BARKÓCZI BALÁZS (DK): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hollik képviselőtársam, akkor lássuk, hogy ki hazudik! Ön azt mondta a vezérszónokijában, hogy olyan arányban, mint a baloldali kormányok, senki nem csökkentette a pedagógusok bérét. Mi ezzel szemben az igazság, képviselő úr? 2002-ben 42 700 forint volt az alapbér, 2010-ben, amikor önök átvették a kormányzást, hogy bedöntsék a közoktatást, 122 ezer forint. Ez 166 százalékos emelés, képviselőtársam, úgy, hogy ebbe már bele volt kalkulálva a 13. havi bér megszüntetése, ami, ha ennyire fáj önöknek, akkor miért nem építették vissza 13 év alatt?

Akkor azt mondták, hogy pedagógusokat rúgtunk ki. Szó sincs erről, ez megint egy hazugság! Nem rúgtunk ki senkit. Lehetővé tettük nekik a kedvezményes nyugdíjba vonulást. És tudják, miért? Mert csökkent a gyerekszám, ahogy önöknél is csökkent tavalyról idénre 2,7 százalékkal. 88 ezer gyermek született tavaly, soha ilyen kevés a magyar statisztika történetében.

Azt mondják, hogy van egyeztetés. 2022 decemberében a Civil Közoktatási Platform elküldte a javaslatait, mind a mai napig nem reagáltak rá. A törvénytervezet létrehozása előtt eszükbe sem jutott a szakmai szervezetekkel leülni, nem küldték ki a jogszabálytervezetet a szakmai szervezeteknek, és nem volt a koncepcióra vonatkozó előzetes konzultáció.

Mi a helyzet az átirányítással járáson belül? A többletterheket ki fogja viselni, képviselő úr? A pedagógusok abból a kevés fizetésből, amit önök nem hajlandóak megemelni, mert Brüsszelre mutogatnak? (Közbeszólások.  Az elnök csenget.)

És a felmondással jön, képviselő úr? Önök most veszik el a végkielégítését azoknak a pedagógusoknak, akik a státusztörvény miatt mondanak majd föl. Úgyhogy ne hazudozzon itt nekünk! Mondják azt, hogy önöket Málcsi néni nagyon megsértette annak idején a 3. c-ben, és ezért akarnak most az egész pedagógustársadalmon bosszút állni. Ne jöjjenek már azzal, mintha ez a pedagógusok számára valami jó dolog lenne! Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage