BERKI SÁNDOR, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Vártam ezt a vitát, hiszen már a héten is beszéltünk a PB-gáz-palackokról.

A felszólalásomat egy kérdéssel kezdeném, mert mindig megkapom, hogy itt milyen támogatás van az energiahordozókra; hogy hogyan működik a rezsicsökkentés; Magyarország Kormánya ilyen és olyan összegekkel támogatja a családokat. Kérdezem én: azokban az otthonokban, ahol nincs vezetékes víz, gáz és villanyáram, és most már PB-gáz-palack sem lesz, milyen összeggel támogatja a családokat? Hát, nem tudom, de önök majd biztosan tudják.

Köszönöm, ha erre én kapok választ, hogy ezek a családok mivel, hogyan vagy hol vannak egyáltalán támogatva, hiszen ha ott nincsenek meg ezek a lehetőségek, akkor nem tudom, hogy mivel támogatják őket. Esetleg még a szociális tűzifát tudnám elképzelni, de hát, higgyék el, ezeknek a családoknak nincs egyben annyi pénzük, hogy ők megvásárolják ezt. Tehát itt a kérdésem szerintem jogos: akkor mi van ezzel a 600 ezer háztartással? Hol van számukra a rezsivédelem, hol van számukra a beharangozott támogatás? Hol? Szerintem sehol.

A másik, ami nekem nagyon-nagyon tetszett, az az, hogy folyamatosan figyelik az árakat és az ellátást; ha gond van, vizsgálatot kezdeményezhetnek. Miben? Hát, már most kellett volna vizsgálatokat kezdeményezni! Most kellett volna biztosítani a PB-gáz-palackokat vagy az árát! Hallottam a viszonválaszokban az ellátás veszélyeit, hogy esetleg nem lesz gázpalack. Mi az, hogy nem lesz gázpalack?! Ha önök szeretnék ezeket a családokat támogatni, akkor ezt a támogatást a rezsivédelembe hozzáteszik a családoknak, ők megkapják 5700 forintért a palackot, és így önök tényleg támogatják ezeket a családokat. Ilyen egyszerű, ez egy valóság lehetne, de hát, nem ez a valóság, hanem a folyamatos kibújás, folyamatos mellébeszélés.

Én azt mondom önöknek, hogy talán most sikerült önöknek elveszíteni ezeknek az embereknek a bizalmát, amikor arról beszélgetünk itt a parlamentben, hogy nem tudják biztosítani a gázpalackot. Hát, erről beszélgetünk, hogy rászabadítják a piacra, mert félnek, hogy nem lesz ellátás?! Magyarország Kormánya nem tudja megoldani azt, hogy a családoknak legyen gázpalackja? Hát, nem tudom! Ezek után lehet bármire hivatkozni, szankcióktól kezdve bármire lehet, de ez egy nagyon egyszerű feladat. Ezeknek a családoknak, részben szegény családoknak, részben vidéki családoknak, de vannak fővárosiak is, azért szerintem ez nem egy jó üzenet, hogy ennyit nem tudunk megoldani, erre nincs lehetőség, hogy legyen gázpalack!

És akkor itt mellé lehet tenni azt, hogy majd mikor üti meg az ingerküszöböt. Szeretném jelezni, már elérte, hiszen átlagban már legalább 10 ezer forintos vagy 10 ezer forint feletti palackárakról beszélünk, miközben, ahogy mondtam már több felszólalásomban is, azért vidéken nem annyira sikerült ez a munkaalapú társadalom. Persze, Nyugat-Magyarországon igen, mindig elmondom, de északkeleten meg keleten nem igazán vannak ilyen munkahelyek. Vannak jó esetben 150 ezer forintos nettó fizetések; ki lehet számolni, hogy ebből mennyit költ palackra, mennyit költ élelmiszerre, mennyit költ ruhára, és akkor megint nem látom, hogy hol van a megoldás ezeknek a családoknak.

Tehát azért 600 ezer háztartás az, amelyről önök lemondanak, egyszerűen egy törvényjavaslattal önök azt mondják: kedves családok, nem tudunk nektek gázpalackot biztosítani, nem tudunk beleszólni, hanem majd megveszitek annyiért, amennyire a piac beárazta. Ez az önök üzenete, mert most nem látok más üzenetet. Egyszerűen nem látom, és a családok sem, hogy mennyiért fognak palackhoz jutni. 15 ezerért? 20 ezerért? Mennyi lesz az? Minden összeg magas nekik. Nem olyan háztartásokról beszélünk, ahol minden rendben van.

És még egyszer: hol van nekik a rezsitámogatás, miben, ha nincsen villanya, vize, gáza, akkor miben van a rezsitámogatás az ő részére? Hol van az az összeg, ami erre a 600 ezer háztartásra van szánva, ha most még gázpalackja sem lesz? Hol? Tehát számomra ez egyszerűen tényleg érthetetlen, hogy arról beszélgetünk, hogy egy ilyen egyszerű feladatot nem tudunk megugorni. Egy éve dolgoznak ezen az ügyön.

Én is jártam az összes szolgáltatónál; önöknek küldtem kérdéseket; felszólaltam a parlamentben. Mindent végigjártam, én is hallottam ezeket a dolgokat, de szerintem meg lehetne ezt oldani, hogy legyen ezeknek a családoknak palackja, és még egyszer hangsúlyozom: nem a kempingpalackokról, nem a hétvégi házakról beszélünk, ahova kell egy-egy palack, megveszi egyszer egy évben, és akkor rendben van, vagy legyen kettő. És akkor jön a jó idő, jön a nyár; még gallyat, fát se nagyon tudnak gyűjteni, de ha gyűjtenek valamilyen tüzelőanyagot, akkor 30-40 fokban be fognak gyújtani azért, hogy megmelegítsenek egy lábos vizet? Én értem önöket, hogy önök már elszakadtak ettől a világtól; én értem önöket, hogy nem látják, hogy mekkora probléma egy gázpalack, és önök szerint ez nem jelenthet gondot, hiszen nem nagy dolog  önöknek nem az! De azoknak az embereknek az, mert nekik ez az, ami melegíti a vizet, főzi az ételt, télen meg esetleg fűt, értsék meg!

(15.20)

De hozzák meg ezt a döntést  én nem támogatom , és ismerjék be azt, hogy önök ma Magyarországon nem tudnak biztosítani az emberek számára elérhető árú, a jövedelmükből is valamilyen szinten megfizethető gázpalackot, hanem engedik, és azt mondják, hogy majd figyelik az árakat. Meddig? Hol? Mire figyelik? Mikor avatkoznak be? Tényleg ezt én egyszerűen nem tudom ép ésszel felfogni, hogy ilyen dologban nem tudunk együttműködni, és nem tudjuk biztosítani ma Magyarországon, még egyszer mondom, az elérhető árú gázpalackot.

Szerintem ezt gondolják át, van még rá lehetőség, és ne engedjék el 600 ezer háztartás kezét. Ha pedig elengedik, akkor remélem, lesznek következményei, felébrednek ezek az emberek, hogy ilyen egyszerű dologban sem számíthatnak Magyarország Kormányára. Köszönöm szépen, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage