DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy azt az előző hozzászólásomban is kifejtettem, a Jobbik-Konzervatívok egy hivatásrendi törvényt a magyar pedagógustársadalom számára minden további nélkül abban az esetben tudna elképzelni, hogyha az a jelenlegi közalkalmazotti jogviszonyhoz képest előrelépést jelentene. Ehhez képest ezt a törvényt nem előzte meg valós társadalmi és szakmai egyeztetés. A Jobbik-Konzervatívok viszont felelős értelmiségként, nem pedig cselédként tekint a magyar pedagógusokra, ezért elutasítjuk ezt a törvényt. Ez a státusztörvény nem biztosítja a fedezetet az érdemi bérrendezéshez.

A Jobbik-Konzervatívok véleménye szerint pedig a magyar pedagógustársadalom már hosszú évek óta, nagyon régen megérdemelte volna az erkölcsi és anyagi megbecsültséget is. Nem véletlen talán, hogy ismételten benyújtottuk az azonnali 50 százalékos béremelési javaslatunkat a jelenlegi költségvetéshez is. Ha ezt egyébként már két évvel ezelőtt megtette volna a jelenlegi fideszes kormány, már akkor is késő lett volna. És igen, tisztelt fideszes képviselőtársaim, erre megvan a fedezet a magyar költségvetésben.

Az pedig, hogy szemforgató módon az európai uniós források beérkezéséhez kötik a magyar pedagógustársadalom megbecsülését, az egyszerűen egy beismerő vallomás a mi véleményünk szerint. Egy beismerő vallomása annak, hogy önök értékválasztás szintjén semmire nem becsülik a magyar pedagógusokat, hiszen most éppen nem állítják meg Brüsszelt, vagy most nem is tudom értelmezni, hogy önök akkor most mire várnak a bérrendezéssel kapcsolatban.

Azt most is még egyszer hadd mondjam el  esetleg ha fideszes szavazók figyelik most ezt a parlamenti közvetítést , hogy jövő júniusban senki nem ad egy szavazatot sem a Fidesz listájára, hiszen az itteni fideszes államtitkár elvtársak azt mondják, hogy a csúnya ellenzéki európai parlamenti képviselők miatt nem érkeznek meg a magyar polgároknak járó pénzek. Itt is tisztelettel szeretném leszögezni, hogy 13 fideszes európai parlamenti képviselő ül Brüsszelben, és egyébként aki Brüsszelt  ezt még egyszer le kell szögeznünk  a magyar politikai életben leginkább jelképezi, az Orbán Viktor miniszterelnök úr, hiszen ő van a legfontosabb döntéshozó szervében az Európai Uniónak, az Európai Tanácsban. Ő dönt, ő szavaz meg minden szankciót, tisztelt fideszes szavazó. Minden egyes szankciót megszavazott Orbán Viktor miniszterelnök úr. A háta mögött szankciókirálynak hívják ezért.

Tehát azt gondolnám, hogy ezek után Brüsszelre mutogatni az európai uniós források elmaradása miatt, hát, hogy is mondjam, meredek dolog. És még meredekebb, mondjuk, ellenzéki európai parlamenti képviselőket ebbe az egész összefüggésbe egyáltalán behozni, miközben mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy az elmúlt 13 év politikája miatt nem juthatnak hozzá ezekhez az európai uniós forrásokhoz a magyar polgárok, pedig erre a jelenlegi orbáni inflációval terhelt, rendkívül súlyos gazdasági és szociális válságban nagyon-nagyon régen szüksége lenne a magyar polgároknak, egy célzott támogatásra, amit mi a Jobbik-Konzervatívok részéről már nagyon régen javasoltunk.

(8.20)

Ehhez képest azért, mert önök 13 év alatt módszeresen leépítették a jog uralmát, ezt a régi európai konzervatív értéket  ennek semmi köze nincs a brüsszeli liberális fősodorhoz, ennek az európai kultúra három alappillérének egyikéhez, a római joghoz van köze és a jog uralmához, emellett a keresztény etikára és a görög-római filozófiára épül az az európai kultúra, amiben mi, konzervatívok hiszünk. Önök ezek szerint ezekben nem hisznek, hiszen módszeresen leépítették a jog uralmát, rendszerszintű korrupciót valósítanak meg a túlárazások rendszerével, és érdekes módon sajnos mostanára eljutott odáig a többi európai uniós tagállam, tisztelt fideszes képviselőtársak, a németek, a többiek, akik befizetői az európai uniós költségvetésnek, eljutottak odáig, hogy nem kívánják tovább finanszírozni az önök egypárti túlhatalmát. Na, ez veszélyes, ez veszélyezteti a magyar polgároknak egyébként járó európai uniós forrásokat! Egyetlen tollvonással és politikai döntéssel önök ezt meg tudnák változtatni, ezt viszont azért nem teszik meg, és állítják vissza azt a kiegyensúlyozott polgári demokráciát, amelyben mi, konzervatívok hiszünk, mert akkor az egész orbáni rendszer azonnal megbukna.

Ez a státusztörvény nem foglalkozik a hazai oktatásügy valós problémáival, ezért nem tudjuk támogatni. A Jobbik-Konzervatívok véleménye szerint egy valódi, klebelsbergi, konzervatív oktatáspolitikai fordulatra volna szükség, amelynek egyes elemeit már az előző hozzászólásomban ismertettem, és most is fogom. Ez a törvény tovább csökkenti a pedagógusok önállóságát, és gyakorlatilag pont ellene mond annak, amit mi gondolunk a nemzet napszámosairól, mégpedig, hogy ők felelős értelmiségiek, és gyakorlatilag az autonómiájukat  mert mi megbízunk bennük  növelni kellene egy felelős oktatáspolitikának.

Ez a státusztörvény tovább növelné a pedagóguskollégák leterheltségét, ezért nem tudjuk támogatni. Ezzel szemben a mi véleményünk szerint csökkenteni kellene a pedagóguskollégákat terhelő munkaterheket, amelyek európai uniós összevetésben is kiemelkedően magasak.

Ez a státusztörvény tovább csökkenti ennek a csodás hivatásnak a társadalmi presztízsét. Ki jelentkezik ezek után még Magyarországon tanárnak? Mi viszont azt mondjuk, hogy éppen a legtehetségesebb magyar fiatalokat kellene erre a csodálatos pályára bevonzani, de ahhoz nem státusztörvényre van szükség, hanem megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülésre.

Ez a státusztörvény tovább rontja a nevelési és oktatási munka minőségét. Mi, konzervatívok viszont hittel valljuk, hogy csak egy hatékony, méltányos és eredményes oktatásüggyel lehet egy, a XXI. században is sikeres magyar nemzetet építeni.

Ez a státusztörvény további teret ad a fideszes egypárti túlhatalom birtokosainak arra, hogy ellenőrzés alá vonják a pedagógusokat. Mi, Jobbik-Konzervatívok viszont hittel valljuk, hogy a magyar emberek nem alattvalók, hanem felelős magyar polgárok, és abban a kiegyensúlyozott polgári demokráciában és szociális piacgazdaságban, amiben mi hiszünk  hiszen ne felejtsük el, az Európai Unió alapító atyjai, Konrad Adenauer, de Gasperi és Schuman mind kereszténydemokrata politikusok voltak, szociális piacgazdaságban hittek. És igen, mi, Jobbik-Konzervatívok tudjuk, hogy a jelenlegi Európai Unió nem tökéletes ebből a szempontból, de azt is tudjuk, hogy különösen a jelenlegi háborús helyzetben, amit az okozott, hogy az Orbán Viktorral és a Fidesszel látványosan szövetséges putyini Oroszország agressziót indított a szomszédos Ukrajnával szemben, ebben a nagyon nehéz helyzetben Európa és a NATO a biztonságunk.

Egy olyan következő területről szeretném tehát azt a gondolatmenetet folytatni, amelyben egy valós polgári és konzervatív alternatív oktatáspolitikát vázolok, amelynek olyan elemeit szeretném most ismertetni, ami a magyar egyetemi világra vonatkozna. Minden olyan vita, ami arról szólt, hogy a magyar egyetemi világ 80 százalékát a jelenlegi fideszes egypárti túlhatalom hirtelen átforgatta egy olyan alapítványi formába, amely kizárólag fideszes kuratóriumokra épülne, alapvetően sérti a mi véleményünk szerint a középkor óta meglévő nagyon fontos olyan közös értékünket Európában, amit egyetemi autonómiának hívnak.

Jómagam az Európa Tanács jelentéstevője vagyok az egyetemi autonómia és akadémiai szabadság témakörében. Én rendkívül lesújtónak tartom azt, hogy jelenleg az egyetemi oktató-kutató kollégáim hihetetlen hátrányokat szenvednek el, csakúgy, mint az egyetemi hallgatók egyébként, az önök bűnös politikája miatt, kedves fideszes képviselőtársaim, hiszen mindenki számára egyértelművé vált, hogy ezeken a közalapítványi formába átforgatott egyetemeken valóban sérül az egyetemi autonómia. És picit, azt hiszem, ebben érdemes részletekbe is belemenni, hogy mindenki értse, mert itt mindig azzal érvelnek a fideszes képviselőtársaim, hogy de hát alapítványi forma van máshol is, és az nem ördögtől való.

Én mindig elmondtam, minden egyes felszólalásomat vissza lehet nézni, hogy valóban, az alapítványi forma az egyetemi világban nem ördögtől való. Na de, kérem, milyen egyetemi világban nem ördögtől való az alapítványi forma? Főleg az angolszász világban, ahol évszázadokon keresztül felhalmozott vagyonok vannak egy Oxford, egy Harvard mögött. A magyar egyetemi világban, amelynek a vagyonát először Trianonban elvették, majd aztán ’45 után a kommunista rendszerben elvették, nem lehet hirtelen egy olyan alapítványi formát bevezetni, amelyben ráadásul nem azok a tradíciók érvényesülnek, amit az angolszász világban nagyon pontosan ért mindenki, hogy mi a feladata a boardnak, tehát a kuratóriumnak. Elmondom önöknek, kedves fideszes képviselőtársaim, hogy ott a kuratóriumi tagok pénzt hoznak az egyetemüknek. Tehát nem az van, hogy a miniszteri fizetés mellé még felveszik a másfél milliós fizetést az egyetemtől, ahogyan azt önök tették szégyenszemre, hanem ott a board pénzt hoz az egyetemüknek. Ezért általában volt hallgatókból nagyon komoly személyiséggé vált olyan emberek ülnek egy egyetemi kuratóriumban az angolszász világban, akik komoly pénzt, fundraisinget csinálnak a saját egyetemüknek.

És semmilyen formában nem szól bele humánpolitikai döntésbe egy board, egy kuratórium. Tehát élesen elkülönül az egyetemi menedzsment feladata, az egyetemi szenátus, tehát az egyetemi polgárok parlamentjének a feladata és a kuratórium feladata. Ehhez képest az önök rendszerében a Corvinus Egyetemen egy tollvonással a kuratórium eltörölte az egyetemi karokat. Az egyetemi karok az autonómia alapjai, hiszen a nagyjából közös tudományterületen oktató-kutató kollégákat tömöríti. Ezt mint volt egyetemi vezető mondom. És most emiatt nem jutnak hozzá az egyetemi oktató-kutatótársaim a „Horizon” európai uniós forrásokhoz, és az egyetemistáknak kérdéses, hogy hozzájutnake az Erasmus+ ösztöndíjaikhoz, ami az egyik legjobb és előremutató európai uniós lehetőség a magyar egyetemistáknak megismerni más országok felsőoktatását.

Tehát ez az önök hibás és bűnös politikája miatt már most rendkívüli hátrányokat okoz a magyar egyetemi világnak, hiszen, mondjuk, egy „Horizon” kutatói programhoz több egyetem konzorciuma szükséges. El tudják azt önök most képzelni, hogy egy nyugat-európai egyetem most egy olyan magyar egyetemmel közös konzorciumot indít, amiről nem is tudják, hogy ezek az egyetemek egyáltalán jogosultak lesznek az európai uniós források fogadására?

És öldöklő verseny van, tisztelt fideszes képviselőtársaim, az Európai Felsőoktatási Térségben az európai uniós forrásokért, és nagyon komoly hátrányt szenvednek el ezekben a hónapokban a magyar egyetemi világban dolgozók. Ez is egy nagyon komoly része annak a tudás- és értelmiségellenes politikának, amely a teljes oktatási rendszerüket jellemzi, amit az elmúlt 13 évben az önök értékválasztásának és az önök oktatáspolitikájának megfelelően alakítottak át.

(8.30)

És akkor itt most hadd idézzem be Parragh urat, az önök legfőbb oktatáspolitikai guruját, úgy tűnik, aki mindig kifejti, hogy nem szükséges annyi diplomás, lényeg az, hogy szakmunkások legyenek, és így tovább. És félreértés ne essék, a jól képzett szakmunkásra, a nyelveket beszélő, az informatikához értő szakmunkásra hihetetlen nagy kereslet van. Na, ehhez kellene nem lebutítani a szakképzést, hanem rendesen megtámogatni, ahogyan azt hosszú évek óta szorgalmazzuk.

Na de, kérem, az, hogy a XXI. században, a tudás és az információ évszázadában önök kiéheztetik a magyar egyetemi világot, ezeket a tudásközpontokat, és most még veszélyeztetik a nekik járó európai uniós forrásokat, ez is mutatja azt a tudás- és értelmiségellenes politikát, amelynek mi, konzervatívok ellene mondunk. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage