GY. NÉMETH ERZSÉBET, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Mindössze négy nappal azután, hogy Németh Szilárd az origo.hu oldalán biztosította az embereket a rezsicsökkentés változatlan megvédéséről, már meg is jelent a parlament honlapján a rezsicsökkentett propán-bután-gázárak eltörléséről szóló, a fideszes rezsibiztos által a Facebookra feltöltött fotó szerint egy rózsaszínű flamingós tollal írt törvényjavaslat, amely kivezeti a 11,5 kilogrammos töltőtömegű PB-gáz-palackokra és a lakossági tartályos PB-gázra vonatkozó hatósági árakat, mert  ahogy írják és mondják  azok úgysem működtek.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Kormánybiztos Úr, Államtitkár Úr! Na, ilyen az, amikor szembejön a valóság. Én pontosan emlékszem arra, amikor ön nagy hangon mondta, hogy a PB-gáz-palackokat használókat is megvédi a hatósági ár attól, hogy szembe kelljen nézniük a megemelkedett árakkal, de azt gondolom, hogy ez, mint oly sok más esetben, ebben sem sikerült önöknek.

(15.00)

2013-ban, ahogy hallhattuk már itt, a bevezetett hatósági árakat a kereskedők a PB-gáz esetén az utóbbi időben a szabályok megkerülésével nem érvényesítik, és ezzel a szomorú beismeréssel indokolta ön azt, hogy a hatósági árakat meg kell szüntetni. Cserébe, ahogy hallottuk itt államtitkár úrtól és az előterjesztőtől, Németh Szilárd képviselő úrtól is, majd a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal mostantól szigorúan küzd az indokolatlan árazás ellen; mondják ezt önök. No, ezt ismerjük: amikor önök valamit meg akarnak védeni, valamiért szigorúan küzdenek, akkor annak a vége mindig az, hogy a magyar emberek járnak rosszul.

Sajtóhírek szerint ön, az előterjesztő, Németh Szilárd úgy fogalmazott, hogy vissza kell térni a 11,5 kilogrammos töltettömegre, aminek nem lehet magasabb az ára, mint a 10,9 kilogrammosé. De vajon vane ilyen felső korlát a 10,9 kilogrammosra? Vagy egyáltalán a 10,9 kilogrammos árát majd emelhetik, és utána ugyanez az ár fog nyilván vonatkozni a 11,5 kilogrammosra is?

Az ön különböző célzásaiból arra lehetett következtetni, hogy a MOL-t is a sorai között tudó iparág meggyőzhette a kormánypártot, miszerint rezsicsökkentett áron a továbbiakban nem töltenek PB-gázt. A hagyományos, 11,5 kg-os hatósági áras palackokból már ’22 tavaszán hiány alakult ki, és ez, ahogy önök is elismerték, jelentősen érintette a legszegényebb háztartásokat, hiszen ahol nincsen bekötve a vezetékes gáz, főzésre jellemzően palackos gázt használnak. A problémát önök észlelték, és mégis egy évet vártak arra, hogy valamiféle megoldást találjanak. Az természetesen más lapra tartozik, hogy ez a megoldás nem lesz igazi megoldás.

De ellátási problémák nemcsak a palackos, hanem a nagyobb mennyiségű tartályban történő lakossági értékesítés területén is nagyobb számban jelentkeztek. Sajtóértesülések szerint előfordult, hogy tartályos PB-gáz-fogyasztó lakossági felhasználót több nagy országos PB-gáz-kereskedő sem volt hajlandó kiszolgálni arra hivatkozva, hogy csak jelentős veszteséggel tudnák értékesíteni számára az energiahordozót.

És itt engedjenek meg még egy kitételt: Németh Szilárd képviselő úr is beszélt a MOL-ról, és tényleg könnyek közt hallgattam azt, hogy mekkora veszteséget okozott ennek a nagy energiaszolgáltató cégnek a PB-gáz-palackok forgalmazása. Szóval, azt gondolom, hogy annak az 500 ezer vagy 700 ezer embernek, családnak, akiről önök beszélnek, nyilván azt a fajta gázszolgáltatást bőven tudta volna finanszírozni a MOL az egyébként rekordnyereségéből.

A benyújtott törvényjavaslat alapján a probléma megoldása önök szerint az lesz, hogy a hatósági áras PB-gáz-palackokat a piac megkerülése miatt inkább megszüntették a gyakorlatban, hiszen úgysem működik a hatósági ár, ezért aztán megszüntetik.

A törvényjavaslat benyújtója szerint garanciális szabályok biztosítják azt, hogy a PB-gáz indokolatlan árazásának és az ellátás biztonsági kockázatának kizártsága megvalósuljon. Idézhetném itt Kovács Zoltán kormányszóvivő urat: önök azt gondolják, hogy ez tényleg sikerülni fog? Mert a DK véleménye szerint, mi azt gondoljuk, hogy nem. Ismerős ugyanis az az eljárás, hogy garanciát ígérnek néhány dologra, aztán abból semmi nem valósul meg. Emlékeztetni szeretnék itt arra, hogy amikor lenyúlták a 3000 milliárdos magánnyugdíjpénztári megtakarításokat, akkor önök itt, Selmeczi képviselő asszony, meg még néhányan a Fidesz-frakcióból, garanciát ígértek arra, hogy lesznek egyéni nyugdíjszámlák, és most eltelt több mint 10 év; kérdezem a törvényt benyújtó képviselő urat: hol van az a 3000 milliárd, és hol vannak azok az egyéni nyugdíjszámlák, amiket önök megígértek, és amikre önök garanciát adtak itt az akkori tisztelt Ház előtt?

A statisztikai adatok alapján a palackos és tartályos PB-gázt használó magyarországi háztartások száma ugyan folyamatosan csökken, de még mindig több százezer háztartás kénytelen  vezetékes gáz híján  ilyen palackosgáz-felhasználással megoldani az energiaellátását. A téli időszakban a fűtést is biztosító megoldás a palackos gázhoz hasonlóan jellemzően azokban az alacsonyabb átlagjövedelmű térségekben kell, ahol vezetékes gáz nincs, vagyis az ottani háztartásokat az átlagnál is érzékenyebben érinthette az, ha a palackokat és a több köbméteres tartályokat csak magasabb, nem rezsicsökkentett áron tudják megtölteni.

A törvényjavaslat indoklásában hiába használja azt a kifejezést az előterjesztő, hogy a lakossági felhasználók érdekeinek védelmében, ez egyáltalán nem így van. Azzal, hogy a hatósági ár megszűnik, ezek a családok, amelyek főleg az elmaradott infrastruktúrájú országrészekben élnek, nem kerülnek jobb helyzetbe, mert most már a lehetőségük sem lesz meg arra, hogy olcsóbban jussanak PB-gázhoz.

A hatósági ár kivezetése tehát ezeket a legszegényebb háztartásokat érinti, hiszen ahol nincs bekötve a vezetékes gáz, főzésre jellemzően még mindig palackos gázt használnak. Ezért ismételten ki kell azt jelenteni, hogy egy olyan módosító indítvánnyal, törvénymódosítással állunk szemben, amely nem az alacsony jövedelmű emberek érdekeit nézi, hanem éppen ellenkezőleg, őket fogja a javaslat hátrányosan érinteni, ugyanakkor a kormány ismét a nagy cégeknek kedvez a jogalkotás útján.

És, tisztelt képviselőtársaim, az előterjesztő is meg az eddig hallott vezérszónok asszony, illetve államtitkár úr is hiába beszélnek itt szankciós inflációról, hiába beszélnek itt magas energiaárakról, azt teljesen világosan látni kell, és biztos vagyok benne, hogy egyre több ember látja ezt teljesen világosan, hogy orbáni infláció van, önök miatt, az önök kormányzása, az önök miniszterelnöke miatt tart ma ott az infláció, az áremelkedés, ahol tart, és az sem fogja módosítani, illetve az sem fogja könnyíteni ezt a helyzetet, ha önök itt a hatósági árat kivezetik a PB-gáz-palackok esetében.

A Demokratikus Koalíció frakciója nem fogja támogatni ezt a törvénymódosítást. Köszönöm, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage