KUNHALMI ÁGNES (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! (A mikrofonját a kezében tartja.) Ezt most így fogom. Egy sokkal-sokkal korábbi hozzászólásra szeretnék reagálni.

Az egyik az, hogy a háborúra folyamatosan hivatkozik a kormány, hogy abba beledöglik az ország. Akkor újra felteszem a kérdést: a csehekre nem hat a háború? Ott miért tudtak egyébként dönteni arról mindkét házban, hogy egyébként pedagógusbért emelnek? A román példát… (Rétvári Bence: Mi is most döntünk erről…) Igen, de ők nemzeti költségvetésből emelnek, és a cseh politikusok egyébként elmondták, hogy a cseh béreket a cseh nemzeti költségvetésből kell finanszírozni, és nem Brüsszelre várni. (Rétvári Bence: Ők megkapták…) Ezt sose fogom megérteni, hogy a szuverenitására oly kényes kormány miért akar egy petákot is… (Rétvári Bence közbeszól.) Én értem, hogy jár, Rétvári úr, igaza van, jár ez a pénz; a magyar pedagógusok meg úgy vannak vele, hogy a nemzeti költségvetésből jár ez a pénz. Ha ön közösségi költségvetésből szeretne bért emelni, ön és Nacsa úr is szeretnének bért emelni (Rétvári Bence: Így van!), szeretnének, akkor bizony azt nem brüsszeliből kell, mert az a románok pénze, a magyarok pénze, a németek pénze, az mindenki pénze.

Én elfogadom, hogy egyébként a Bizottság döntött arról, az EFOP-on keresztül megállapodtak, de a kifizetés bizony feltételekhez kötött. Nincs feltétel nélküli élet, Rétvárinak ebben igaza volt, és egyetértek vele. Közösségi költségvetésből nincs feltétel nélküli élet; a magyar nemzeti költségvetésből viszont meg tudnák ezt finanszírozni.

Szégyennek tartom vagy szomorúnak tartom, hogy egyébként sajnos Romániába járnak át a határ mentén pedagógusok azért, mert valamivel nagyobb a fizetés, és bár ott is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) szenved az oktatásügy is, de tudja, miért vannak ott nagy tüntetések? Azért, mert ott nem korlátozták a sztrájkot, nem hoznak olyan törvényeket, amikkel megfélemlítik a pedagógusokat. Köszönöm. (Rétvári Bence: Ott van a legnagyobb pedagógustüntetés, Romániában! Miért ezzel példálódzol?  Taps az MSZP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage