TÓTH ENDRE (Momentum): Köszönöm szépen a szót. Azért lássuk meg, hogy mi az alaphelyzet! 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Tudom, hogy vitatják ezt az adatot, de nem mondanak semmi mást helyette, s amikor megkérdeztem közérdekű adatkérés formájában a Klebelsberg Központot, hogy ugyan, mondják már meg, hogy hány hiányzó státusz van, akkor ők azt merészelték leírni nekem, hogy nem tartják ezt nyilván, mert ők feladatalapú humánerőforrás-gazdálkodásban dolgoznak. Kérném akkor az államtitkár urat, hogy ismertesse, hogy a hivatalos kormányzati adatok szerint hány hiányzó státusz van ebben a rendszerben. Hiszen abban egyetérthetünk  mert a tereptapasztalatok mindenképpen ezt mutatják , hogy nagyon fogy a pedagógusok száma az iskolákban, és egyre nehezebb egy-egy üres álláshelyet betölteni. Minden egyes iskolában, ahova én ellátogattam az elmúlt időszakban, az intézményvezetők ezt mondták számomra.

S ebben a helyzetben, amikor egyre növekszik a szaktanárhiány, nem lehet olyat csinálni, egyáltalán nem lehet olyat tenni, ami egyetlen pontban is rontja az ő munkavállalói jogaikat. Hiszen ha van egy hiányszakma, van egy egyre növekvő pedagógushiány, akkor arra kéne törekednie egy felelős kormánynak, hogy minél több fiatalt vonzzon be a pályára, minél több pályaelhagyót hozzon vissza a pályára. De nem ezt látjuk, hiszen hoznak egy olyan törvényt, amely nagyon sok negatív elemet tartalmaz, és rontja, csorbítja a munkavállalói jogokat.

Elhangzott az áthelyezhetőség, a végkielégítési szabályok módosítása, a szakmai autonómia csorbítása a pedagógiai program elfogadása tekintetében, s lehetne még sorolni. S azt is fontosnak tartom leszögezni, hogy azért ez, hogy átfogó egyeztetés történt, azért elég nagy csúsztatás, gondoljunk csak arra, hogy volt egy társadalmi egyeztetés. Nagyon sokan küldtek be írásos javaslatokat, és önöknek kutya kötelességük lett volna ezekre érdemben válaszolni, de ezt nem tették meg. Én magam is beadtam egy ilyen javaslatot tesztjelleggel, és semmilyen választ nem kaptam erre. Úgyhogy kérdezném, hogy milyen volt ez az egyeztetés, ahol a beérkező javaslatokra nem reagáltak semmilyen módon. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage