DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: …abban az időben a középiskolások, egyetemisták számára teljesen kilátástalan volt a helyzet. Szerintem azt el kell ismerni, hogy ez a kormány egymillió munkahely létrehozását kitűzte célul, az, hogy ennyi munkahelyet létrehoztunk, szerintem egy hihetetlen siker és eredmény. (Kálmán Olga: Azaz a londoni magyaroknak!)

Természetesen (Közbeszólások a DK soraiban.), természetesen az akkumulátorgyártással kapcsolatban ugyanúgy, ahogy eddig is elmondtuk, fontos az, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat betartsuk. Amit képviselő asszony itt elmondott, az azért sem fedi a valóságot, mert ezek európai uniós előírások, vagyis itt Magyarországon az európai uniós környezetvédelmi előírásokat betartják, és be kell tartani. Azt gondolom, hogy az a tények ferdítése, amit itt hallhattunk, és hétről hétre gyakorlatilag egy hangulatkeltés zajlik az ügyben.

Azt gondolom, hogy a kérdésről beszélni kell, de az, hogy a magyar járműipar tényleg hihetetlen sikereket ért el az elmúlt időszakban, és nagyon fontos az, hogy ahhoz, hogy a több százezer ember, aki ott dolgozik, a jövőben is ott tudjon dolgozni, ahhoz bizony ebben a forradalomban, ami a technológiaváltásnál zajlik, részt kell venni.

És a környezetvédelmi szabályokat említette képviselő asszony, hogy az akkumulátorgyártás előzetes vizsgálatköteles tevékenység.

(14.00)

Az előzetes vizsgálati eljárás során a környezetvédelmi hatóság azt vizsgálja, hogy a tervezett tevékenység megvalósításából származhatnake olyan jelentős környezeti hatások, amik miatt szükséges a környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása. Amennyiben az előzetes vizsgálat során a környezetvédelmi hatóság megállapítja, hogy a tevékenység engedélyezését kizáró ok merült fel, akkor az adott tevékenység megvalósítására engedély nem adható, vagyis mind a megvalósítás előtt, mind a tevékenység folytatása közben folyamatosan ellenőrzések vannak, illetve azt követően is, miután a tevékenységet megkezdik.

Azért szeretném azt is jelezni, hogy miközben önök, ugye, tüntetéseket szerveznek, Európán belül számos helyen fognak akkumulátorgyárat építeni; Németországban 14 és egyébként az Egyesült Államokban 40 akkumulátorgyár építését tervezik.

Ismét szeretném kiemelni azt, hogy mi elkötelezettek vagyunk a magyar munkahelyek megvédése érdekében, és arra kérjük képviselő asszonyt is, hogy ebben a munkában legyen a partnerünk. És az nagyon fontos dolog lenne, hogy Brüsszelben is és mindenféle nemzetközi platformon (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a magyar érdekeket képviseljék, mert szerintem az egy nagyon nagy bánatunk, hogy a magyar baloldal ezt egyszerűen nem tartja tiszteletben, és nem tudunk (Zaj, közbekiáltások az ellenzéki padsorokban.  Az elnök csenget.) együtt, közösen a nemzeti érdekért fellépni.

Ebben kérem a közreműködését a képviselő asszonynak. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage