeti Választási Irodának, a Nemzeti Választási Bizottságnak, a munkában részt vevő kormányhivataloknak, az Állami Számvevőszéknek, a nemzetiségek jogaiért felelős biztoshelyettes asszonynak és munkatársainak és természetesen az országos nemzetiségi önkormányzatoknak és a munkatársaimnak, a nemzetiségi szószólóknak és szakértőiknek. És név szerint is szeretném megköszönni dr. Fürjes Zoltán helyettes államtitkár úrnak, aki a Miniszterelnökség részéről a 2020. évi, ennél jóval nagyobb volumenű módosításhoz hasonlóan az egész munkát moderálta, jogilag összefogta.

Mindezek után és alapján tisztelettel kérem önöket, a magyar Országgyűlést, hogy az elmúlt kilenc év gyakorlatának megfelelően a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága által T/4230. számon beterjesztett, a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX., valamint a választási eljárásról szóló 2013. évi XXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatunkat támogatni és majd elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage