NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egyre mélyülő, a kiterjedés veszélyeit is magában hordozó háború, a lakosságot sem kímélő kegyetlen harctéri öldöklés folyik a szomszédunkban, Európában pedig  a kontinens érdekeivel ellentétesen  nagyon komoly amerikai befolyással kiszámíthatatlan háborús pszichózis és szankciós embargós ostobaság söpör végig, amit a hazai, Gyurcsány Ferenc irányította baloldal (Gy. Németh Erzsébet felnevet.) is magáévá tesz. Röviden: veszélyes korban háborús időket élünk. Kijelenthetjük: ilyenkor, a veszélyek idején a legfontosabb politikusi feladatunk, hogy az élet minden területén megvédjük hazánk és a magyar emberek biztonságát. Különösen fontos, hogy az ipart, a közlekedést, de legfőképp a családokat biztonságosan rendelkezésre álló és megfizethető energiával, gázzal, árammal, távhővel lássuk el. Ez az első számú nemzeti érdek, ez az első számú nemzetbiztonsági feladat.

Tisztelt Országgyűlés! A brüsszeli bürokraták és a hazai dollárbaloldal nem véletlenül háború- és szankciópárti. Bizonyos energiapiaci szereplőknek, a nagy amerikai és más multi energiavállalatoknak az orosz energia teljes kiszorítása a céljuk, még akkor is, ha ez energiahiányt és elszálló energiaárakat jelent. Brüsszel túlnyomóan tengeren túli üzleti, politikai és ideológiai befolyás alatt áll, nem az európai emberek érdekében cselekszik. Azt is mondhatjuk: a brüsszeli bürokraták és a hazai dollárbaloldal a Soros-maffiabirodalom kitartottjai, mert külföldi utasításra gyakorlatilag minden parancsot végrehajtanak, és nem nézik azt, valójában mi is Európa érdeke. Ennek következtében szálltak el az energiaárak Európa-szerte, ennek a levét issza az európai gazdaság versenyképessége, emiatt magas az infláció, ez vezet a recesszióhoz és ez teszi kockára a lakossági energiaellátás biztonságát is.

Tisztelt Országgyűlés! Kijelenthetem, hogy a magyar kormány és az Országgyűlés Fidesz-KDNP többsége ezt nem fogadja el, és a rezsicsökkentés fenntartásával, illetve az ellátásbiztonság erősítésével a háborús inflációs időkben is megvédjük Magyarországot. Ezért is került napirendre az úgynevezett PB-gáz-palackok forgalmazásának helyzete is. Több olyan település van Magyarországon, ahova nem jut el a vezetékes gáz, így ott elsősorban palackos, tartályos vagy úgynevezett falugázt használnak a fogyasztók. A Fidesz-KDNP képviselői hívták fel arra a figyelmet, hogy gyakran nincs elég palack, és kialakult egy olyan gyakorlat is, amely szerint a 11,5 kilogramm töltőtömeg helyett csak 10,9 kilogrammos háztartási PB-gáz-palackokat árulnak. Demeter Zoltán, Borsod 2-es választókerületének képviselője még az Országgyűlésben is felszólalt, mondván Kazincbarcika környékén nagy mennyiségű a PB-gáz-felhasználás, de ennek ellenére komoly hiány is fellép időnként, ezért nem folyamatos és nem megfelelő az ellátásbiztonság.

Másrészről a hazai magántulajdonú töltők, forgalmazók  két magyar van, a Mol és a Prímaenergia, illetve egy amerikai, a Flaga  pedig azt jelezték, a brüsszeli szankciók miatt rendkívül megdrágult beszerzési áraik és megnövekedett szállítási költségeik, illetve a magyar fizetésemelések következtében megnőtt bérköltségeik felzabálják a nyereségüket, sőt óriási veszteségeket is elszenvednek a háború óta. Mivel ellátási kötelezettségük ezen a piacon nincs, ezért a szolgáltatók a hazai PB-gáz-piacról való teljes kivonulásukat is belengették. Egyik sem megengedhető, hiszen évente 500 ezer magyar ember használ mintegy 4,5 millió PB-gáz-palackot, ezen felül pedig még ott van a szintén propán-bután összetételű tartályos és az úgynevezett falugáz is. Nekik mindenképpen biztosítani kell, hogy tudjanak fűteni, főzni, termelni, ha úgy tetszik, energiabiztonságban élni.

Törvényjavaslatom ezért hármas célt szolgál ennek a helyzetnek a rendezésére.

Az első: vissza kell térni a 11,5 kilogrammos töltőtömegre, aminek nem lehet magasabb az ára, mint a 10,9 kilogrammosé  ez ma egyébként Európa harmadik legolcsóbb kereskedelmi ára. A második ilyen célunk: mindenhová, ahol erre szükség van, el kell jutnia a lakossági felhasználású, 11,5 kilogramm töltőtömegű PB-gáz-palacknak. A harmadik pedig  az első kettővel összefüggésben , hogy egyszerre kell fenntartanunk az ellátásbiztonságot és a megfizethetőséget, és ennek az ellenőrzésére, biztosítására a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kap felhatalmazást.

Tisztelt Országgyűlés! Kérem képviselőtársaimat, hogy az általam benyújtott, hazánk energiaellátásának erősítését célzó törvényjavaslatomat megvitatni és elfogadni szíveskedjenek. Ne feledjék, Magyarország működőképességének alapja a nemzetbiztonság, az energiabiztonság és a rezsibiztonság hármas egysége! A Fidesz-KDNP tagjai magyar érdekeket képviselnek itt, az Országgyűlésben és Brüsszelben, az Európai Parlamentben is, mert nekünk Magyarország az első. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage