KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár úrhoz lenne egy konkrét kérdésem. Vezérszónoki felszólalásomban említettem a nevelést-oktatást közvetlenül segítő munkatársak körét. 36 ezer munkatársról beszélünk legalább, akik ilyen munkakörökben dolgoznak. Ők a pedagógiai asszisztensek, a gyógypedagógiai asszisztensek, iskolatitkárok, óvodatitkárok, laboránsok, úszómesterek, szabadidő-szervezők, gyermek- és ifjúságvédelmi felelősök, könyvtárosok, rendszergazdák  tehát nagyon sokan vannak, akik segítik a pedagógusok munkáját, és az ő munkájuk nélkül nem is lehetne igazán eredményes az a nevelési-oktatási munka, ami óvodákban, iskolákban zajlik.

Többször próbáltam feltenni kérdést a kormánynak, hogy mi lesz az ő béremelésükkel, de legutóbb is azt a választ kaptam, hogy idén mennyi az ő fizetésük. Tudjuk, hogy nem túl sok, ez a garantált bérminimum összege plusz 7 százalék, illetve fenntartói döntés esetén plusz 3 százalék lehet. Tehát ez a garantált bérminimum plusz 10 százalék. Ez pontosan bruttó 326 040 forint. Ez gyakorlatilag nettó 216 ezer forintot jelent. Mindezt úgy, hogy 25 százalékos az infláció, az idei évben ki tudja, mennyi lesz, 10, 15, 20 százalék megint. Kérdés az, hogy ebből a bérből hogyan lehet megélni, de még nagyobb kérdés az, hogy jövőre mit terveznek az ő esetükben. Ezt mikor fogják elárulni, hogy ők mekkora béremelést kapnak?

Én mindenképpen szeretnék az ő érdekükben felszólalni, és az ő érdekeiket is képviselni. És amikor pedagógusokról beszélünk, én azt gondolom, ennek a 36 ezer munkatársnak az ügyét is képviselni kell, pláne úgy, hogy 36 ezer munkatárs dolgozik ezekben a munkakörökben, de 14 ezer hiányzik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ennyi betöltetlen álláshely van. Hogyan jönnek így a kollégák a pályára, ha ilyen alacsony a bérezés? Köszönöm, és várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage