SEBŐK ÉVA (Momentum): Köszönöm szépen. Én nagyon szeretném, hogyha meg tudnám érteni, hogy hogyan képesek ennyire sziklaszilárdan kiállni amellett, ami zajlik. Önök is tudják nagyon jól, hogy mekkora a tanárhiány. Önök is tudják nagyon jól, hogy mekkora baj van az iskolákban. Abszolút világtalannak kell lenni ahhoz, hogy az ember ne lássa, hogy mekkora baj van.

Nincsen olyan pedagógus ismerősöm, akinek ne lenne másodállása. A fiatal pedagógus barátaim és ismerőseim nem mernek családot alapítani, mert nincsen mire családot alapítani. És ez önöket nem zavarja, önöket nem érdekli. Nem is csak a pénzről van szó, bár nyilván az is kritikus kérdés, nem lehet  ahogy a mondás közismert  a magyar oktatási rendszer jövőjét arra alapozni, hogy majd az informatikus férjek eltartják a magyar oktatási rendszert.

De nemcsak a pénzről van szó! Arról, hogy nincsen szabadidejük, nincsen szabad szellemi kapacitásuk arról, hogy emberek is legyenek a tanárság mellett. Ma tanárnak, pedagógusnak, óvodapedagógusnak lenni egy hobbi, egy luxus, mert mást nem enged a rendszer. És önök emellett sziklaszilárdan kiállnak, és játsszák a hülyét, ami azért egészen szürreális!

Nagyon-nagyon szeretném megérteni, hogy önök mit gondolnak, hogy mi lesz ennek a következménye, mi lesz ennek a vége; hogy milyenek lesznek a magyar állampolgárok lehetőségei húsz év múlva, az akkor pályakezdőként belépő fiatalok lehetőségei. Majd várnak az éppen akkori kormány kegyére? Vagy tudnak építeni egy olyan országot, ahol meg tudják a saját sikerüket és jövőjüket teremteni? Mert az az oktatási rendszer, amelyet önök most próbálnak erőltetni, nem fogja nekik megadni erre a lehetőséget. Majd fognak várni akkor is, hogy éppen kitől és mi tud leesni ahhoz, hogy túléljenek.

Ez Magyarország jövője elleni támadás. Semmi más, csak a magyar jövő tudatos, rosszindulatú és velejéig gonosz megtámadása. És önök ezzel rendben vannak, önök ezt támogatják, önök ezt ünneplik! Én nagyon szeretném megérteni: önök ezek után képesek elmenni a településeik rendezvényeire, és belenézni ezeknek a pedagógusoknak a szemébe? Önöknek nem megy oda az egykori tanítójuk, hogy kisfiam, bánom, hogy nem kevertem le neked kettő nagyot annak idején, akkor talán most nem csinálnál ekkora hülyeségeket? (Németh Szilárd István: Ez a gyermekbántalmazás!  Közbeszólások a Fidesz padsoraiban.  Selmeczi Gabriella: Btk.-tényállás.  Az elnök csenget.) Önök mit várnak, hogy majd csak jön egy gyár, ahova azok a fiatalok, akik most bent vannak az oktatási rendszerben, el tudnak helyezkedni?

Önök bíznak abban, hogy majd csak akad valaki, aki bemegy gyerekmegőrizni, ha már tanítani nem lesz, aki tanítson? Mert már most benne vagyunk abban a helyzetben, hogy nem szakképzett pedagógusok tanítanak nemcsak szakmát, hanem szimpla, hagyományos tantárgyakat is!

(20.30)

Hallottuk! Biológia szakos bemegy fizikát tanítani, a vegyész bemegy kémiát tanítani megbízott óraadóként, vagy valahogy besuvasztva. Ebből milyen jövő lesz? Ebből milyen érettségik lesznek? Ebből milyen felvételik lesznek? Semmilyenek leginkább!

Vagy folyamatosan fönn kell majd tartani az illúzióját  egyébként ebben kiválóak önök , hogy minden a lehető legnagyobb rendben van. Van ez a mém, bizonyára mindannyian ismerik, amikor a kutya ül a ház közepén, és körülötte minden ég. Körülbelül ez a magyar oktatás jelenlegi helyzete, és a jövője még ennél is sokkal rosszabb lesz.

És próbálják elfedni a problémákat azzal, hogy betiltják a sztrájkot. Megpróbálják elfedni a problémákat azzal, hogy a propagandájukat arra használják, hogy a pedagógusok ellen fordítsák a magyar társadalmat. Ideig-óráig ezzel tudnak sikereket elérni, de a valóságot csak ideig-óráig tudják eltakarni. Aztán amikor ott lesznek, hogy szeptemberben tényleg ott áll több tucat iskola, ahol nem tudnak az elsősöknek osztályfőnököt adni, akkor már nincs az a propaganda, ami működne.

Majd önök fognak bemenni önkéntes munkában osztályfőnökösködni? Én végigéltem azt általános iskolásként  akkor sem volt hű, de jó a helyzet , hogy hét év alatt nyolc angoltanárom volt. Ugyanazon hét év alatt két osztályfőnököm volt, egy történelemtanárom volt. Önök szerint mi lett erősebb a végére? A történelemtudásom vagy az angoltudásom? Tévedni fognak. Az angoltudásom erősebb lett, mert ott elkezdtek járatni különórára a szüleim. Kifizették! És erről beszél Donáth Anna, amikor arról beszél, hogy a magyar emberek kétszer adóznak. Mert egyszer kifizetik az adójukon keresztül a magyar oktatást, aztán pedig elviszik különtanárhoz a gyerekeiket; úgy, ahogy egyébként kifizetik a magánegészségügyet is. Ez lesz az új normális, ha az marad, amit önök itt megpróbálnak mindenkinek a torkán lenyomni.

Minden egyes létező tantárgyból különtanárhoz fognak járni a középosztály gyermekei, már aki meg tudja fizetni; már aki nem csúszik le szegénységbe, vagy mélyszegénységbe a középosztályból. Aki pedig már most szegénységben, mélyszegénységben van, annak végképp semmilyen jövőképe nem lesz; nemhogy nem lesz, már nincs is. Már nincs is!.

És lehet itt növelni az adminisztrációt meg szigorítani a szabályokat, meg tiltani, meg büntetni, meg bosszút állni, de ez az égadta világon semmilyen eredményhez, pozitív eredményhez nem fog vezetni. Már ha azt nem gondolják pozitív eredménynek  és az a baj, hogy elképzelem önökről, meggyőződésem, hogy önök ezt pozitív eredménynek tekintik , hogyha itt a végletekig kiszolgáltatott választói rétegek jelennek meg tömegesen és tömegesen a belépő fiatal felnőttek között. Mert őket még könnyebb lesz manipulálni. Még kevesebbet kell a propagandára áldozni. Most még van egy olyan diákréteg, akinek volt egy pici esélye arra, hogy szabadságban tanuljon, ők azok, akik most kapják a könnygázt az arcukba. Ők azok, akiket bevisznek a Gyorskocsi utcába. Ők azok, akiken önök és az önök propagandája gúnyolódik, akiket az önök propagandája bántalmaz, és önök ezzel rendben vannak. Önöknek ez belefér! Ez az önök konzervativizmusa. Ez az önök hazafisága.

Nem igazán értem, hogy miért jó ez önöknek azon túl, hogy a rendszer busásan megfizeti önöket mindezért. Az önök emberi minőségéről sokat elmond, hogy önöknek ez elég. Én tudom, teljes mértékben tisztában vagyok vele, hogy teljesen fölöslegesen magyarázok itt maguknak. Mondhatnék én akármit itt, önök úgyis azt a döntést hoznák meg, amit önöknek elmondanak, hogy meg kell hozni.

Önöknek nincsen semmilyen szuverenitása vagy autonómiája saját döntéseik felett, de szeretném, hogyha az utókornak a jegyzőkönyvben meglenne az a nemzeti tragédia, amit most okoznak. Aztán majd az utókor meg fogja ítélni, hogy önök mekkora pusztítást végeztek, csak ez a mostani fiatalságnak már nem lesz segítség. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage